Το Βέλγιο παραλαμβάνει F-35 – Η Ελλάδα πότε;

Το Βέλγιο παραλαμβάνει F-35 – Η Ελλάδα πότε;

 


Η κατασκευάστρια εταιρεία Lockheed Martin παρουσίασε το πρώτο F-35A Lightning II του Βελγίου στη βελγική κυβέρνηση κατά τη διάρκεια μιας τελετής διάθεσης στις εγκαταστάσεις παραγωγής του μαχητικού 5ης γενιάς στο Fort Worth του Τέξας. Την ίδια στιγμή η απαντητική επιστολή από τις ΗΠΑ προς τη Ελλάδα αγνοείται.

του Χρήστου Μαζανίτη

Ο Αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων του Βελγίου παρευρέθη στην ειδική τελετή διάθεσης του πρώτου μαχητικού F-35, στο Fort Worth του Τέξας. Εκεί όπου είχε βρεθεί το enikos.gr στα τέλη του περασμένου Μαρτίου.

Αυτό το γεγονός σηματοδοτεί ένα σημαντικό ορόσημο στην ιστορία της βελγικής Πολεμικής Αεροπορίας και ενισχύει τη συμμαχία μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και του Βελγίου, ενός βασικού συμμάχου του ΝΑΤΟ.

«Η εισαγωγή του F-35 στη βελγική Πολεμική Αεροπορία θα μας επιτρέψει να συνεχίσουμε να εκπληρώνουμε όλες τις αποστολές μας τις επόμενες δεκαετίες, σε συνεργασία με τους συμμάχους και τους εταίρους μας στο ΝΑΤΟ, την ΕΕ και όχι μόνο», δήλωσε ο Αρχηγός Άμυνας Βελγικές Ένοπλες Δυνάμεις, Ναύαρχος Μισέλ Χόφμαν.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό των βελγικών ενόπλων δυνάμεων, με βάση την κληρονομιά του F-16, το F-35 θα παρέχει την επόμενη γενιά αεροπορικής δύναμης για να διασφαλίσει ότι η βελγική Πολεμική Αεροπορία μπορεί να εκπληρώσει τις αποστολές του ΝΑΤΟ και να προστατεύσει τα βασικά συμφέροντα της συμμαχίας.

Λειτουργώντας ως η πιο προηγμένη λύση ασφάλειας του 21ου αιώνα, το F-35 εκτιμάται ότι θα συνδέσει στοιχεία σε τομείς για να αυξήσει την επίγνωση της κατάστασης για το Βέλγιο και τους βασικούς ευρωπαίους εταίρους του.

«Συγχαίρουμε το Βέλγιο για αυτό το σημαντικό επίτευγμα», δήλωσε ο υποστράτηγος Mike Schmidt, εκτελεστικός υπεύθυνος προγράμματος, Γραφείο Κοινού Προγράμματος F-35. «Η ανάπτυξη του F-35 στην Ευρώπη ενισχύει τις διεθνείς συνεργασίες, τη διαλειτουργικότητα και την ικανότητα μάχης. και τονίζει τη σημασία που παρέχει το αεροσκάφος ως αποτρεπτικό μέσο έναντι πιθανών αντιπάλων».

«Με την απαράμιλλη ικανότητα, συνδεσιμότητα και διαλειτουργικότητά του, το F-35 5ης γενιάς θα επιτρέψει στη Βελγική Πολεμική Αεροπορία να βρίσκεται μπροστά από τις απειλές για τις επόμενες δεκαετίες», δήλωσε ο Γκρεγκ Ούλμερ, εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Lockheed Martin Aeronautics. «Το σημερινό ορόσημο δεν θα ήταν δυνατό χωρίς την ισχυρή συνεργασία και τις βασικές συνεισφορές από τους στενούς μας εταίρους στη βελγική κυβέρνηση και βιομηχανία».

Στην τελετή παρευρέθηκαν ανώτεροι κυβερνητικοί και στρατιωτικοί ηγέτες από το Βέλγιο και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το πρόγραμμα ρεκόρ του Βελγίου προβλέπει την προμήθεια συνολικά 34 F-35A. Το πρώτο αεροσκάφος, με την ονομασία AY-01, θα παραδοθεί στη βελγική Πολεμική Αεροπορία το επόμενο έτος και θα εδρεύει στην αεροπορική βάση Luke της Αριζόνα, όπου πραγματοποιείται διεθνής εκπαίδευση πιλότων και συντηρητών F-35.

Το F-35 δημιουργεί επίσης υψηλής ποιότητας, μακροπρόθεσμες ευκαιρίες απασχόλησης για το Βέλγιο.

Μέσω του προγράμματος Essential Security Interest (ESI), η Lockheed Martin θα φέρει τεχνικές και οφέλη αιχμής κατασκευής, επεκτείνοντας τις δεξιότητες και τις γνώσεις της βελγικής βιομηχανίας και παρέχοντας θέσεις εργασίας υψηλής τεχνολογίας στους Βέλγους για τις επόμενες δεκαετίες.

Τα F-35 επιχειρούν τώρα από 31 βάσεις σε όλο τον κόσμο. Μέχρι σήμερα, η Lockheed Martin έχει παραδώσει περισσότερα από 980 F-35, έχει εκπαιδεύσει περισσότερους από 2.250 πιλότους και 15.125 συντηρητές και ο στόλος F-35 έχει ξεπεράσει τις 768.000 αθροιστικές ώρες πτήσης.

Ωστόσο, το μεγάλο ερώτημα είναι τι μέλλει γενέσθαι με την απαντητική επιστολή στο αίτημα της Ελλάδας (LOA for LOR) για την προμήθεια 20+20 μαχητικών 5ης γενιάς.

Όπως είχαμε μεταδώσει στο enikos.gr, τόσο από την κατασκευάστρια εταιρεία όσο και από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ήταν διάχυτη η αίσθηση ότι ως τον περασμένο Μάιο θα είχε έρθει η απαντητική επιστολή που θα άνοιγε τον δρόμο για την έναρξη των διαπραγματεύσεων, κι εν συνέχεια θα οδηγήσουν στην υπογραφή της σύμβασης.

Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν ολοκληρώσει την απαιτούμενη προεργασία, με την Πολεμική Αεροπορία να έχει επιλέξει την 117 Πτέρυγα Μάχης στην Ανδραβιδα ως την «φωλιά» των μαχητικών 5ης γενιάς.

Aπό την ελληνική πλευρά είναι όλα έτοιμα κι υπάρχει η διάθεση να τρέξουν με ταχείς ρυθμούς οι διαδικασίες. Η κατασκευάστρια εταιρεία λέει ότι έχει παραδώσει εδώ και μήνες όλον το σχετικό φάκελο στο αμερικανικό υπουργείο εξωτερικών και το State Department από τη μεριά του κρατά τον φάκελο κλειδωμένο.

Μέχρι πρώτινος γινόταν λόγος για συμψηφισμό του ελληνικού αιτήματος με το αντίστοιχο της Τουρκίας για την προμήθεια 40 νέων F-16 Viper καθώς και πακέτων αναβάθμισης για 80 μαχητικά του τύπου που διαθέτει.

Όμως η τουρκική ομηρία ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και η αντί-αμερικανική ρητορική που έχει αναπτύξει ο Ερντογάν τους τελευταίους μήνες, ειδικά με τον πόλεμο του Ισραήλ εναντίον των τρομοκρατών της Χαμάς, δημιουργεί πρόσθετες σκέψεις από την αμερικανική κυβέρνηση για την διάθεση των F-16 στην Τουρκία.

Κι αν υπάρχουν εκείνοι μες στο Κογκρέσο οι οποίοι θέτουν το δίλημμα περί συμμάχου στο ΝΑΤΟ που καλύπτει την Ανατολική Πτέρυγα γι’ αυτό πρέπει οι ΗΠΑ να δώσουν μαχητικά στην Τουρκία, το ερώτημα που τίθεται παράλληλα είναι ως πότε ο εξοπλιστικός σχεδιασμός της Ελλάδας μπορεί να είναι σε άμεση συνάρτηση με την τουρκική πολιτική, δεδομένου μάλιστα της προσέγγισης των δυο χωρών εσχάτως και την διάθεση οικοδόμησης νέας σελίδας στις σχέσεις, στη βάση της αμοιβαίας κατανόησης και ανοιχτών διαύλων επικοινωνίας.

Υπενθυμίζεται ότι το θέμα πώλησης των F-35 στην Ελλάδα έχει περάσει και από την αμερικανική Γερουσία και από το Κογκρέσο. Άρα το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών είναι αυτό που φρενάρει την διαδικασία.

Απ’ ότι είναι σε θέση να γνωρίζει το enikos.gr, μέχρι στιγμής δεν έχει δοθεί κάποια εκτίμηση από αμερικανικής πλευράς για το πότε μπορεί να έρθει η απαντητική επιστολή ενώ η προσδοκία περί άφιξης του σχετικού φακέλου ως το τέλος της χρονιάς φαίνεται να έχει λίγες πιθανότητες όσο περνούν οι μέρες.

Λογοτεχνικό περιβόλι!

Πηγή:  (enikos.gr)


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια