ΑΝ ΔΕΙΣ ΤΙ ΕΧΕΙ ΜΕΣΑ ΤΟ ΧΙΟΝΙ ΠΟΥ ΤΡΩΣ, ΔΕΝ ΘΑ ΤΟ ΞΑΝΑΒΑΛΕΙΣ ΣΤΟ ΣΤΟΜΑ ΣΟΥ!!!

ΑΝ ΔΕΙΣ ΤΙ ΕΧΕΙ ΜΕΣΑ ΤΟ ΧΙΟΝΙ ΠΟΥ ΤΡΩΣ, ΔΕΝ ΘΑ ΤΟ ΞΑΝΑΒΑΛΕΙΣ ΣΤΟ ΣΤΟΜΑ ΣΟΥ!!!

 


 Είναι τόσο “παρθένο” και αμόλυντο όσο νομίζουμε καμιά φορά;

Το κάναμε μικροί (μπορεί και τώρα κρυφά), αλλά πόσο καλό ήταν για την υγεία μας; Ή μάλλον πόσο ασφαλές ήταν να τρώμε χιόνι, κι όχι μόνο αυτό το κίτρινο που το αποφεύγαμε έτσι κι αλλιώς, αλλά και το άλλο, το κανονικό το λευκότατο.

Αν και συχνά υποθέτουμε ότι το χιόνι που έχει πέσει πρόσφατα και έχει μαζευτεί από ένα σημείο που δεν το έχει πειράξει κανείς, ότι είναι απαλλαγμένο από τυχόν ρύπους, ας μην είμαστε και τόσο σίγουροι. Σύμφωνα με την μετεωρολόγο, Μέρι Φέριμπανκς και το Mentalfloss.com, το χιόνι δεν είναι ποτέ και τόσο παρθένο.

Σχηματίζεται όταν σταγονίδια νερού παγώνουν γύρω από κάποια σκόνη ή υπολείμματα στον αέρα, σχηματίζοντας έναν κρύσταλλο πάγου, που συνεχίζει να συλλέγει υδρατμούς και να σχηματίζει μια νιφάδα χιονιού.

Όσο πέφτει, θα μαζέψει επίσης πράγματα που κρέμονται στον αέρα, όπως βρωμιά, αιθάλη, ακόμη και βακτηρίδια. Ανάλογα με την περιοχή, το χιόνι μπορεί επίσης να περιέχει θειικά άλατα, νιτρικά άλατα, φορμαλδεΰδη, υδράργυρο ή φυτοφάρμακα. Αν φυσάει, το χιόνι θα μπορούσε ακόμη και να αναμειχθεί με τη βρωμιά που σηκώθηκε από το χώμα.

AP PHOTO/ELAINE THOMPSON

Μια μελέτη του 2015 που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό “Environmental Science: Processes & Impacts” έδειξε πώς το χιόνι θα μπορούσε ακόμη και να αναμιχθεί με την εξάτμιση της βενζίνης. Όλα αυτά σημαίνουν ότι, θεωρητικά, το χιόνι που θα έτρωγε κάποιος θα μπορούσε να έχει διάφορα “διακοσμητικά” πάνω του.

Ταυτόχρονα όμως, δεν φαίνεται να υπάρχει και σοβαρός αριθμός αναφορών για ασθένειες που σχετίζονται με την κατανάλωση χιονιού. Άσε που και οι ρύποι στους οποίους μπορεί να προσκολληθεί στον αέρα είναι επίσης παρόντες και όσο αναπνέουμε. Αν υποθέσουμε ότι δεν καταναλώνει κανείς τεράστια ποσότητα χιονιού, είναι μάλλον απίθανο, οι όποιες μολυντικές ουσίες μπορεί να υπάρχουν στο χιόνι, να είναι σε αρκετά μεγάλες ποσότητες, ικανές να προκαλούν προβλήματα. Κανείς, βέβαια, δεν θα πει ποτέ “φάε χιόνι”. Ούτε εμείς το υποστηρίζουμε αυτό εδώ.

Το να φάει κανείς όμως χιόνι σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης είναι άλλο θέμα. Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) προειδοποιεί ενάντια στο να φάει κανείς χιόνι αν έχει εγκλωβιστεί κάπου, όπως για παράδειγμα μπορεί να συμβεί στους πεζοπόρους, επειδή μπορεί να μειώσει τη θερμοκρασία του σώματός του. Σε περιπτώσεις όμως όπου δεν υπάρχει καθόλου νερό και ο κίνδυνος αφυδάτωσης είναι ορατός, το CDC λέει ότι είναι ασφαλές να πάρει κανείς το χιόνι και να το βράσει πριν το πιει, προκειμένου να σκοτώσει τυχόν μικρόβια.

Λογοτεχνικό περιβόλι!

Πηγή:  (news247.gr)

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια