Παρά τις πίτες που κόπηκαν και τα φλουριά που μοιράστηκαν, το ποδαρικό του 2024 στα πέντε Μουσεία που έγιναν νομικά πρόσωπα, δεν είναι καλό. Τα τάχα «αυτόνομα» Μουσεία που διαφήμιζε η υπουργός πριν από έναν χρόνο στη Βουλή, το 2023 πληρώνονταν από τον κρατικό προϋπολογισμό, σαν να είναι υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού. Και για το 2024, πάλι από τον κρατικό προϋπολογισμό θα πληρώνονται, με επιχορηγήσεις. Ούτε εισιτήρια, ούτε πωλητήρια, ούτε αναψυκτήρια που τάχα θα έφερναν έσοδα -τι έσοδα άλλωστε με τις μισές αίθουσές τους να είναι κλειστές;
Αυτή τη στιγμή που μιλάμε, όμως, τα «αυτόνομα» Μουσεία δεν μπορούν να αγοράσουν ούτε συνδετήρα! Μόνο στα 2 από τα 5 έχει βγει απόφαση έγκρισης του προϋπολογισμού, αλλά και εκεί, δεν ξέρουν πώς να κάνουν τις διαδικασίες με τη νέα νομική τους μορφή. Δεν ανησυχώ, βέβαια, κάποια ρηξικέλευθη «λύση» θα βρεθεί. Όπως το… χειρόγραφο πρωτόκολλο, ένα μεγάλο εκσυγχρονιστικό βήμα που εφαρμόστηκε στα Μουσεία το 2023. Ή όπως οι απευθείας αναθέσεις σε λογιστικά γραφεία με το αζημίωτο -κι αν είναι και των «κολλητών», ακόμη καλύτερα. Τι κι αν απαγορεύονται από το Ελεγκτικό Συνέδριο να κάνουν τέτοιες αναθέσεις; Πληροφορίες μου λένε ότι τα μουσεία ΝΠΔΔ θα πάρουν εξαίρεση από όλα τα «νόμιμα». Με υπουργική εύνοια, όλα γίνονται.
Στο μέτωπο των γενικών διευθυντριών τώρα…
Περαστική απ’ τα μέρη σας. Αυτό δείχνει η στάση γενικής διευθύντριας μουσείου ΝΠΔΔ που διορίστηκε από την υπουργό Πολιτισμού. Μένει στον ξενώνα του μουσείου λες και την καλούν να δώσει διάλεξη σε αυτό κάθε εβδομάδα. Εγώ αυτό το καταλαβαίνω, γιατί είμαι σοσιαλίστρια και έχω κατανόηση στα δικαιώματα των εργαζόμενων. Τι να (πρωτο)πληρώσει με τον μισθό της γενικής διευθύντριας; Τον οποίο (μισθό) μάλιστα φρόντισε η υπουργός να τον πληρώνει ο προϋπολογισμός του κράτους, και όχι ο προϋπολογισμός του «αυτόνομου» Μουσείου ΝΠΔΔ. Φτάνει για νοίκι; Σούπερ μάρκετ; Λαϊκή; Λογαριασμούς; Κάτσε λοιπόν στον ξενώνα και μην μιλάς.
Βέβαια μαθαίνω ότι δεν είναι και όλη την ώρα στην πόλη έτσι δεν είναι πολυδάπανη. Ο ξενώνας δίνει και μια αίσθηση προσωρινότητας, σαν να μη θες να δεσμευτείς ένα πράγμα. Και σε αυτό την κατανοώ. Είναι γνωστό ότι δεν είναι ευχαριστημένη με την παραμονή της σε αυτήν τη θέση και επιθυμεί να επιστρέψει για να γίνει επιτέλους διευθύντρια σε θέση που θέλει να αφήσει μία άλλη διευθύντρια που αναπληρώνει και μία άλλη διευθύντρια που δυσαρεστήθηκε που δεν την έκαναν γενική διευθύντρια και επέλεξαν μία άλλη διευθύντρια στη θέση της γενικής διευθύντριας.
Άλλες φήμες πάλι λένε ότι διευθύντρια που αφυπηρέτησε και αναμένει εναγωνίως να γίνει γενική διευθύντρια σε νομικό πρόσωπο που ακόμη δεν έχει συσταθεί, ίσως χαμηλώσει τις προσδοκίες της και επιδιώξει να γίνει γενική διευθύντρια σε μουσείο στη θέση της νυν γενικής διευθύντριας που θα προτιμούσε να μην είναι εκεί. Καταλάβατε; Αν όχι, κρατήστε αυτό: οι μουσικές καρέκλες στο υπουργείο Πολιτισμού. Είναι ένα παιχνίδι που παίζεται μόνο για τις «εκλεκτές» της υπουργού. Εγώ πάντως ξέρω ότι αφού επελέγη σε αυτήν τη θέση η γενική διευθύντρια του μουσείου θα πρέπει να παραμείνει στον ξενώνα και να κάνει το στρατιωτικό της.
Δηλαδή η άλλη γενική διευθύντρια, που απαίτησε από ολόκληρη ξένη σχολή να την στεγάσει σε δικό της ξενώνα, δεν έχει ψυχή; Χμ… αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι διαχρονικά βγάζει την ψυχή σε όλους όσους είχαν την ατυχία να συνεργαστούν μαζί της στενά. Μία μία τις διάλεξε η yπουργός, είναι η αλήθεια.
Εκεί στο μουσείο της γενικής διευθύντριας “I’ll be back”, μετά το σχόλιό μας της περασμένης εβδομάδας, φαίνεται ότι της κόπηκε της γενικής διευθύντριας η όρεξη και δεν επισκέφτηκε αυτήν την εβδομάδα το αγαπημένο της καφέ-εστιατόριο στον κήπο. Από αυτή τη στήλη θέλω να ζητήσω συγγνώμη και να της ευχηθώ καλή όρεξη για όλη την επόμενη εβδομάδα και τον μήνα και τον χρόνο. Δεν είχα σκοπό να σας ενοχλήσω και δεν θα σας αναζητήσω στο καφέ, ούτε θα ελέγχω εάν -αντί δωρεάν γευμάτων- παραγγέλνετε ντελίβερι σουβλάκια.
Και για το τέλος μία απορία. Από πότε το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο έγινε Hellenic National Archaeological Museum; Ξέραμε για τις Hellenic Imperial Airways, την Hellenic Train, τις Hellenic Seaways κοκ. Γιατί είχαμε αυτήν την αντιαισθητική προσθήκη; Η απάντηση μου δόθηκε από το μουσείο. Πίσω από αυτήν την αλλαγή κρύβεται πρόσωπο της διοικητικής μεταρρύθμισης του μουσείου που περιφέρεται εδώ και εκεί και λέει περήφανο (περήφανη) «Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Ελλάδας»! Βαθύς πατριωτισμός και βαθιά γλωσσομάθεια. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η εμπνεύστρια θέλησε να δείξει την αφοσίωσή της στην πολιτική απόφαση για την επέκταση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου και έτσι εισηγήθηκε να επεκταθεί το Εθνικό και γλωσσικά! Φαίνεται πως οι λέξεις Greek και Greece φαίνονται πολύ βουλγκέρ στις Νία Βαρντάλος του Υπουργείου Πολιτισμού. Και εις ανώτερα…
Πηγή: tvxs.gr
0 Σχόλια