5 σημεία στην κουζίνα σας που «κρύβουν» τα περισσότερα μικρόβια!!!

5 σημεία στην κουζίνα σας που «κρύβουν» τα περισσότερα μικρόβια!!!

 


Η κουζίνα σας μπορεί να μοιάζει πεντακάθαρη, αλλά πολλές φορές κρύβει δυσάρεστες εκπλήξεις. Επιβλαβή βακτήρια μπορεί να καραδοκούν σε σημεία που δεν υποψιάζεστε, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία σας αν δεν είστε προσεκτικοί.

Ακολουθεί μια λίστα με τα 5 πιο “βρώμικα” σημεία στην κουζίνα σας και μερικές συμβουλές για το πώς να τα διατηρείτε πιο καθαρά:

Συρτάρια στο ψυγείο για κρέας και λαχανικά

Ο νεροχύτης της κουζίνας

Σφουγγάρια, πανιά και βούρτσες καθαρισμού

Βαζάκια μπαχαρικών

Χερούλια στις ηλεκτρικές συσκευές και πόμολα πόρτας

Ψυγείο: Συντηρήστε τα κρέατα και τα λαχανικά σας με ασφάλεια

Η μη σωστή συντήρηση του ψυγείου μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την υγεία σας.
Σύμφωνα με μελέτη του National Sanitation Foundation, τα συρτάρια στο ψυγείο για τα λαχανικά και το κρέας μπορεί να φιλοξενούν παθογόνα βακτήρια όπως:

σαλμονέλα,

λιστέρια,

E. coli,

μύκητες και

μούχλα.

Για την αποφυγή αυτών των κινδύνων, οι ειδικοί συνιστούν την αποθήκευση των φρούτων και λαχανικών σε ξεχωριστό ράφι, πάνω από το ωμό κρέας, τα πουλερικά και τα θαλασσινά.

Συμβουλές για τον καθαρισμό των συρταριών του ψυγείου:

 

Αφαίρεση συρταριού: Ξεκινήστε αφαιρώντας το συρτάρι από το ψυγείο.

Πλύσιμο: Χρησιμοποιήστε ένα καθαρό σφουγγάρι ή πανί για να πλύνετε το συρτάρι με ζεστό νερό και ήπιο απορρυπαντικό.

Απολυμάνση με μαγειρική σόδα: Για την εξουδετέρωση των οσμών και την απομάκρυνση τυχόν υπολειμμάτων, φτιάξτε ένα διάλυμα με μαγειρική σόδα και νερό και σκουπίστε το συρτάρι.

Συχνότητα καθαρισμού: Καλό είναι να καθαρίζετε κάθε μήνα τα συρτάρια ή πιο συχνά εάν παρατηρήσετε διαρροή υγρών από το κρέας.

Σημαντική σημείωση για τη θερμοκρασία:

Η Rosemary Trout, διευθύντρια προγράμματος μαγειρικής τέχνης και επιστήμης τροφίμων στο Πανεπιστήμιο Drexel, δήλωσε ότι η θερμοκρασία στο εσωτερικό του ψυγείου πρέπει να διατηρείται κάτω από τους 5°C, καθώς οι χαμηλές θερμοκρασίες επιβραδύνουν την ανάπτυξη των βακτηρίων.

Ακολουθώντας αυτές τις απλές συμβουλές, μπορείτε να διατηρήσετε το ψυγείο σας καθαρό και τα τρόφιμά σας ασφαλή για κατανάλωση.

 

Νεροχύτης κουζίνας

Ο νεροχύτης της κουζίνας έχει αποκτήσει τη φήμη μιας από τις πιο επικίνδυνες περιοχές της κουζίνας, λόγω του ρόλου του ως αποδέκτης των υπολειμμάτων μαγειρεμένου και ωμού φαγητού, ειδικά ωμού κρέατος.

Η συσσώρευση κόκκων που ονομάζονται βιοφίλμ στους νεροχύτες σας, μπορεί να είναι ο ένοχος για τον επίμονο βήχα, το κρυολόγημα και ακόμη και τη μόλυνση του αυτιού, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Η βιοφίλμ δεν μυρίζει απλά άσχημα, αλλά μπορεί να είναι επικίνδυνο, οδηγώντας σε λοιμώξεις από λιστέρια, σαλμονέλα, E. coli, MRSA και νόσο των Λεγεωνάριων, σύμφωνα με την Plumbworld.

«Τελικά, αυτό το βιοφίλμ μπορεί να γίνει αρκετά μεγάλο ώστε να αποκολληθεί και να μολύνει το φαγητό ή τα πιάτα σας», δήλωσε η Kelly Reynolds, μικροβιολόγος στο Κολλέγιο Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Αριζόνα, στο περιοδικό Prevention.

 

Σφουγγάρια, πανιά και βούρτσες καθαρισμού: Μήπως τα εργαλεία καθαρισμού σας είναι βρώμικα;

Πλένετε τα πιάτα σας μετά από κάθε γεύμα, αλλά καθαρίζετε παράλληλα και τα εργαλεία καθαρισμού σας; Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Scientific Reports, το σφουγγάρι της κουζίνας σας μπορεί να έχει τόσα βακτήρια όσο το εσωτερικό μιας τουαλέτας.

 

Η Jennifer Quinlan, μικροβιολόγος στο Πανεπιστήμιο Drexel, μοιράστηκε τους εξής τρόπους για να διατηρείτε τα σφουγγάρια σας καθαρά:

 

Κρατήστε τα σφουγγάρια μακριά από το ωμό κρέας. Τα βακτήρια που ευδοκιμούν στο ωμό κρέας μπορούν να μεταφερθούν στο σφουγγάρι σας και να πολλαπλασιαστούν.

Αλλάξτε το σφουγγάρι σας κάθε δύο εβδομάδες. Με την πάροδο του χρόνου, τα σφουγγάρια συσσωρεύουν βακτήρια, ακόμα και με σωστό καθάρισμα.

Καθαρίζετε το σφουγγάρι σας κάθε λίγες μέρες. Υπάρχουν δύο τρόποι για να το κάνετε αυτό:

Βάλτε το σφουγγάρι στο πλυντήριο πιάτων στη λειτουργία με ζεστό νερό και στέγνωμα.

Βρέξτε το σφουγγάρι και βάλτε το στο φούρνο μικροκυμάτων για ένα λεπτό σε υψηλή ισχύ. (Σημείωση: Αυτό δεν αποστειρώνει πλήρως το σφουγγάρι, αλλά σκοτώνει αρκετά βακτήρια που μπορεί να σας αρρωστήσουν).

Η διατήρηση των σφουγγαριών και των εργαλείων καθαρισμού σας υγιεινών είναι ζωτικής σημασίας για την πρόληψη της εξάπλωσης των βακτηρίων στην κουζίνα σας.

Ακολουθήστε αυτές τις απλές συμβουλές για να διασφαλίσετε ότι τα εργαλεία καθαρισμού σας κάνουν πραγματικά τη δουλειά τους!

Τα βαζάκια για τα μπαχαρικά «κρύβουν» έναν κίνδυνο – Δείτε πώς να τον αποφύγετε

Τα μπαχαρικά δεν νοστιμίζουν απλά το φαγητό σας. Μπορεί επίσης να αποτελέσουν πηγή μόλυνσης στην κουζίνα σας, αν δεν προσέχετε.

Μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε τον Νοέμβριο του 2022 στο επιστημονικό περιοδικό “Journal of Food Protection” έδειξε ότι τα βαζάκια για τα μπαχαρικά συνδέονται με τον υψηλότερο κίνδυνο διασταυρούμενης μόλυνσης στις οικιακές κουζίνες.

Αυτό συμβαίνει επειδή συχνά πιάνουμε τα μπαχαρικά αφού έχουμε ήδη αγγίξει ωμό κρέας ή λαχανικά που φυλάσσονται σε πιθανώς μολυσμένα συρτάρια.

Όπως αναφέρει η τροφική επιστήμονας Lisa Trout: «Μερικές φορές πασπαλίζουμε αποξηραμένα μπαχαρικά από το βαζάκι με χέρια που μόλις έχουν αγγίξει ωμά τρόφιμα».

 

Για να αποφύγετε αυτόν τον κίνδυνο, οι ειδικοί συνιστούν:

Να καθαρίζετε την εξωτερική επιφάνεια στα βαζάκια για τα μπαχαρικά με ζεστό σαπουνόνερο σε τακτική βάση.

Να τοποθετείτε τα μπαχαρικά σε ξεχωριστό δοχείο πριν μαγειρέψετε ωμό κρέας.

Με απλά λόγια, μπορείτε να απολαύσετε τα αγαπημένα σας φαγητά με ασφάλεια και νοστιμιά, αρκεί να είστε λίγο προσεκτικοί με τον τρόπο που χειρίζεστε τα μπαχαρικά σας.

Μην αφήνετε βρώμικα τα χερούλια στις συσκευές και τα πόμολα στις πόρτες – Καθαρίστε τα τακτικά για να αποφύγετε τα μικρόβια

Τα πόμολα στις πόρτες και τα χερούλια αγγίζονται συνεχώς με λερωμένα χέρια, μεταφέροντας επικίνδυνα βακτήρια όπως λιστέρια, σαλμονέλα, σταφυλόκοκκο και άλλα μικρόβια.

Εάν οι επιφάνειες στα πόμολα είναι ανάγλυφες, μπορεί να φιλοξενούν ακόμα περισσότερα βακτήρια.

Ο ειδικός τροφίμων, Trout, συνιστά να πλένετε τα πόμολα και τα χερούλια καθημερινά με ζεστό σαπουνόνερο. 

Λογοτεχνικό περιβόλι!

Πηγή:enikos.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια