8 πράγματα που δεν πρέπει ποτέ να πεις σε κάποιον, εκτός αν τον γνωρίζεις πολύ καλά!

8 πράγματα που δεν πρέπει ποτέ να πεις σε κάποιον, εκτός αν τον γνωρίζεις πολύ καλά!



Αν είσαι άνθρωπος, έχει υπάρξει αναμφίβολα τουλάχιστον μία περίπτωση που άφησες κάτι να γλιστρήσει από το στόμα σου και ευχήθηκες αμέσως να μπορούσες να το πάρεις πίσω.

Ίσως ήταν αστείο, αλλά δεν ήταν η κατάλληλη στιγμή. Και συχνά, μπορούμε να πούμε οτιδήποτε σε φίλους. Αλλά, αν δεν γνωρίζεις κάποιον αρκετά καλά, κάποια αστεία ή σχόλια δεν είναι κατάλληλα. Ενώ αυτές οι στιγμές μπορεί να φαίνονται αθώες ή και χιουμοριστικές στον ομιλητή, η αλήθεια είναι ότι συχνά μπορούν να οδηγήσουν σε άβολες καταστάσεις ή τεταμένες σχέσεις.

Έτσι, για να μην ξανασυμβεί αυτό, ας καλύψουμε τις ακόλουθες 8 δηλώσεις που δεν πρέπει ποτέ μα ποτέ να πείτε σε κάποιον, εκτός κι αν τον γνωρίζετε πολύ καλά. Επειδή όσο ακίνδυνες κι αν φαίνονται αυτές οι δηλώσεις, μπορούν πραγματικά να προκαλέσουν ταραχή εάν χρησιμοποιηθούν χωρίς την κατάλληλη διακριτική ευχέρεια.

Αυτές είναι οι 8 φράσεις που πρέπει να αποφεύγετε

«Φαίνεσαι κουρασμένος»

«Είσαι τόσο ήσυχος»

«Έχεις χάσει βάρος»

«Θα πρέπει να χαμογελάς περισσότερο»

«Πότε θα παντρευτείς;»

«Πότε θα κάνεις παιδιά;»

«Αντιδράς υπερβολικά»

«Δεν φαίνεται να έχεις άγχος»

«Φαίνεσαι κουρασμένος»

Έχετε πιάσει ποτέ τον εαυτό σας να λέει σε κάποιον ότι φαίνεται κουρασμένος; Φαίνεται σαν μια αβλαβής παρατήρηση, σωστά;

Λοιπόν, σκέψου πριν μιλήσεις. Κουρασμένος = άσχημος, αδιάθετος, γέρος. Κανένα από αυτά δεν είναι φιλοφρονήσεις, σύμφωνα με τα κοινωνικά πρότυπα. Έτσι, χωρίς να το καταλάβετε, μπορεί να υπονοείτε ότι φαίνονται άσχημοι ή μη ελκυστικά. Και πιστέψτε με, αυτό δεν είναι κομπλιμέντο για κανέναν.

Όταν λέτε «φαίνεστε κουρασμένοι» σε κάποιον που δεν είναι κοντά σας, μπορεί να φανεί αγενές ή αναίσθητο. Ακόμα κι αν η πρόθεσή σας είναι να δείξετε ανησυχία ή ενσυναίσθηση, ο άλλος μπορεί να το ερμηνεύσει διαφορετικά.

Έτσι, εάν δεν τους γνωρίζετε αρκετά καλά για να αναφέρετε τέτοιες προσωπικές παρατηρήσεις, είναι καλύτερο να αποφύγετε αυτό το σχόλιο εντελώς.

 

«Είσαι τόσο ήσυχος»

Αυτή είναι μια δήλωση που λέγεται συχνά. Πάντα κάποιος το επισημαίνει.

Όταν κάποιος λέει, «Είσαι τόσο ήσυχος», μπορεί να το πάρει ο άλλος σαν μια αιχμηρή κατηγορία παρά μια απλή παρατήρηση. Λες και η σιωπή είναι έγκλημα ή ένα ελάττωμα χαρακτήρα που πρέπει να διορθωθεί αμέσως.

Η πραγματικότητα είναι ότι μερικοί άνθρωποι προτιμούν απλώς να ακούν παρά να μιλάνε και αυτό είναι απολύτως εντάξει. Δεν ακούγεται σαν έγκλημα τώρα, έτσι;

Δεν πρέπει να προκαλεί μεγάλη έκπληξη το γεγονός ότι δεν χρειάζεται να είναι όλοι η ζωή του πάρτι ούτε το κέντρο της προσοχής. Έτσι, την επόμενη φορά που πρόκειται να σχολιάσετε τη σιωπή κάποιου, σταματήστε για λίγο. Αντί να τους επισημαίνετε την ησυχία τους, γιατί να μην τους εμπλακείτε σε μια συζήτηση;

 

«Έχεις χάσει βάρος»

Με την πρώτη ματιά, το «έχασες βάρος» μπορεί να φαίνεται σαν κομπλιμέντο. Άλλωστε, η κοινωνία συχνά εξισώνει το να είσαι αδύνατος με το να είσαι ελκυστικός.

Όμως, μπορεί κάποιος να έχει περάσει από μια διατροφική διαταραχή, οπότε αποφύγετε να σχολιάσετε το βάρος των ανθρώπων είτε είναι αύξηση είτε απώλεια. Αν θέλετε να κάνετε κομπλιμέντα για την εμφάνιση κάποιου , στοχεύστε σε πράγματα που έχει τον απόλυτο έλεγχο, το μακιγιάζ ή το χρώμα μαλλιών.

Οι δηλώσεις με επίκεντρο το βάρος μπορούν να φορτωθούν με υπονοούμενα και υποθέσεις που μπορούν να κάνουν το άτομο που βρίσκεται στο άκρο να αισθάνεται τόσο άβολα.

Στην πραγματικότητα, οι διακυμάνσεις του βάρους μπορεί να συμβούν για πολλούς λόγους – όχι όλοι θετικοί. Μπορεί να παλεύουν με ένα θέμα υγείας ή να περνούν μια αγχωτική περίοδο στη ζωή τους. Έτσι, εάν δεν γνωρίζετε κάποιον πολύ καλά και κατανοείτε τα συναισθήματά του για το σώμα και το βάρος του, είναι ασφαλέστερο να αποφύγετε σχόλια σχετικά με τη φυσική του εμφάνιση.

 

«Θα πρέπει να χαμογελάς περισσότερο»

Αυτή η δήλωση, που συχνά απευθύνεται στις γυναίκες, μπορεί να εκληφθεί ως αρνητική. Υπονοεί ότι η φυσική έκφραση του προσώπου του ατόμου δεν είναι ευχάριστη στους άλλους και ότι θα πρέπει να προσαρμόσουν τη συμπεριφορά τους για να φαίνονται πιο ελκυστικοί ή προσιτοί.

Ωστόσο, ανεξαρτήτως φύλου, κανείς δεν πρέπει να αισθάνεται υποχρεωμένος να χαμογελά όταν του το ζητήσει κάποιος. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκδηλώνει τα συναισθήματά του αυθεντικά και κανείς δεν πρέπει να έχει ένα ψεύτικο χαμόγελο μόνο και μόνο για να κάνει τους άλλους να αισθάνονται άνετα.

Προτού πείτε σε κάποιον να χαμογελάσει περισσότερο, σκεφτείτε το εξής: ίσως έχει πολλούς λόγους για να χαμογελάσει, αλλά απλώς δεν θέλει να τους μοιραστεί με τον κόσμο τη συγκεκριμένη στιγμή. Σεβαστείτε την αυτονομία τους και αφήστε τα να εκφράσουν τα συναισθήματά τους με τον δικό τους τρόπο.

 

«Πότε θα παντρευτείς;»

Αυτή η ερώτηση, παρόλο που θεωρείται ως μια κανονική αρχή συζήτησης, μπορεί στην πραγματικότητα να είναι αρνητική για μερικούς ανθρώπους. Υποθέτει ότι ο γάμος είναι ένας παγκόσμιος στόχος και ότι όλοι βρίσκονται στο ίδιο χρονοδιάγραμμα.

Για όσους είναι ελεύθεροι, αυτή η ερώτηση θα μπορούσε να είναι μια οδυνηρή υπενθύμιση της μοναξιάς τους ή μιας αποτυχημένης σχέσης. Για όσους βρίσκονται σε σχέση, θα μπορούσε να προσθέσει περιττή πίεση ή να αναδείξει ευαίσθητα θέματα που δεν είναι έτοιμοι να συζητήσουν. Θυμηθείτε, κάθε άτομο έχει το δικό του ταξίδι. Κάποιοι μπορεί να βρουν την ευτυχία στο γάμο, ενώ άλλοι μπορεί να τη βρουν με το να μείνουν ελεύθεροι. Κάποιοι μπορεί να θέλουν να παντρευτούν νέοι, ενώ άλλοι μπορεί να επιλέξουν να περιμένουν.

Αντί να ρωτάτε για την οικογενειακή κατάσταση κάποιου, γιατί να μην ρωτάτε για τα όνειρα, τους στόχους ή τα επιτεύγματά του; Δείξτε γνήσιο ενδιαφέρον για τη ζωή τους και σεβαστείτε τις προσωπικές τους επιλογές.

Τελικά, η ευτυχία δεν είναι μια έννοια που ταιριάζει σε όλους. Φαίνεται διαφορετικό σε όλους. Και αυτό είναι που κάνει τη ζωή τόσο όμορφα διαφορετική.

 

«Πότε θα κάνεις παιδιά;»

Αυτή η ερώτηση, όπως και αυτή για το γάμο, μπορεί να είναι ένα ευαίσθητο θέμα για πολλούς ανθρώπους. Είναι μια βαθιά προσωπική απόφαση που μπορεί να επηρεαστεί από διάφορους παράγοντες, όπως η οικονομική σταθερότητα, οι συνθήκες υγείας και οι επιλογές του τρόπου ζωής.

Για κάποιους, η απόφαση να κάνουν παιδιά δεν είναι απλή. Μπορεί να παλεύουν με ζητήματα γονιμότητας, οπότε αν το επισημάνετε αυτό θα τους αφήσει να αισθάνονται ακόμα πιο συνειδητοί για το σώμα τους ή για το τι συμβαίνει αυτή τη στιγμή στη ζωή τους.

Έτσι, την επόμενη φορά που θα μπείτε στον πειρασμό να ρωτήσετε κάποιον για τα σχέδιά του για τη δημιουργία οικογένειας, σκεφτείτε εάν είστε αρκετά κοντά του για να συζητήσετε τέτοια προσωπικά θέματα. Εάν όχι, είναι καλύτερο να απομακρυνθείτε από αυτό το θέμα.

Αντίθετα, εστιάστε στο να τα γνωρίσετε καλύτερα ως άτομα, παρά ως πιθανοί γονείς. Υπάρχουν πολλά περισσότερα για τους ανθρώπους από την ικανότητα ή την απόφασή τους να τεκνοποιήσουν.

 

«Αντιδράς υπερβολικά»

Αυτή η δήλωση χρησιμοποιείται συχνά για να απορρίψει τα συναισθήματα ή τις αντιδράσεις κάποιου ως υπερβολικά, παράλογα ή υπερβολικά ευαίσθητα. Αλλά είναι σημαντικό να θυμάστε ότι ο καθένας έχει διαφορετικά συναισθηματικά και ερεθίσματα, που διαμορφώνονται από τις μοναδικές εμπειρίες και τις προοπτικές της ζωής του.

Έτσι, όταν λέτε σε κάποιον ότι αντιδρά υπερβολικά, ουσιαστικά ακυρώνετε τα συναισθήματα και τις εμπειρίες του. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε συναισθήματα απογοήτευσης, απομόνωσης και αυτοαμφισβήτησης.

Προσφέρετε την υποστήριξή σας και ενημερώστε τους ότι είναι εντάξει να αισθάνονται αυτό που νιώθουν. Αυτό το είδος ενσυναίσθησης και επικύρωσης μπορεί να βοηθήσει στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης και να ενισχύσει τη σχέση σας μαζί τους.

 

«Δεν φαίνεται να έχεις άγχος»

Όταν κάποιος μιλάει για τους αγώνες της ψυχικής του υγείας, δεν είναι το μέρος μας να αμφισβητήσουμε την εγκυρότητα της εμπειρίας του με βάση τις αντιλήψεις μας.

Αντίθετα, αφήστε τους να ηγηθούν της συζήτησης και να είστε όσο πιο ανοιχτόμυαλοι και υποστηρικτικοί μπορείτε (χωρίς περαστική κρίση). Πιστέψτε με – αυτό θα βοηθήσει πολύ στο να τους κάνει να αισθάνονται ότι τους βλέπεις και τους ακούς.

Λογοτεχνικό περιβόλι!


Πηγή:enikos.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια