Και ο χαλβάς από ταχίνι και ο παραδοσιακός χαλβάς είναι δύο δημοφιλή επιλογές στη διατροφή, ειδικά κατά τη διάρκεια της νηστείας της Σαρακοστής.
Και τα δύο είδη περιέχουν ταχίνι, ένα είδος σπόρου του σησαμιού, το οποίο είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά όπως πρωτεΐνες, ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, φυτοστερόλες και αντιοξειδωτικά.
Ωστόσο, η διαφορά μεταξύ τους είναι οι υπόλοιπες συστατικές και η διαδικασία παρασκευής. Ο παραδοσιακός χαλβάς συνήθως περιέχει επίσης ζάχαρη, ενώ ο χαλβάς από ταχίνι μπορεί να παρασκευαστεί με μικρότερη ποσότητα ή και χωρίς ζάχαρη, καθιστώντας τον μια πιο υγιεινή επιλογή για όσους προσέχουν τη ζάχαρη στη διατροφή τους.
Επιπλέον, ο χαλβάς από ταχίνι περιέχει σημαντικές ποσότητες πολυακόρεστων λιπαρών οξέων, τα οποία έχουν συσχετιστεί με τη μείωση της χοληστερόλης και θετικά αποτελέσματα στην καρδιαγγειακή υγεία.
Ο χαλβάς από ταχίνι
Το είδος αυτό είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά ενώ περιέχει επτά φορές περισσότερη πρωτεΐνη από το σιμιγδαλένιο και, μάλιστα, η πρωτεΐνη του είναι υψηλής βιολογικής αξίας. Λόγω αυτού του γεγονότος, ο χαλβάς από ταχίνι μπορεί να υποκαταστήσει, εν μέρει, το κρέας αλλά και να βοηθήσει στη μείωση της κατανάλωσης του από ανθρώπους που επιλέγουν να νηστέψουν για κάποιες ημέρες ή που είναι full time χορτοφάγοι.
Ωστόσο, όπως με κάθε τροφή, η κατανάλωση πρέπει να γίνεται με μέτρο και σε πλαίσια μιας γενικά ισορροπημένης διατροφής. Σε γενικές γραμμές, ο χαλβάς από ταχίνι μπορεί να θεωρηθεί πιο υγιεινή επιλογή λόγω του χαμηλότερου περιεχομένου σε ζάχαρη και των επιπλέον θρεπτικών οφελών του ταχινιού.
Πηγή:europost.gr
0 Σχόλια