Την αντίδραση πολλών αθλητών του άλματος εις μήκος προκάλεσε η πρόθεση της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στίβου (World Athletics) να επιφέρει μια μεγάλη αλλαγή στο άθλημα, όσον αφορά τη βαλβίδα.
Σκοπός της αλλαγής, κατά της οποίας εκφράστηκε και ο Μίλτος Τεντόγλου, είναι ότι κανένας δεν θα χρειάζεται να ανησυχεί μήπως κάνει άκυρο άλμα, καθώς ο χώρος που θα δικαιούνται να πατήσουν οι αθλητές θα μεγαλώσει, ενώ ενδέχεται να αλλάξει και το σημείο που θα ξεκινάει η μέτρηση του άλματος.
Σύμφωνα με τις αλλαγές που έρχονται, η μέτρηση δεν θα αρχίζει απ’ το τελικό σημείο έγκυρου άλματος (πριν την πλαστελίνη στη βαλβίδα που σηματοδοτεί το άκυρο δηλαδή). Η μέτρηση πλέον θα γίνεται απ’ το σημείο που πάτησε ο κάθε αθλητής. Ακόμη κι αν πατήσει ένα παπούτσι μακριά, θα μετριέται από εκεί το άλμα.
Αυτόματα λοιπόν, ακυρώνονται τα χρόνια δουλειάς των αθλητών. Επειδή στο μήκος η δυσκολία και η τεχνική έχει να κάνει με το ρυθμό μέχρι να φτάσει ο αθλητής στη βαλβίδα. Προκειμένου να έχει την κατάλληλη φόρα, να μην μαζέψει τα πόδια του για να μην κάνει άκυρο ή να μην πατήσει μακριά απ’ τη βαλβίδα. Για να έχει και την κατάλληλη φορά σώματος στο άλμα του.
Πλέον, θα μετρά περισσότερο το αθλητικό στοιχείο και όχι η τεχνική. Βγάζοντας το φόβο και την προσπάθεια για την αποφυγή του άκυρου, το μήκος θα γίνει αγώνισμα με μεγαλύτερες επιδόσεις και δε θα απαιτείται ο ρυθμός. Ταχύτητα και ισχυρό πάτημα απλά, για να δοθεί ώθηση να φτάσει ο καθένας πιο μακριά.
Οι δοκιμές με αυτές τις αλλαγές στο αγώνισμα θα αρχίσουν από φέτος κιόλας. Με τον τρόπο αυτό η Παγκόσμια Ομοσπονδία έχει ενημερώσει πως θέλει να διασφαλίσει πως θα μετράει κάθε άλμα και δε θα υπάρχουν άκυρα. Γιατί μέσω αυτών θεωρούν πως χάνεται το ενδιαφέρον των θεατών.
Οι δοκιμές θα αρχίσουν πρώτα σε αγωνίσματα χαμηλού επιπέδου, για να φτάσουν σταδιακά σε elite αγώνες. Πρόκειται για κάτι που έχει προκαλέσει έντονες συζητήσεις, καθώς το άλμα εις μήκος υπάρχει απ’ τους αρχαίους Ολυμπιακούς Αγώνες. Συμπεριλαμβανόταν στο πένταθλο απ’ το 708 π.Χ. Παράλληλα ήταν στους πρώτους Αγώνες το 1986.
“Βόμβα” από τον Τεντόγλου: “Σταματάω το μήκος αν περάσει η αλλαγή”
Μιλώντας στην ιστοσελίδα του ΣΕΓΑΣ, ο παγκόσμιος πρωταθλητής και Νο 1 εδώ και χρόνια στο άθλημα, ο Μίλτος Τεντόγλου υποστήριξε: “Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί θέλουν να μετρούν τα άλματα από το σημείο που πηδάμε. Έτσι το αγώνισμα χάνει τη δυσκολία του. Όλοι μπορούν να πηδήξουν απλά μήκος, αλλά η προσέγγιση και το πάτημα είναι το δύσκολο κομμάτι και αυτό θέλουν να το αφαιρέσουν”, για να καταλήξει πως, “αν περάσει αυτή η αλλαγή, θα σταματήσω το μήκος και θα κάνω τριπλούν”.
Μίλτος Τεντόγλου
Μαζί του και ο θρυλικός Καρλ Λιούις
Με την άποψη του Μίλτου Τεντόγλου συμφώνησε και ο θρυλικός Καρλ Λιούις, που ανέφερε πως σε αυτές τις αποφάσεις θα πρέπει να παίρνουν τη γνώμη των αθυλητών.
Ο Αμερικανός με τα 9 χρυσά Ολυμπιακά μετάλλια στα σπριντ, στις σκυτάλες και στο μήκος “ανέβασε” στο X τις δηλώσεις του Τεντόγλου και σχολίασε: “Αυτός ακριβώς είναι ο λόγος για τον οποίο πρέπει να συμβουλευόμαστε τους αθλητές. Δεν θα συμφωνούσαν ποτέ με αυτήν την αλλαγή μορφής. Έχω ακούσει τόσες απόψεις αλλά όχι από τους άλτες. Τώρα, κάθε άλτης πρέπει να μιλήσει και να τους κάνει να καταλάβουν ότι δεν θα δεχτούν αυτές τις αλλαγές”.
Η κόντρα Τεντόγλου με τη World Athletics
Πριν από έναν χρόνο περίπου, η Παγκόσμια Ομοσπονδία Στίβου ακύρωσε το άλμα του Μίλτου Τεντόγλου στα 8,40 μ. σε μίτινγκ -που ήταν η κορυφαία επίδοση για φέτος στον κόσμο- λόγω… χρώματος παπουτσιών!
Τότε ο χρυσός Ολυμπιονίκης του μήκους έκανε 8,40 μ. σε μίτινγκ στο Τόρουν και ανέβηκε στο Νο1 του κόσμου για το 2023.
Σε εκείνον τον αγώνα, στον οποίο κανείς δεν ήλεγξε τα παπούτσια του, ο Τεντόγλου φορούσε μια limited edition σειρά αγωνιστικών παπουτσιών. Όπως προέκυψε αργότερα, όμως, τα παπούτσια αυτά είναι το μοντέλο “Ambition 2” που απαγορεύεται να χρησιμοποιείται σε αγώνες μήκους.
Οι τεχνικοί της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στίβου ζήτησαν από τον Τεντόγλου φωτογραφίες από εκείνο το παπούτσι και λίγες ημέρες αργότερα ακύρωσαν την επίδοσή του, η οποία πλέον δεν υπάρχει ούτε στις λίστες των κορυφαίων επιδόσεων της χρονιάς, ούτε στις φετινές επιδόσεις του Τεντόγλου.
Ωστόσο, αυτή η ετεροχρονισμένη απόφαση της World Athletics για αντικανονικά παπούτσια προκάλεσε την αντίδραση του ίδιου του αθλητή, αφού το αστείο της υπόθεσης είναι ότι ο Τεντόγλου έχει αγωνιστεί ξανά με τα ίδια παπούτσια χωρίς να υπάρξουν κυρώσεις!
Ο ίδιος, μετά από αυτή την κίνηση της World Athletics, έκανε ένα post στο Instagram και απευθυνόμενος στην Παγκόσμια Ομοσπονδία έγραψε:
“Λοιπόν η Παγκόσμια Ομοσπονδία Στίβου έχει στην ομάδα της ανθρώπους που δεν έχουν ιδέα από παπούτσια και αθλητισμό και αποφάσισαν ποια σπάικς είναι εντάξει και ποια όχι για τους αθλητές.
Θεωρούν ότι το πάχος στο πίσω μέρος του παπουτσιού είναι κάτι που είναι καλό. Στην πραγματικότητα όχι μόνο είναι άχρηστο αλλά κάνει τα σπάικς πιο βαριά και και πιο σκληρά στο τρέξιμο.
Μου ακύρωσαν το άλμα στα 8.40 μ. επειδή φορούσα τα σπάις στην πρώτη φωτογραφία, όταν τα άλλα δύο ήταν εντάξει για άλμα εις μήκος. Στις πρώτες δύο φωτογραφίες είναι τα ίδια σπάικς σε διαφορετικό χρώμα στο μεταξύ.
Ελέγξατε όλα τα σπάικς με τα οποία έγιναν ρεκόρ; Είχαν λέιζερ στον διάδρομο; Νομίζω ότι πρέπει να έχετε στην ομάδα σας ανθρώπους με εμπειρία στο άθλημα. Εγώ είμαι αυτός που πηδάει. Θέλω να φοράω ότι είναι άνετο και ασφαλές.
Δεν με νοιάζει για το άλμα στα 8.40μ. Μπορώ να το πηδήξω ότι διάολο θέλω. Είναι απλώς άδικο. Είμαι αηδιασμένος. Και το αστείο είναι ότι την προσεχή εβδομάδα θα φορέσω τα ίδια παπούτσια σε διαφορετικό χρώμα οπότε θα “εγκριθούν”.
Προφανώς είναι εντάξει να χάνεις τρία αντιντόπινγκ τεστ, αλλά να μην φοράς συγκεκριμένα παπούτσια. Τα Black panther είναι πολύ δυνατά.
Πηγή: europost.gr
0 Σχόλια