Η Νέδα: Το πιο γνωστό ποτάμι στην Ελλάδα με γυναικείο όνομα!

Η Νέδα: Το πιο γνωστό ποτάμι στην Ελλάδα με γυναικείο όνομα!

 


Έχετε αναλογιστεί γιατί  τα ποτάμια στην ΕΛΛΑΔΑ, αλλά και στα περισσότερα μέρη του κόσμου, έχουν αρσενικά ονόματα; Πέρα από το προφανές, ότι δεν θα μπορούσε να λέγεται κάπως διαφορετικά «ο ποταμός», υπάρχει και εξήγηση που έρχεται από την Αρχαία Ελλάδα και τη μυθολογία. Σύμφωνα με τη Θεογονία του Ησίοδου, οι ελληνικοί ποταμοί ήταν Θεοί.

Συγκεκριμένα, οι Ποτάμιοι Θεοί ήταν παιδιά του Ωκεανού και της Τηθύος, που ήταν Τιτάνες και προκάτοχοι των Θεών του Ολύμπου. Τα περισσότερα από τα ονόματα που χρησιμοποιούνται ακόμα και σήμερα για τα ποτάμια σε όλη την επικράτεια, προέρχονται από τους αντίστοιχους Ποτάμιους Θεούς της Αρχαιότητας. Αυτό που προκαλεί εντύπωση, είναι πως υπάρχουν κάποια ποτάμια με γυναικεία ονόματα, κι αυτό δεν έχει να κάνει με Θεές αλλά με Νύμφες.

 

Η Νύμφη Νέδα που ανέθρεψε τον Δία

Η Νέδα, είναι το πιο γνωστό ποτάμι στην Ελλάδα με θηλυκό όνομα. Με μήκος 32 χιλιόμετρα, πηγάζει από το όρος Λύκαιο και φτάνει στις δυτικές ακτές της Πελοποννήσου για να εκβάλει στο Ιόνιο Πέλαγος ανάμεσα στις πόλεις της Ζαχάρως και της Κυπαρισσίας.

Το ποτάμι, λοιπόν, πήρε την ονομασία του από την Νύμφη Νέδα. Η Νύμφη Νέδα ήταν νύμφη των νερών και των ποταμών και αποτελούσε μια από τις τροφούς του Δία, στις οποίες τον εμπιστεύτηκε η Ρέα για να τον αναθρέψουν και να γλιτώσει από τον Κρόνο, που ως γνωστόν έτρωγε τα παιδιά του…

Ο ποταμός από την αρχαιότητα όριζε τα σύνορα της Ηλείας από τη Μεσσηνία, όπως αναφέρει ο Παυσανίας. «εἰσὶ δὲ αἱ πηγαὶ τῆς Νέδας ἐν ὄρει τῷ Λυκαίῳ: προελθὼν δὲ ὁ ποταμὸς διὰ τῆς Ἀρκάδων καὶ ἐπιστρέψας αὖθις ἐς τὴν Μεσσηνίαν ὁρίζει τὰ ἐπὶ θαλάσσῃ Μεσσηνίοις καὶ Ἠλείοις τὴν γῆν», γράφει χαρακτηριστικά στα Μεσσηνιακά.

Κοντά στις όχθες του ποταμού βρισκόταν η αρχαία Φιγάλεια και ο ναός του Επικούριου Απόλλωνα στις Βάσσες.

 Νέδα το ποτάμι με το όνομα Νύμφης – The Neda river where named from Nymph

Καταρράκτες Νέδας: Για τολμηρούς και μη, ένα πανέμορφο τοπίο
Η Νέδα εκτείνεται σε 32 χιλιόμετρα, όπως αναφέραμε, σχηματίζοντας ένα πανέμορφο φυσικό φαράγγι. Αυτό είναι προσπελάσιμο μόνο το καλοκαίρι, αφού αν επιλέξει κανείς να το διασχίσει θα πρέπει να περάσει αρκετές φορές μέσα από τα νερά του ποταμού. Συνεπώς, δεν είναι συνετό να επιχειρήσει κανείς κάτι τέτοιο τον χειμώνα καθώς οι συνθήκες μπορεί να είναι επικίνδυνες.

Αν, όμως, επιλέξει κανείς να το κάνει ακόμα και το καλοκαίρι θα πρέπει να είναι προετοιμασμένος για τα παγωμένα νερά που θα συναντήσει αλλά και για κολύμπι μέσα σε μια σκοτεινή φυσική σπηλιά, σαν στοά, έτσι ώστε να περάσει και να συνεχίσει προς τις εκβολές του ποταμού. Για να προχωρήσει κανείς σε αυτή την απαράμιλλης ομορφιάς διαδρομή, καλό θα ήταν να έχει τον απαραίτητο εξοπλισμό αλλά και έναν οδηγό που να γνωρίζει άπταιστα τα μυστικά της…

Για τους λιγότερο τολμηρούς, υπάρχει πάντα η επιλογή να φτάσουν ως ένα σημείο με το αυτοκίνητο και να προχωρήσουν για λίγο περπατώντας. Στο χωριό Πλατανιά Μεσσηνίας, που είναι το κοντινότερο στους καταρράκτες, θα πάρετε τον δρόμο που οδηγεί προς τα εκεί. Ο κατηφορικός χωματόδρομος δεν είναι και ο πλέον εύκολος που θα συναντήσετε, αλλά με προσοχή και υπομονή μετά από 5χλμ θα φτάσετε στο πέτρινο γεφυράκι που ενώνει τις όχθες του ποταμού και θα βρείτε χώρο για στάθμευση.

Εκεί ξεκινάει το μονοπάτι που οδηγεί προς τους καταρράκτες, όπου θα πρέπει να δώσετε προσοχή στο να φοράτε παπούτσια και να μην μεταφέρετε πολλά αντικείμενα, αφού υπάρχουν αρκετές γλιστερές πέτρες και μερικά επικίνδυνα σημεία. Μετά από ένα τέταρτο πεζοπορίας, θα φτάσετε στον έναν από τους δυο καταρράκτες του Στομίου.

 Εκεί, διασχίζοντας μια μικρή μεταλλική γέφυρα – με μεγάλη προσοχή – ξεκινάει ένα ακόμα μονοπάτι, προς τον μεγάλο καταρράκτη και τη φυσική λίμνη που σχηματίζει. Τα παγωμένα νερά του είναι φιλόξενα και πολλοί είναι αυτοί που δεν διστάζουν να κάνουν μια βουτιά σε ένα μέρος όπου νοερά ταξιδεύει ο επισκέπτης στην εποχή της Μυθολογίας, των Νυμφών και των Θεών της Αρχαίας Ελλάδας…

Λίγα μέτρα πριν τον μεγάλο καταρράκτη, υπάρχει ένα ακόμα μικρό μονοπάτι που οδηγεί σε ένα εκκλησάκι της Παναγίας, το οποίο είναι χτισμένο μέσα στη φύση…

Καταρρακτες Νεδας – Πέτρινο εκκλησάκι της Παναγίας HD – Neda Waterfalls – Virgin Mary’s Stone Chapel
Το σίγουρο είναι πως στη Νέδα και τους καταρράκτες της, η φυσική ομορφιά έχει παραμείνει ανέγγιχτη. Όσο κι αν τα τελευταία χρόνια έχει γίνει πόλος έλξης και αξιοθέατο για τους τουρίστες, δεν υπάρχουν πολλές ανθρώπινες παρεμβάσεις. Αυτό έχει το θετικό ότι δεν έχει πειραχτεί καθόλου το φυσικό τοπίο, αλλά και τους κινδύνους που ενέχουν ποτάμια και καταρράκτες αν δεν είναι κανείς προσεκτικός.

Ειδικότερα αν έχει επακολουθήσει βαρύς χειμώνας και η Νέδα έχει «κατεβάσει» φυσικά υλικά που μπορεί να έχουν ακόμα πιο δύσβατα τα μονοπάτια.

Σε κάθε περίπτωση, το φαράγγι της Νέδας πρόκειται για ένα μέρος που αξίζει την επίσκεψή σας αν βρεθείτε στην Ηλεία ή τη Μεσσηνία…

Λογοτεχνικό περιβόλι!

Πηγή:  Europost.gr


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια