Ποιο λάδι είναι κατάλληλο για τη διατροφή σου; Αυτό εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον τύπο μαγειρέματος που κάνεις. Το σημείο βρασμού ενός λαδιού, το οποίο είναι το σημείο, όπου το λάδι αρχίζει να καίγεται και να καπνίζει, είναι ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που πρέπει να λάβεις υπόψη για την επιλογή σου.
Ελαιόλαδο
Οι ειδικοί σε θέματα διατροφής και μαγειρικής συμφωνούν ότι ένα από τα πιο υγιεινά λάδια για να μαγειρέψεις και να καταναλώσεις είναι το ελαιόλαδο, αρκεί να είναι εξαιρετικά παρθένο. Η ετικέτα «εξαιρετικά παρθένο» σημαίνει ότι το ελαιόλαδο, είναι υψηλής ποιότητας. Το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο περιέχει μεγάλη ποσότητα μονοακόρεστων λιπαρών και μερικά πολυακόρεστα λιπαρά οξέα.
Πολλές μελέτες το έχουν συνδέσει με καλύτερη υγεία της καρδιάς. Το ελαιόλαδο έχει σχετικά χαμηλότερο σημείο βρασμού, σε σύγκριση με άλλα λάδια, επομένως είναι καλύτερο για μαγείρεμα σε χαμηλή και μέτρια φωτιά. Είναι επίσης μια από τα πιο υγιεινές επιλογές για ψήσιμο.
Λάδι αβοκάντο
Το λάδι αβοκάντο είναι μια εξαιρετική επιλογή. Είναι ακατέργαστο όπως το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, αλλά έχει υψηλότερο σημείο βρασμού, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί για μαγείρεμα σε υψηλότερη θερμοκρασία και είναι ιδανικό για τηγανητά. Δεν έχει πολύ γεύση, γεγονός που το καθιστά μια καλή επιλογή για μαγείρεμα. Είναι απλώς κρεμώδες, σαν αβοκάντο. Το λάδι αβοκάντο περιέχει τόσο μονοακόρεστα όσο και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα (έχει μια από τις υψηλότερες περιεκτικότητες σε μονοακόρεστα λιπαρά μεταξύ των μαγειρικών ελαίων) καθώς και βιταμίνη Ε. Ένα μειονέκτημα είναι ότι τείνει να είναι πιο ακριβό.
Λάδι Canola
Το έλαιο Canola προέρχεται από κραμβέλαιο, ένα ανθοφόρο φυτό, και περιέχει μια καλή ποσότητα μονοακόρεστων λιπών και μια αξιοπρεπή ποσότητα πολυακόρεστων λιπαρών. Από όλα τα φυτικά έλαια, το λάδι canola τείνει να έχει τη λιγότερη ποσότητα κορεσμένων λιπαρών. Έχει υψηλό σημείο βρασμού, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να είναι χρήσιμο για μαγείρεμα σε υψηλή θερμοκρασία. Τούτου λεχθέντος, το λάδι canola τείνει να είναι εξαιρετικά επεξεργασμένο, πράγμα που σημαίνει λιγότερα θρεπτικά συστατικά συνολικά.
Αυτό το λάδι έχει υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Ε. Μια κουταλιά της σούπας περιέχει το 28% της ημερήσιας συνιστώμενης πρόσληψης του θρεπτικού συστατικού. Έχει υψηλό σημείο βρασμού και δεν έχει έντονη γεύση, πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα «βαρύνει» ένα πιάτο. Το ηλιέλαιο από την άλλη, περιέχει πολλά ωμέγα-6 λιπαρά οξέα. Το σώμα τα χρειάζεται, αλλά τα ωμέγα-6 θεωρείται ότι είναι προφλεγμονώδη, ενώ τα ωμέγα-3 είναι αντιφλεγμονώδη. Η κατανάλωση πάρα πολλών ωμέγα-6 χωρίς εξισορρόπηση με ωμέγα-3, θα μπορούσε να οδηγήσει σε υπερβολική φλεγμονή στο σώμα, επομένως η μέτρια κατανάλωση είναι το κλειδί.
Λάδι καρύδας
Το λάδι καρύδας πρέπει είτε να αποφεύγεται είτε να το χρησιμοποιείς με μέτρο. Το κύριο σημείο σύγκρουσης των ειδικών, είναι η υψηλή περιεκτικότητά του σε κορεσμένα λιπαρά. Σε αντίθεση με άλλα φυτικά έλαια, το λάδι καρύδας είναι κατά κύριο λόγο ένα κορεσμένο λίπος. Ορισμένοι ειδικοί, συμπεριλαμβανομένης της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας, υποστηρίζουν ότι η αντικατάσταση τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά, με πιο υγιεινές επιλογές μπορεί να μειώσει τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα. Ωστόσο, η επιστήμη αρχίζει να προτείνει ότι δεν είναι όλα τα κορεσμένα λιπαρά βλαβερά.
Σε γενικές γραμμές, υπάρχει πολλή διαφημιστική εκστρατεία σχετικά με τα προϊόντα καρύδας που γενικά δεν υποστηρίζονται από την επιστήμη. Αυτό δεν σημαίνει ότι αυτό το λάδι κάνει κακό στην υγεία σου, απλά φρόντισε να μην το παρακάνεις. Το σώμα μας χρειάζεται κάποιο κορεσμένο λίπος. Τα κορεσμένα λίπη μπορούν να είναι ένα πιο υγιεινό λάδι για χρήση όταν μαγειρεύεις σε πολύ υψηλή θερμοκρασία ή τηγανίζεις (κάτι που σίγουρα πρέπει να γίνεται με μέτρο), επειδή είναι πιο σταθερά σε υψηλή θερμοκρασία.
Σησαμέλαιο
Αυτό το λάδι χρησιμοποιείται συχνά για την δυνατή του γεύση. Περιέχει τόσο μονοακόρεστα όσο και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, αν και δεν είναι ιδιαίτερα υψηλό σε άλλα θρεπτικά συστατικά. Έχει υψηλότερο σημείο βρασμού και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για συνταγές με υψηλή θερμοκρασία.
Διαβάστε και άλλα
Θέματα με :ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ στα ΓΙΑΤΙ σας & ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Πηγές: Hellas-Now & ladylike.gr
0 Σχόλια