Το να κοιμάστε με γεμάτο στομάχι, μπορεί να είναι επιζήμιο τόσο για την ποιότητα του ύπνου όσο και για τη γενική υγεία σας.
Όταν πηγαίνετε για ύπνο, το σώμα σας επικεντρώνεται στην ξεκούραση και την αποκατάσταση, όχι στην πέψη. Το να τρώτε ακριβώς πριν τον ύπνο μπορεί να διαταράξει την πεπτική διαδικασία, οδηγώντας σε δυσφορία, προβλήματα στο στομάχι και σε κακό μεταβολισμό. Με την πάροδο του χρόνου, αυτό μπορεί να συμβάλει στην αύξηση του σωματικού βάρους και σε σχετικά προβλήματα υγείας.
“Το μέγεθος του γεύματος έχει σημασία. Τα μεγαλύτερα γεύματα είναι γενικά πιο δύσκολο να τα επεξεργαστεί το πεπτικό σύστημα, ειδικά σε ξαπλωμένη θέση”, είπε ο δρ. Madhan Kumar Madathupalayam, χειρουργός γαστρεντερολόγος στο iCliniq.
Κίνδυνοι για την υγεία από το γεύμα ακριβώς πριν τον ύπνο
Το να πάτε για ύπνο μετά από ένα σνακ δεν είναι ένα τεράστιο πρόβλημα, αλλά ο ύπνος μετά από ένα μεγάλο γεύμα μπορεί να οδηγήσει σε μια σειρά συμπτωμάτων, ειδικά για άτομα με παθήσεις όπως διαφραγματοκήλη, παχυσαρκία και υπνική άπνοια, σύμφωνα με τον δρ. Jesse Houghton, γαστρεντερολόγο και διευθυντή Γαστρεντερολογίας στο Ιατρικό Κέντρο του Νότιου Οχάιο.
Δείτε μερικά μόνο από τα προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίσετε εάν τρώτε πολύ κοντά στην ώρα του ύπνου:
Δυσπεψία και παλινδρόμηση οξέος: Μια ξαπλωμένη θέση καθιστά δυνατή την άνοδο του στομαχικού οξέος στον οισοφάγο, συμβάλλοντας στη δυσπεψία ή στην παλινδρόμηση οξέος.
Διαταραχές ύπνου: Εάν εμφανίσετε παλινδρόμηση οξέος, η ποιότητα του ύπνου σας μπορεί επίσης να επηρεαστεί. Το να τρώτε ένα βαρύ γεύμα ακριβώς πριν τον ύπνο μπορεί επίσης να κρατήσει τον μεταβολισμό σας να δουλεύει σκληρά και ενδεχομένως να αυξήσει τη θερμοκρασία του σώματός σας υψηλότερα από ό,τι είναι η βέλτιστη για ύπνο.
Αύξηση βάρους: Με την πάροδο του χρόνου, τα αποτελέσματα της κατανάλωσης υπερβολικών θερμίδων λίγο πριν ο μεταβολισμός σας υποτίθεται ότι επιβραδύνει τη νύχτα μπορεί να συμβάλει στην αύξηση βάρους. Αυτό μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο άλλων καταστάσεων υγείας όπως οι καρδιακές παθήσεις, ο διαβήτης και η υψηλή χοληστερόλη, είπε ο δρ. Houghton.
Πόση ώρα πριν τον ύπνο πρέπει να σταματήσετε να τρώτε
Το πότε πρέπει να σταματήσετε να τρώτε πριν τον ύπνο εξαρτάται από το τι σκοπεύετε να φάτε. Διαφορετικά τρόφιμα και ποτά χρειάζονται διαφορετικό χρόνο για να περάσουν από το στομάχι στο λεπτό έντερο.
Τα διαυγή υγρά όπως το νερό και ο χυμός περνούν από το στομάχι πιο γρήγορα. Τα πλήρη υγρά, όπως τα σέικ πρωτεΐνης και ο καφές με γάλα, θα διαρκέσουν περισσότερο. Τα στερεά τρόφιμα, ειδικά τα πλούσια σε λιπαρά, είναι τα πιο αργά στην πέψη.
“Όσο πιο μετά το φαγητό ξαπλώνετε για ύπνο, τόσο το καλύτερο”, είπε ο δρ. Houghton, προσθέτοντας ότι ένας καλός εμπειρικός κανόνας είναι να περιμένετε τουλάχιστον μισή ώρα μετά την κατανάλωση υγρών και τουλάχιστον 2-3 ώρες μετά την κατανάλωση στερεών τροφών πριν πέσετε για ύπνο.
Αυτή η αναμονή 2-3 ωρών δίνει στο πεπτικό σας σύστημα αρκετό χρόνο για να επεξεργαστεί ένα γεύμα αποτελεσματικά, καθιστώντας λιγότερο πιθανό να εμφανίσετε παλινδρόμηση οξέος ή δυσπεψία.
Τι γίνεται αν πρέπει να φάτε πριν κοιμηθείτε
Εάν η δουλειά ή οι κοινωνικές σας υποχρεώσεις σας φέρνουν στη θέση να πρέπει να φάτε ένα γεύμα αργά το βράδυ και να κοιμηθείτε λίγο μετά, φροντίστε το γεύμα να είναι ελαφρύ“Τα μικρότερα γεύματα με χαμηλά λιπαρά είναι τα καλύτερα, καθώς είναι λιγότερο πιθανό να προκαλέσουν διάταση στο στομάχι και είναι πιο εύκολο να χωνευτούν”, είπε ο δρ. Houghton.
Ο δρ. Η Madathupalayam προτείνει να επιλέγετε εύπεπτες τροφές, όπως άπαχες πρωτεΐνες (ψητό κοτόπουλο, ψάρι και γαλοπούλα), καθώς και λαχανικά, ξηρούς καρπούς, σπόρους, δημητριακά ολικής αλέσεως και όσπρια. Προσπαθήστε να αποφύγετε φαγητά που είναι βαριά, πικάντικα ή πλούσια σε λιπαρά, τα οποία μπορούν να συμβάλουν στην παλινδρόμηση οξέος, τη δυσπεψία και την ενόχληση.
Το νερό μπορεί επίσης να βελτιώσει την πέψη, αλλά η υπερβολική κατανάλωση μπορεί να οδηγήσει σε παλινδρόμηση.
Εάν μπορείτε, μείνετε όρθιοι για τουλάχιστον 30 λεπτά μετά το φαγητό για να μειώσετε τον κίνδυνο να αντιμετωπίσετε παλινδρόμηση οξέος όταν πηγαίνετε για ύπνο. Λίγη ελαφριά σωματική δραστηριότητα, όπως μια σύντομη βόλτα, μπορεί επίσης να βοηθήσει στην πέψη.
Πηγές: verywellhealth.com & onmed.gr
Διαβάστε και άλλα Θέματα με :ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ στα ΓΙΑΤΙ σας & ΔΙΑΤΡΟΦΗ &: ΕΥΖΗΝ
0 Σχόλια