Η μοναξιά είναι ένα φαινόμενο που, όσο περνούν τα χρόνια, γίνεται πιο έντονο. Το αίσθημα της μοναξιάς μπορεί να επιδεινώσει ορισμένες μας συμπεριφορές. Μεγαλώνοντας, είναι καλό να αναγνωρίζουμε ποια μοτίβα συμπεριφοράς μπορούν να μας κάνουν να νιώθουμε μόνοι και φυσικά, να τα αποφεύγουμε.
Αν θέλετε να αποφύγετε τη μοναξιά καθώς μεγαλώνετε, πείτε αντίο σε αυτές τις 10 συμπεριφορές:
Να απομονώνεστε
Να αποφεύγετε την τεχνολογία
Να παραμελείτε την υγεία σας
Να κρατάτε κακίες
Να είστε υπερβολικά επικριτικοί
Να μην καλλιεργείτε τα ενδιαφέροντά σας
Να αποφεύγετε τις ουσιαστικές συζητήσεις
Να λέτε σε όλα «ναι»
Να φοβάστε την απόρριψη
Να αποδέχεστε την μοναξιά ως αναπόδραστο γεγονός
Συνήθειες που σας οδηγούν στην μοναξιά καθώς μεγαλώνετε
Να απομονώνεστε:
Ο χρόνος που περνάμε με τον εαυτό μας είναι ασφαλώς, πολύτιμος. Μεγαλώνοντας, προτιμούμε να μένουμε στο σπίτι και σταδιακά, αποφεύγουμε κοινωνικές εκδηλώσεις ή και αμελώντας τις σχέσεις μας. Πρέπει όμως να θυμόμαστε ότι οι άνθρωποι είμαστε όντα κοινωνικά και, έχουμε ανάγκη την επαφή και την αλληλεπίδραση. Η προσπάθεια να διατηρήσετε τις σχέσεις σας, αξίζει πάντα τον κόπο.
Να αποφεύγετε την τεχνολογία
Οι άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας, εκείνοι που δεν έχουν γαλουχηθεί με την τεχνολογία, συχνά την αποφεύγουν ή τη φοβούνται. Η τεχνολογία μπορεί να βοηθήσει την επικοινωνία μας, ειδικά όταν υπάρχει ο παράγοντας της απόστασης.
Να παραμελείτε την υγεία σας
Η σωματική μας υγεία συνδέεται άμεσα με την κοινωνική μας ζωή. Η χρόνια ασθένεια, προβλήματα κινητικότητας, εμποδίζουν την ικανότητά μας να βγούμε από το σπίτι και να κοινωνικοποιηθούμε.
Η συχνή σωματική άσκηση, μπορεί να ωφελήσει σημαντικά και την κοινωνική μας ζωή, αφού στο γυμναστήριο ή σε λέσχες αθλημάτων, μπορούμε να γνωρίσουμε ανθρώπους και να δημιουργήσουμε φιλίες. Συν τοις άλλοις, οι ενδορφίνες που εκλύονται όταν ασκούμαστε, βελτιώνουν σημαντικά τη διάθεση και την ψυχολογία μας. Η φροντίδα της υγείας ευνοεί, τόσο τη σωματική όσο και την ψυχική υγεία.
Να κρατάτε κακίες
Η ζωή είναι γεμάτη εκπλήξεις και απογοητεύσεις και ορισμένες φορές, οι πιο πικρές απογοητεύσεις θα έρθουν από τους πιο κοντινούς μας ανθρώπους.
Όταν κρατάτε κακίες, διαβρώνετε τις σχέσεις σας, δηλητηριάζοντάς τις με δυσπιστία και ένταση. Η συγχώρεση απαιτεί δύναμη και ωφελεί τις σχέσεις. Άλλωστε, συγχωρώντας, ο πρώτος που ευνοείται είναι αυτός που συγχωρά ενώ παράλληλα σώζει και τη σχέση.
Να είστε υπερβολικά επικριτικοί
Όλοι έχουμε τις απόψεις μας και τις εμπειρίες μας. Η υπερβολική άσκηση κριτικής μπορεί να μας οδηγήσει σταδιακά στην μοναξιά, αφού κάνει τος ανθρώπους να νιώθουν την αρνητική μας διάθεση, απωθώντας τους.
Αν είστε άνθρωπος που επικρίνει συχνά τους άλλους, προσπαθήστε να έρθετε για μία φορά στη θέση τους και να δείτε τα πράγματα από τη δική τους οπτική. Η κατανόηση οδηγεί στη συμπόνοια.
Να μην καλλιεργείτε τα ενδιαφέροντά σας
Για κάποιους είναι η ζωγραφική, για άλλους η μουσική, ενώ άλλοι αγαπούν τη χειροτεχνία. Το πάθος του καθενός είναι πηγή χαράς και ικανοποίησης ενώ, σε διαπροσωπικό επίπεδο, μας οδηγεί σε ανθρώπους με παρόμοια ενδιαφέροντα και κοινά στοιχεία του χαρακτήρα μας.
Να αποφεύγετε τις ουσιαστικές συζητήσεις
Μερικοί άνθρωποι λατρεύουν την ψιλή κουβέντα- για τον καιρό, το πρωτάθλημα, κάθε τι επιφανειακό και ανούσιο.
Μπορεί αυτού του είδους οι κουβέντες να δημιουργούν την ψευδαίσθηση της οικειότητας, όμως στην πραγματικότητα, δεν έχουν βάθος, ούτε ουσία και έτσι δεν μπορούν να δημιουργήσουν συναισθηματική σύνδεση. Αντίθετα, συζητώντας για τα όνειρα, τους στόχους, τα ενδιαφέροντα και τις στεναχώριες τους, οι άνθρωποι μπορούν να επικοινωνήσουν σε διαφορετικό επίπεδο.
Μην φοβάστε ότι θα φανείτε ευάλωτοι- ίσως να είναι τρομακτικό στην αρχή αλλά η ποιότητα των σχέσεων που θα δημιουργήσετε, θα σας ανταμείψει.
Να λέτε σε όλα «ναι»
Μπορεί να θεωρείτε ότι, με το να λέτε πάντα και σε όλους ναι θα είστε περισσότερο αποδεκτός και αρεστός. Στην πραγματικότητα, λέγοντας πάντα «ναι», μπορεί να καταλήξετε να νιώθετε εξουθένωση και πίκρα. Για τον λόγο αυτό, είναι αναγκαίο να θέσετε όρια και να μάθετε να λέτε «όχι», χωρίς να νιώθετε άβολα. Η εξισορρόπηση ανάμεσα στις ανάγκες σας και εκείνες των άλλων, εξυγιαίνει τις σχέσεις και ενισχύει τον σεβασμό των άλλων προς εσάς. Μαθαίνοντας να λέτε «όχι», μπορείτε πλέον να δίνετε σημασία στις σχέσεις που πραγματικά έχουν σημασία και κάνει τους ανθρώπους να σας βλέπουν με σεβασμό.
Να φοβάστε την απόρριψη
Ο φόβος της απόρριψης αποτελεί εμπόδια στις κοινωνικές σχέσεις, αφού μας αποτρέπει από την επικοινωνία, τη δημιουργία φίλων, ακόμη και από την καλλιέργεια των υπαρχουσών σχέσεων. Όμως, η απόρριψη είναι ένα φυσιολογικό κομμάτι της ζωής και εξαρτάται από τη διαχείριση και την ερμηνεία του. Μην διστάζετε λοιπόν να τηλεφωνήσετε σε κάποιον ή να στείλετε ένα μήνυμα που θέλετε. Ακόμη και αν σας απορρίψουν, θα είναι μία ευκαιρία για κατανόηση και εξέλιξη.
Να αποδέχεστε την μοναξιά ως αναπόδραστο γεγονός
Έχει επικρατήσει η προκατάληψη ότι, η μοναξιά είναι μοιραία με το πέρασμα των χρόνων. Στην πραγματικότητα, το μόνο που επηρεάζει την μοναξιά, είναι η νοοτροπία μας, την οποία πάντα μπορούμε να αλλάξουμε. Επιλέγοντας την επικοινωνία και την κοινωνικοποίηση αντί για την απομόνωση, την κατανόηση αντί για την επίκριση, αμφισβητούμε την προκατάληψη αυτή στον πυρήνα της.
Tip: Όλα είναι θέμα επιλογών
Με το πέρασμα των χρόνων, καλούμαστε να συνειδητοποιούμε ότι, οι εμπειρίες και τα συναισθήματα είναι το αποτέλεσμα των δικών μας επιλογών. Έτσι και η μοναξιά, δεν είναι το αναπόδραστο γεγονός που έρχεται με το πέρασμα των χρόνων, αλλά η απόρροια των συνηθειών που καλλιεργούμε και των συμπεριφορών που υιοθετούμε.
Η απαλλαγή από ορισμένες επιβλαβείς συμπεριφορές, μπορεί να μας βοηθήσει στη σύνδεση και την κοινωνικοποίηση, στη δημιουργία σχέσεων που δίνουν νόημα και χαρά στη ζωή μας, ανεξαρτήτως ηλικίας.
Μπορούμε πάντα να επιλέγουμε συνειδητά τη θετική μεταμόρφωση της ζωής μας.
Διαβάστε και άλλα θέματα με: ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ-ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ, ΣΠΙΤΙ-ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ, ΔΙΑΦΟΡΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ
Πηγή:enikos.gr
0 Σχόλια