Δ. Σταρόβας: Το συγκλονιστικό του βίντεο, για τα προβλήματα που προκαλεί ένα εγκεφαλικό!

Δ. Σταρόβας: Το συγκλονιστικό του βίντεο, για τα προβλήματα που προκαλεί ένα εγκεφαλικό!

 


Ένα βίντεο που συγκλόνισε, ανάρτησε στα social media, ο Δημήτρης Σταρόβας προκειμένου να παρακινήσει περισσότερα άτομα να φροντίζουν τον εαυτό τους, την διατροφή και την καθημερινότητά τους, προκειμένου να αποφύγουν όσο μπορούν τα διάφορα προβλήματα υγείας.

Μετά την σοβαρή περιπέτεια υγείας του ίδιου, ο οποίος υπέστη εγκεφαλικό, αντιμετωπίζει θέματα στην ομιλία του, αλλά και στην επικοινωνία του. Τα προβλήματα λόγου και ομιλίας μετά από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο ονομάζονται αφασία και δυσαρθρία.

Ο δημοφιλής κωμικός μέσα από την ανάρτησή του έδειξε με ρεαλισμό την κατάσταση του και μίλησε για την βελτίωση της υγείας του. Ακόμη θέλησε να ευχαριστήσει όσους τον στηρίζουν και του στέλνουν μηνύματα αισιοδοξίας.Είναι χαρακτηριστικά τα λόγια του Δημήτρη Σταρόβα, που αποδεικνύουν την τεράστια προσπάθεια που καταβάλει:

«Κάθε μέρα βελτιώνομαι, όλο και καλύτερα πάνε τα πράγματα. Θέλω να σας πω τόσα πολλά και να ευχαριστήσω τόσους ανθρώπους αλλά δεν γίνεται θα μας πάρει δυο μέρες το βίντεο, οπότε επιφυλάσσομαι για αργότερα», ανέφερε συγκεκριμένα.

Τα προβλήματα ομιλίας μετά από ένα εγκεφαλικό

Από αφασία υποφέρει περίπου το 35% των ασθενών με Αγγειακό Εγκεφαλικό Επεισόδιο. Συνήθως, η βλάβη βρίσκεται στο αριστερό ημισφαίριο του εγκεφάλου. Ο ασθενής είτε δεν μπορεί να μιλήσει, είτε μιλά με λόγο μη κατανοητό, είτε δεν μπορεί να κατανοήσει το λόγο. Η αφασία μπορεί να δημιουργήσει διαταραχές σε όλο το φάσμα της επικοινωνίας: την ομιλία, τη γραφή, την ανάγνωση και την κατανόηση.

Λιγότερο σοβαρή είναι η δυσαρθρία, που δημιουργεί προβλήματα στην άρθρωση του λόγου εξαιτίας αδυναμίας των μυών του προσώπου. Πολλές φορές, κάποιος που έχει υποστεί εγκεφαλικό, ακόμη και αν μπορεί να σκεφτεί καθαρά, μπορεί να δυσκολεύεται να εκφράσει αυτό που θέλει να επικοινωνήσει.

Τα προβλήματα επικοινωνίας μετά από εγκεφαλικό τείνουν να βελτιώνονται με τον χρόνο και με την στοχευμένη θεραπεία των συμπτωμάτων. Και υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους μπορεί να βοηθήσει κανείς το αγαπημένο του πρόσωπο να ανακτήσει τις δεξιότητες που έχασε.

Τι είναι η αφασία από την οποία πάσχει ο Δημήτρης Σταρόβας

Η αφασία, που παρουσιάζεται μετά το εγκεφαλικό, σχετίζεται με το πώς οι άνθρωποι επεξεργάζονται τη γλώσσα – προφορική ή γραπτή – στον εγκέφαλό τους. Το άτομο μπορεί να σκέφτεται το ίδιο καλά όπως πριν από το εγκεφαλικό, αλλά δυσκολεύεται να χρησιμοποιήσει ή να καταλάβει τη γλώσσα. Υπάρχουν πολλοί τύποι αφασίας με διαφορετικά συμπτώματα.

Μερικοί άνθρωποι με αφασία καταλαβαίνουν τη γλώσσα, αλλά δεν μπορούν να μιλήσουν. Οι άλλοι μπορούν να μιλήσουν, αλλά δεν βγάζουν νόημα γιατί οι προτάσεις τους είναι συνονθύλευμα τυχαίων ή κατασκευασμένων λέξεων. Η αφασία μπορεί επίσης να κάνει δύσκολη ή αδύνατη την ανάγνωση ή τη γραφή.

Η δυσαρθρία και απραξία

Τα άτομα με προβλήματα ομιλίας καταλαμβάνουν τη γλώσσα. Ξέρουν επίσης τι θέλουν να πουν και πώς να το πουν. Αλλά οι λειτουργίες τους δεν συνεργάζονται. Οι μύες της γλώσσας, των χειλιών και άλλα μέρη του σώματος μπορεί να είναι αδύναμα για ομιλία. Ή ο εγκέφαλός τους δεν μπορεί να μην στείλει σωστά μηνύματα για να κάνει αυτούς τους μύες να λειτουργούν συγχρονισμένα.

Στη δυσαρθρία, το άτομο δεν μπορεί να μιλήσει καθαρά και μπερδεύει τα λόγια του. Μπορεί να έχει πρόβλημα να μιλήσει σε κανονικό τόνο. Μπορεί επίσης να μιλά πολύ σιγά ή αργά.

Στην απραξία λόγου, το άτομο μπορεί να δυσκολεύεται να αρθρώσει σωστά τις λέξεις, επειδή δεν μπορεί να ελέγξει τη γλώσσα ή τα χείλη του, ώστε να λειτουργήσουν σωστά. Μπορεί να μιλά αργά, με μεγάλες παύσεις και να δυσκολεύεται με τις πιο μεγάλες λέξεις ή με συγκεκριμένους φθόγγους.

Υπάρχει βελτίωση των συμπτωμάτων;

Η απάντηση είναι αναλόγως. Υπάρχουν άτομα που καταφέρνουν να ξεπεράσουν πλήρως τα προβλήματα, εφόσον έχουν στραφεί έγκαιρα σε λογοθεραπευτές, και επίσης υπάρχουν περιπτώσεις που τελικά δεν αποκτούν ξανά την ομιλία που διέθεταν. Οι λογοθεραπευτές ωστόσο, μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά την κατάσταση με τους εξής τρόπους:

-Βοηθούν τους ασθενείς να ανακτήσουν δεξιότητες επικοινωνίας, όπως η αναγνώριση λέξεων και η ανάγνωση

-Διδάσκουν στα άτομα και τις οικογένειές τους πώς να χρησιμοποιούν εργαλεία επικοινωνίας, όπως είναι οι χάρτες, οι ηλεκτρονικές συσκευές κ.α.

-Βοηθούν τους ασθενείς με ασκήσεις να ανακτήσουν τη χαμένη τους δύναμη στους μύες του στόματος ή της γλώσσας (στα άτομα με δυσαρθρία).

Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο από εγκεφαλικά επεισόδια; Άνδρες ή γυναίκες;

Σχετικά με το αν οι γυναίκες έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου από τους άντρες, έρευνα του Riverside Health αναφέρει:

Οι γυναίκες παθαίνουν περίπου 55.000 περισσότερα εγκεφαλικά κάθε χρόνο από τους άνδρες. Η εγκυμοσύνη, το μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής και οι ορμονικές φαρμακευτικές αγωγές είναι μερικοί από τους παράγοντες που παίζουν ρόλο στην αύξηση του κινδύνου εγκεφαλικού στις γυναίκες.

Πηγή φωτογραφίας: @dstarovas_official / Instagram

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ:



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια