Πόσα χρόνια ζωής χάνουν άνδρες και γυναίκες μετά από έμφραγμα;;;;

Πόσα χρόνια ζωής χάνουν άνδρες και γυναίκες μετά από έμφραγμα;;;;

 


Τα καρδιακά επεισόδια είναι μία από τις πιο συχνές αιτίες θανάτου παγκοσμίως και έχουν σημαντικό αντίκτυπο στο προσδόκιμο ζωής του πληθυσμού.

Πόσα χρόνια ζωής χάνουν άνδρες και γυναίκες μετά από έμφραγμα;

Η κατανόηση του αντίκτυπου μιας ασθένειας στο προσδόκιμο ζωής είναι σημαντική για τον εντοπισμό ομάδων υψηλού κινδύνου, ενώ παράλληλα παρέχει σημαντικές πληροφορίες για τη βελτίωση του σχεδιασμού της περίθαλψης στο μέλλον.

Νέα μελέτη δείχνει ότι οι γυναίκες χάνουν περισσότερα χρόνια ζωής μετά από έμφραγμα από ό,τι οι άνδρες.

Μια 50χρονη γυναίκα με μεγάλο έμφραγμα χάνει κατά μέσο όρο 11 χρόνια ζωής, ενώ ένας 80χρονος άνδρας με μικρό έμφραγμα χάνει κατά μέσο όρο 5 μήνες ζωής.

Η νέα μελέτη με επικεφαλής ερευνητές του Ινστιτούτου Καρολίνσκα και του νοσοκομείου Danderyd, εξέτασε 335.000 άτομα με πρώτο έμφραγμα του μυοκαρδίου που καταγράφηκαν στο μητρώο ποιότητας SWEDEHEART κατά την περίοδο 1991-2022.

Τα άτομα που υπέστησαν έμφραγμα του μυοκαρδίου συγκρίθηκαν με 1,6 εκατομμύρια άτομα χωρίς έμφραγμα με τη χρήση δεδομένων από τη Στατιστική Υπηρεσία της Σουηδίας και το Εθνικό Συμβούλιο Υγείας και Πρόνοιας.

Χρησιμοποιώντας την ομάδα ελέγχου και νέες στατιστικές μεθόδους, οι ερευνητές μπόρεσαν να υπολογίσουν τη διαφορά στο προσδόκιμο ζωής λόγω της νόσου.

«Διαπιστώσαμε ότι υπήρχαν μεγάλες διαφορές μεταξύ των ομάδων. Οι γυναίκες και τα νεαρά άτομα έχασαν το μεγαλύτερο ποσοστό προσδόκιμου ζωής όταν υπέστησαν έμφραγμα. Εάν η καρδιακή λειτουργία ήταν μειωμένη μετά το έμφραγμα, οι επιπτώσεις ήταν ακόμη μεγαλύτερες. Για παράδειγμα, μια 50χρονη γυναίκα με διαταραγμένη καρδιακή λειτουργία, χάνει κατά μέσο όρο 11 χρόνια το 2022 σε σύγκριση με έναν 80χρονο άνδρα με φυσιολογική καρδιακή λειτουργία που χάνει κατά μέσο όρο 5 μήνες στο προσδόκιμο ζωής», λέει ο πρώτος συγγραφέας Christian Reitan, ερευνητής στο Τμήμα Κλινικών Επιστημών του Νοσοκομείου Danderyd του Ινστιτούτου Καρολίνσκα.

Παράμετροι που επηρεάζουν τον κίνδυνο εμφράγματος

Οι ερευνητές έλαβαν επίσης υπόψιν διαφορές στο εισόδημα, το μορφωτικό επίπεδο, άλλες ασθένειες και τη φαρμακευτική αγωγή κατά τη στιγμή της ασθένειας - γεγονός που βοήθησε να υπολογιστεί η επίδραση του ίδιου του εμφράγματος.

«Τα ευρήματα έδειξαν ότι ένα αρκετά μεγάλο μέρος της μείωσης του προσδόκιμου ζωής εξαφανίστηκε, δηλαδή εξηγείται από παράγοντες πέρα από το ίδιο το έμφραγμα, οι οποίοι όμως εξακολουθούν να σχετίζονται με το έμφραγμα, όπως η κοινωνικοοικονομική κατάσταση ή άλλες ασθένειες, όπως η υπέρταση και ο διαβήτης. Υπό την προϋπόθεση ότι ο ασθενής είχε διατηρήσει την καρδιακή λειτουργία, είδαμε ότι η διαφορά μεταξύ των δύο φύλων είχε εξαφανιστεί. Αυτό το ερμηνεύουμε ότι η επίδραση της καρδιακής προσβολής, άρα και η φροντίδα για τα καρδιακά επεισόδια, είναι παρόμοια μεταξύ των δύο φύλων και ότι η μεγάλη μείωση του προσδόκιμου ζωής που βλέπουμε στις γυναίκες οφείλεται σε διαφορές στους παράγοντες κινδύνου, σε άλλες ασθένειες και στην κοινωνική και οικονομική τους κατάσταση», λέει ο Reitan.

Στη Σουηδία υπάρχει, σύμφωνα με τους ερευνητές, έλλειψη εξατομικευμένης φροντίδας για το έμφραγμα στις γυναίκες. Η μελέτη δείχνει ότι οι γυναίκες που παθαίνουν έμφραγμα χάνουν περισσότερα χρόνια ζωής από τους άνδρες της ίδιας ηλικίας.

«Εάν μια γυναίκα είχε μειωμένη καρδιακή λειτουργία, η διαφορά μεταξύ των δύο φύλων ήταν μεγάλη. Δεν έχουμε τα δεδομένα για να απαντήσουμε στο γιατί, αλλά εγείρει ερωτήματα σχετικά με το αν οι γυναίκες λαμβάνουν εξίσου καλή παρακολούθηση και θεραπεία για την καρδιακή ανεπάρκεια με τους άνδρες, ή αν πρόκειται απλά για μια πιο σοβαρή κατάσταση για μια γυναίκα. Τα ευρήματά μας είναι σημαντικά επειδή αμφισβητούν τις υπάρχουσες κατευθυντήριες γραμμές για τη θεραπεία της καρδιακής ανεπάρκειας σήμερα. Εντοπίζοντας ομάδες υψηλού κινδύνου, μπορούμε να προσαρμόσουμε καλύτερα τη θεραπεία στο άτομο. Πιστεύουμε ότι τα "χαμένα χρόνια ζωής" είναι ένα καλό και εύκολα κατανοητό μέτρο κινδύνου τόσο για τους γιατρούς όσο και για τους ασθενείς. Μας διευκολύνει να αξιολογήσουμε και να επικοινωνήσουμε τη σοβαρότητα της νόσου», καταλήγει ο Reitan.

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ & ΑΛΛΑ :ΕΥΖΗΝ  , ΕΡΕΥΝΕΣ ΔΙΑΦΟΡΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ , ΑΥΤΟ ΤΟ ΗΞΕΡΕΣ?  &ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ στα ΓΙΑΤΙ σας


Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Circulation.

Λογοτεχνικό περιβόλι!

Πηγή: onmed.gr

 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια