Η “ακροδεξιά” Μελόνι -σε πλήρη αντίθεση με την Ελλάδα- μείωσε πάνω από το 60% τη λαθρομετανάστευση και τριπλασιασμό των επιστροφών!!!

Η “ακροδεξιά” Μελόνι -σε πλήρη αντίθεση με την Ελλάδα- μείωσε πάνω από το 60% τη λαθρομετανάστευση και τριπλασιασμό των επιστροφών!!!



Μείωση 67% της λαθρομετανάστευσης στην Ιταλία της Μελόνι, την ίδια στιγμή που η αύξηση των ορών στην Ελλάδα ξεπερνά το 200% και χιλιάδες συνεχίζουν να μπαίνουν ανεξέλεγκτα στην χώρα!. Η κυβέρνηση Μελόνι αποδεικνύει ότι υπάρχουν «εθνικές λύσεις» στο πρόβλημα, αρκεί να υπάρχει θέληση.
Η ιταλική επιτυχία ταυτόχρονα υπογραμμίζει το μέγεθος της αποτυχία των μεταναστευτικών πολιτικών στη χώρα μας, όπου ακόμη και ο υπουργός Μετανάστευσης παραδέχεται ότι τα στοιχεία του υπουργείου του είναι ανακριβή!
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα Il Giornale της Τρίτης 13 Αυγούστου, η θαλάσσια παράνομη μετανάστευση προς την Ιταλία σημείωσε πρωτοφανή πτώση φέτος, καθώς οι αποτρεπτικές πολιτικές της συντηρητικής κυβέρνησης της Τζόρτζια Μελόνι έχουν αρχίσει να αποδίδουν καρπούς.
Σύμφωνα με τα πρόσφατα δημοσιευμένα επίσημα στοιχεία, η Ρώμη κατέγραψε μια συγκλονιστική πτώση 62,4% στις παράνομες αφίξεις το 2024, με 37.000 μετανάστες να αποβιβάζονται στην Ιταλία από τις 12 Αυγούστου σε σύγκριση με σχεδόν 100.000 την ίδια περίοδο πέρυσι.
Το 2023 ήταν ιδιαίτερα άσχημο όσον αφορά τις παράνομες αφίξεις, με το νησί Λαμπεντούζα της Νότιας Ιταλίας να έχει πληγεί περισσότερο από όλους τους τόπους εκφόρτωσης. Περίπου 120 σκάφη που μετέφεραν 6-7.000 μετανάστες έφτασαν στο νησί σε μία μόνο ημέρα τον Σεπτέμβριο, γεγονός που ώθησε σχολιαστές και νομοθέτες να χαρακτηρίσουν το γεγονός ως “εισβολή”.
Ενώ η Ιταλία πανηγυρίζει, ωστόσο, άλλες χώρες της Μεσογείου γίνονται στόχος των ίδιων διακινητών ανθρώπων σε πολύ μεγαλύτερους αριθμούς από ό,τι στο παρελθόν -η Ισπανία κατέγραψε αύξηση 155% φέτος και η Ελλάδα -σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδ-α ένα επιβλητικό ποσοστό 222%, γεγονός που δείχνει ότι το πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης δεν έχει εξαφανιστεί, αλλά απλώς έχει στραφεί σε πιο ευάλωτες ακτές.
Στο ιταλικό δημοσίευμα γίνεται εκτενής αναφορά στο πόσο εύκολος στόχος για τους διακινητές είναι τα ελληνικά νησιά αλλά και η Κύπρος, η οποία περιγράφεται ως ένα «μικροσκοπικό έθνος» που αγωνίζεται υπό το βάρος αυτής της νέας κρίσης!
Δεν είναι όμως μόνον η μείωση των μεταναστευτικών ροών που πέτυχε η Μελόνι. Η κυβερνησή της διαπρέπει επίσης στις “υποβοηθούμενες επιστροφές”, κατά τις οποίες στους μετανάστες που επιλέγουν οικειοθελώς να επιστρέψουν στις χώρες καταγωγής τους παρέχεται διοικητική, υλικοτεχνική ή οικονομική υποστήριξη για να βοηθηθούν στην επανένταξή τους.
Για να γίνει σύγκριση, η Ιταλία πραγματοποίησε πάνω από 9.000 υποβοηθούμενες επιστροφές στη Λιβύη και την Τυνησία μόνο τους πρώτους έξι μήνες του τρέχοντος έτους, ενώ ο συνολικός αριθμός το 2023 προς όλες τις χώρες προέλευσης ανέρχεται σε περίπου 3.200.
Παρά τις πρώτες επικρίσεις για αναποτελεσματικότητα, η στρατηγική της Ιταλίας για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης φαίνεται να λειτουργεί όπως προβλέπεται. Βασίζεται σε δύο συνιστώσες: την αποτροπή και τη διπλωματία, οι οποίες λειτουργούν από κοινού για την επίλυση του προβλήματος και μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.
Για την αποτροπή, η Μελόνι μεταρρύθμισε το μεταναστευτικό σύστημα της χώρας για να συντομεύσει τη διαδικασία ασύλου, να εισαγάγει πιο λεπτομερή πρωτόκολλα επαλήθευσης της ηλικίας, να αυξήσει τις εθελοντικές και ακούσιες επιστροφές, να επιτρέψει μεγαλύτερο χρόνο κράτησης για να αποτρέψει την εξαφάνιση των αποτυχημένων αιτούντων άσυλο και να εξαλείψει διάφορα νομικά κενά που επέτρεπαν τόσο στους μετανάστες όσο και στις ΜΚΟ έρευνας και διάσωσης να καταχρώνται εύκολα το σύστημα. Τα δύο τελευταία σημεία είναι αυτά ακριβώς στα οποία πάσχει η χώρα μας.
Ο πιο σημαντικός παράγοντας, ωστόσο, λέγεται ότι είναι τα υπεράκτια κέντρα ασύλου της Ιταλίας που κατασκευάζονται στην Αλβανία, ακριβώς απέναντι από την Αδριατική Θάλασσα. Δεδομένου ότι οι εγκαταστάσεις αυτές δεν βρίσκονται σε έδαφος της ΕΕ, οι Ιταλοί αξιωματούχοι μπορούν να είναι ακόμη πιο αποτελεσματικοί στον έλεγχο και την απέλαση παράνομων μεταναστών που παριστάνουν τους πρόσφυγες, οι οποίοι δεν θα έχουν καμία πιθανότητα να ξεφύγουν από τον νόμο και να εξαφανιστούν σε άλλες χώρες της ΕΕ μέσω του χώρου Σένγκεν.
Ο μελλοντικός ρόλος του έργου στην αποτροπή ακόμη περισσότερων επίδοξων παράνομων μεταναστών είναι δύσκολο να εκτιμηθεί, δεδομένου ότι δεν έχει καν ολοκληρωθεί ακόμη. Αν και τα κέντρα υποδοχής μεταναστών στην Αλβανία είχαν προγραμματιστεί να εγκαινιαστούν επίσημα την 1η Αυγούστου, οι αναποδιές κατά την κατασκευή προκάλεσαν πολύμηνες καθυστερήσεις, αλλά η Ρώμη εξακολουθεί να υπόσχεται ότι θα λειτουργήσουν πριν από το τέλος του τρέχοντος έτους. Θα μπορούν να κρατούν και να επεξεργάζονται έως και 36.000 αιτούντες άσυλο ετησίως, που θα είναι η πλειοψηφία όλων των θαλάσσιων αφίξεων, αν συνεχιστεί η τρέχουσα τάση μείωσης.
Στο διπλωματικό μέτωπο, η στρατηγική της Μελόνι είναι να επενδύσει σε βασικές χώρες διέλευσης και προέλευσης σε όλη την Αφρική, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση των εγκληματικών οργανώσεων που διευκολύνουν τη λαθραία διακίνηση ανθρώπων, με αντάλλαγμα διαρθρωτικά κονδύλια που συμβάλλουν στη συνολική μακροοικονομική τους σταθερότητα. Μετά τις αρχικές αναποδιές, το σύστημα φαίνεται τώρα να λειτουργεί καλά, ιδίως με την Τυνησία, η οποία έλαβε ιταλικά (και ευρωπαϊκά) χρήματα για την ανάπτυξη των εμπορικών και ενεργειακών υποδομών της, καθώς και για τον μετριασμό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. 


Λογοτεχνικό περιβόλι!


Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια