Έφυγε από τη ζωή μια εβδομάδα πριν τα 100α του γενέθλια ο κορυφαίος Έλληνας συνθέτης, Μίμης Πλέσσας
Την είδηση του θανάτου του έκανε γνωστή τα ξημερώματα του Σαββάτου η σύζυγός του Λουκίλα Καρρέρ με ανάρτησή της στο διαδίκτυο
Ποιος ήταν ο Μίμης Πλέσσας;;
Ο Μίμης Πλέσσας γεννήθηκε στις 12 Οκτωβρίου 1924 στην Αθήνα. Σπούδασε στη Φυσικομαθηματική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και στη συνέχεια πήγε στις ΗΠΑ για συνέχιση σπουδών. Το 1952 άρχισε την ενασχόληση του με τη σύνθεση και από το 1956 ως μαέστρος και συνθέτης.
Έχει συνεργαστεί με κορυφαίους τραγουδιστές, ενώ η συνθετική του δραστηριότητα καλύπτει όλους τους τομείς της μουσικής. Ασχολήθηκε και με τη σύνθεση μουσικής για περισσότερες από 100 κινηματογραφικές ταινίες, αλλά και δεκάδες θεατρικές παραστάσεις.
Το 2016, με αφορμή την επέτειο 50 χρόνων από την εμφάνισή του στην δισκογραφία, με τον δίσκο “Ραντεβού στον αέρα” για την ομώνυμη ταινία του Γιάννη Δαλιανίδη, ο Μίμης Πλέσσας παρουσίασε το τελευταίο πλήρες έργο του “Διάφανος Σταυρός” με ερμηνευτή το Θάνο Ολύμπιο.
Έχει διευθύνει πολλές από τις μεγαλύτερες ορχήστρες στον κόσμο, σε έργα του και διακρίθηκε αφενός για τη θεατρική του προσφορά στο Παρίσι το 1958, και για την κινηματογραφική του στο Εδιμβούργο και τις ΗΠΑ το 1964 και 1965 αντίστοιχα. Αυτών ακολούθησαν πάμπολλες διακρίσεις ελληνικές και ξένες.
Στην προσωπική του ζωή, ήταν παντρεμένος με την Λουκίλα Καρρέρ, ενώ απέκτησαν μαζί την κόρη τους, Ελεάννα. Ο Μίμης Πλέσσας από τον πρώτο του γάμο, απέκτησε τον γιο του, Αντώνη Πλέσσα.«Η κόρη μου είναι ό,τι καλύτερο θα μπορούσα να φανταστώ ότι έχω. Τη θαυμάζω πολύ», είχε εξομολογηθεί σε συνέντευξή του στον Alpha.
Μίμης Πλέσσας – Διακρίσεις
1951: Λαμβάνει το πρώτο βραβείο μουσικής του πανεπιστημίου της Μινεσότα.
1952: Ανακηρύσσεται πέμπτος πιανίστας στις ΗΠΑ.
2000: Τιμάται για την πενηντάχρονη προσφορά του στην ελληνική μουσική και τον πολιτισμό από το Δήμο της Αθήνας με την απονομή του “Χρυσού Μεταλλίου της πόλης” σε μια μεγάλη συμφωνική συναυλία στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
2001: Απονομή του Χρυσού Σταυρού του Τάγματος του Φοίνικα για την προσφορά του στον πολιτισμό, από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
2002: Τιμάται για τα 50 χρόνια του στην Ελληνική μουσική σκηνή στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού από το Υπουργείου Πολιτισμού.
2004: Τιμάται ως ο «Άνθρωπος της Χρονιάς» από τον υπουργό πολιτισμού στην τελετή των προσωπικοτήτων για την προσφορά του στον παγκόσμιο πολιτισμό.
2006: Βραβεύεται από την Ακαδημία Προσωπικοτήτων για τη συνολική προσφορά του στον πολιτισμό.
0 Σχόλια