Πρώτη παρέμβαση Α. Σαμαρά μετά τη διαγραφή του από τη ΝΔ - Νέες "βόμβες" για τον ελληνοτουρκικό διάλογο.
© Παρέχεται από: capital.gr
Του Δημήτρη Γκάτσιου
Ακόμα ένα επεισόδιο αναμένεται ότι θα προστεθεί σήμερα το απόγευμα στην πολιτικά και επικοινωνιακά τρικυμιώδη σχέση του πρώην πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, με το Μέγαρο Μαξίμου. Ο Μεσσήνιος πολιτικός, λίγες εβδομάδες μετά τη διαγραφή του από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κυβερνώντος κόμματος και τη Νέα Δημοκρατία, θα δώσει το "παρών" και θα μιλήσει στο Συνέδριο "50 χρόνια Μεταπολίτευση και Ελληνική Εξωτερική Πολιτική", που συνδιοργανώνουν το "Βήμα" και το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.
Όπως είναι αναμενόμενο, τα βλέμματα των εντός και εκτός των…γαλάζιων τειχών στελεχών είναι στραμμένα στις τοποθετήσεις του κ. Σαμαρά όσον αφορά στα εθνικά ζητήματα, με αιχμή τον υπό εξέλιξη ελληνοτουρκικό διάλογο και το Κυπριακό, σε μία χρονική συγκυρία κατά την οποία η Ηρώδου Αττικού 19 αναπτύσσει μία στρατηγική…φυγής προς τα εμπρός μέσα από την πενθήμερη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για την κύρωση του Κρατικού Προϋπολογισμού για το 2025.
"Θα είναι μία ομιλία, όπως αυτές που μας έχει συνηθίσει όλο το προηγούμενο διάστημα ο κ. Σαμαράς", είναι το σχόλιο στενών συνεργατών του πρώην πρωθυπουργού, σε συνομιλία με το Capital.gr. Ουδείς από το περιβάλλον του πρώην πρωθυπουργού δίνει περισσότερες λεπτομέρειες όσον αφορά στο…μοτίβο της νέας παρέμβασης, ενώ αυτό που αξίζει να σημειωθεί είναι ότι στον ίδιο συνεδριακό χώρο, λίγες ώρες νωρίτερα, θα έχει μιλήσει ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης (ο κ. Σαμαράς είχε ζητήσει, ουσιαστικά την αποπομπή του μέσω της συνέντευξης που είχε παραχωρήσει στο Βήμα) και αύριο θα πραγματοποιήσει ομιλία ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.
Πρώτη τοποθέτηση, μετά τη διαγραφή
Η παρέμβαση του Μεσσήνιου πολιτικού θα είναι, ουσιαστικά, η πρώτη μετά τις καταιγιστικές εξελίξεις του Νοεμβρίου. "Όλα αυτά που είπα στη συνέντευξη μου τα έχω ξαναπεί πολλές φορές. Προφανώς η διαγραφή μου ήταν προαποφασισμένη", είχε σημειώσει ο κ. Σαμαράς, σχολιάζοντας στο περιθώριο εκδήλωσης του Πανεπιστημίου Κολούμπια την κίνηση του κ. Μητσοτάκη, η οποία αποτέλεσε την καταληκτική παράγραφο στο κείμενο ενός προαναγγελθέντος διαζυγίου, που ερχόταν όλο και πιο κοντά, όσο οι γέφυρες επικοινωνίας ανάμεσα στον νυν και στον πρώην πρωθυπουργό…καίγονταν η μία μετά την άλλη. Ο Μεσσήνιος πολιτικός, ο οποίος στις εσωκομματικές εκλογές του Ιανουαρίου του 2016 είχε στηρίξει τον κ. Μητσοτάκη στο δρόμο προς την κατάκτηση της…γαλάζιας ηγεσίας μετατράπηκε σταδιακά στον κορυφαίο εσωτερικό αντίπαλο του πρωθυπουργού. Κυριάκος Μητσοτάκης και Αντώνης Σαμαράς στη μετά το 2016 εποχή διατήρησαν διαύλους ανοιχτούς, αλλά και ένα μοτίβο αλληλοκατανόησης, που έχανε, ωστόσο, αργά, αλλά σταθερά στροφές, κατά κύριο λόγο, στη διάρκεια της τελευταίας τριετίας.
Τα…φαρμακερά βέλη του Μεσσήνιου πολιτικού για οικονομικές, κοινωνικές και, κυρίως, εθνικές επιλογές του Μεγάρου Μαξίμου και του πρωθυπουργού, που κορυφώθηκαν μέσα από τη συνέντευξη στο "Βήμα" αφαιρούσαν ημέρα με την ημέρα…οξυγόνο από αυτήν την έστω και τυπική συνύπαρξη των τελευταίων μηνών κάτω από την…ίδια πολιτική στέγη, με την ολική ρήξη να έρχεται τελικά πριν λίγες εβδομάδες.
Υπενθυμίζεται ότι για τη διαγραφή του κ. Σαμαρά έχει εκφράσει, εμμέσως πλην σαφώς, τη διαφωνία του ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής. "Τα θέματα που εκ του πονηρού και αυθαίρετα επιχειρεί η Τουρκία να βάλει στην ημερησία διάταξη είναι ανυπόστατα. Είτε πρόκειται για εθνική κυριαρχία είτε για κυριαρχικά δικαιώματα στερεά θεμελιωμένα στο Διεθνές Δίκαιο είτε για την αποστρατιωτικοποίηση των νήσων. Αυτά ας τα ξεχάσουν και η Τουρκία αλλά και όσοι διεθνείς παράγοντες τα ενθαρρύνουν ή τα ανέχονται. Να συνεχίσει η Ελλάδα να στηρίζει την πολύπαθη Κύπρο, επί μισό αιώνα θύμα παράνομης εισβολής και κατοχής, στον αγώνα για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση, στον αγώνα για την επιβίωση του Κυπριακού ελληνισμού. Η ιδιαίτερα απαιτητική αυτή ατζέντα επιβάλλει ισχυρές ένοπλες δυνάμεις, αξιόπιστη αποτρεπτική ικανότητα, ενεργό πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική, καθαρά μηνύματα προς όλους, πάνω από όλα εθνική ενότητα και συνεννόηση. Θέλω να επαναλάβω ότι η άλλη γνώμη, η διαφορετική ανάγνωση ακόμα και η έντονη κριτική δεν πρέπει να δαιμονοποιούνται. Και πάντως δεν αντιμετωπίζονται με πειθαρχικά μέτρα, καθιστώντας μάλιστα δυσχερέστερη την απαραίτητη εθνική ομοψυχία για την στήριξη της εθνικής γραμμής", είχε αναφέρει ο κ. Καραμανλής, σε πρόσφατη ομιλία του.
Θέμα συζήτησης, παράλληλα, αποτελεί η στάση που θα κρατήσει ο κ. Σαμαράς όσον αφορά στη συζήτηση και στην ψηφοφορία για τον Κρατικό Προϋπολογισμό. "Προς το παρόν, αυτό που μας ενδιαφέρει είναι η σημερινή του τοποθέτηση", σχολιάζουν πρόσωπα του περιβάλλοντος του Μεσσήνιου πολιτικού, με τα σενάρια να πολλαπλασιάζονται, όσο η εντός της Ολομέλειας συζήτηση τείνει προς την κορύφωσή της. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που διακινούνται ο κ. Σαμαράς φέρεται να σταθμίζει την οδό της αποχής από την ψηφοφορία το απόγευμα της Κυριακής, ενώ ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο να μιλήσει από το βήμα της Ολομέλειας, όπως, άλλωστε, δικαιούται ως πρώην πρωθυπουργός.
0 Σχόλια