Κυριακή, 3 Ιανουαρίου 2016

Οι καινοτομίες της κυβέρνησης στο ακανθώδες ζήτημα της Παιδείας μας μέσα στο 2016.

Πάντα κάθε κυβέρνηση καταπιάνεται με μεταρρυθμίσεις και σαρωτικές αλλαγές πάνω στο εκπαιδευτικό μας σύστημα και στην παιδεία μας ,που πάντα θα νοσεί...


  Ετούτη η κυβέρνηση μέσα στο 2016 προωθεί σημαντικές αλλαγές στις πανελλήνιες και ολοήμερα όλα τα Δημοτικά σχολεία, το άσυλο, αλλά και τους αιώνιους φοιτητές,  που προβλέπονται σε νομοσχέδιο ...
Αναλυτικά όλες οι αλλαγές που προωθούνται στη δημόσια Παιδεία από το αρμόδιο υπουργείο.

Σαρωτικές αλλαγές προωθεί η κυβέρνηση σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης μετά και από το "ξήλωμα" του νόμου Διαμαντοπούλου για τα ΑΕΙ, την επιστροφή των "αιώνιων φοιτητών" και την αποδυνάμωση του ρόλου των πρυτανικών συμβουλίων.
Όπως αναφέρει η Ημερησία, οι αλλαγές θα γίνουν βήμα βήμα και σε βάθος χρόνου, ενώ προτεραιότητα του υπουργείου Παιδείας είναι η μετατροπή όλων των δημοτικών σχολείων της χώρας σε ολοήμερα.
Επίσης, φιλοδοξία του υπουργείου Παιδείας είναι η καθιέρωση 14χρονης υποχρεωτικής εκπαίδευσης, συμπεριλαμβανομένης της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής.
Σήμερα η υποχρεωτική εκπαίδευση είναι εννέα χρόνια, δηλαδή μέχρι και την Τρίτη Γυμνασίου, με το ποσοστό διαρροής μαθητών να είναι υψηλό.
Το μεγάλο στοίχημα πάντως είναι η αλλαγή της δομής του Λυκείου και της πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Μία από τις προτάσεις που έχουν πέσει στο τραπέζι είναι η απελευθέρωση όσο το δυνατόν περισσότερων σχολών χαμηλής ζήτησης από το σύστημα των εξετάσεων. Μάλιστα ο πρόεδρος της Επιτροπής Εθνικού και Κοινωνικού Διαλόγου, Αντώνης Λιάκος έχει τονίσει ότι το Λύκειο πρέπει να αναπνεύσει και να έχει τρεις βασικούς άξονες:
α)την ανθρωπιστική παιδεία, τη φιλοσοφία και την πολιτική
β)τη μελέτη της επιστήμης, του περιβάλλοντος και του σώματος
γ)τη τέχνη και τον πολιτισμό.
Προϋπόθεση πάντως για την αλλαγή της δομής του Λυκείου είναι η ελάφρυνση των προγραμμάτων σπουδών, και η ενοποίηση ειδικοτήτων των εκπαιδευτικών.
Ακόμα, μεταξύ των ζητημάτων που θα τεθούν στον εθνικό διάλογο για την Παιδεία, θα είναι και η αποτίμηση του εκπαιδευτικού έργου, η αναμόρφωση της ειδικής αγωγής, ο νέος στρατηγικός σχεδιασμός της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης και ο ανασχεδιασμός των πανεπιστημίων.
Μάλιστα το 2016, οι φετινοί μαθητές της Γ΄ Λυκείου θα εγκαινιάσουν και το νέο σύστημα Πανελληνίων που θα θυμίζει αρκετά τις παλιές δέσμες, μιας και προβλέπει πανελλαδικές εξετάσεις σε τέσσερα ή πέντε μαθήματα, εφόσον οι υποψήφιοι επιθυμούν να ξεκλειδώσουν περισσότερα τμήματα πανεπιστημίων και ΤΕΙ.
Θα καταργηθεί ακόμα το μπόνους έως 600 μόρια που έδινε ο προφορικός βαθμός και η σχολική επίδοση θα αποσυνδεθεί από την εισαγωγή στα ΑΕΙ και θα υπολογίζεται μόνο η βαθμολογία των πανελλαδικώς εξεταζόμενων μαθημάτων.
Εξαιτίας μάλιστα της μείωσης των εξεταζόμενων μαθημάτων από φέτος, το μάθημα αυξημένης βαρύτητας, το οποίο έχει συντελεστή 1,3 ισχυροποιείται ακόμα περισσότερο και θα προσμετράται σε ποσοστό 33% στην τελική βαθμολογία, αντί για 24% που ήταν πέρσι.
Αλλαγές προβλέπονται και στον τρόπο υπολογισμού των μορίων των υποψηφίων.
Έτσι, το άθροισμα των γραπτών βαθμών στην εικοσάβαθμη κλίμακα των τεσσάρων πανελλαδικώς εξεταζόμενων μαθημάτων τα οποία προβλέπονται στην Ομάδα Προσανατολισμού όπου ανήκει ο κάθε υποψήφιος, πολλαπλασιάζεται επί δύο. Στη συνέχεια, στο γινόμενο αυτό προστίθενται τα γινόμενα των γραπτών βαθμών των δύο μαθημάτων με τους αντίστοιχους συντελεστές βαρύτητας, τα οποία προβλέπονται στην ομάδα προσανατολισμού του κάθε υποψηφίου. Το τελικό άθροισμα πολλαπλασιάζεται με το εκατό.
Σε περίπτωση που ο υποψήφιος εξεταστεί πανελλαδικά και σε ένα πέμπτο μάθημα προκειμένου να έχει πρόσβαση σε δεύτερο επιστημονικό πεδίο, τότε ο υπολογισμός των μορίων του για κάθε ένα από τα δύο επιστημονικά πεδία που έχει δικαίωμα να δηλώσει προτίμηση γίνεται με βάση τα αντίστοιχα τέσσερα πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα.


Θεματολογία

"Συνομιλία στο Φως" (ταξίδια -προορισμοί) Αιχμηρά ανέκδοτα Αξιοθέατα Απαντήσεις στα γιατί σας Αποσπάσματα από βιβλία Αρχαία Ελλάδα Άρωμα Κρήτης Αστρολογία Αυτό το ήξερες; Αφιερώματα Βιβλιοπαρουσιάσεις / Κριτικές Βίντεο Για τους λάτρεις της Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας γιατί το γέλιο κάνει καλό στην Υγεία!!! Γράφουν... Διατροφικά και Θεραπευτικά Διάφορα- ενδιαφέροντα Διεθνή Έγραψαν για μένα ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ Ειδήσεις Κρήτη Ειδήσεις με Νόημα και Ομορφιά Ειδήσεις που δεν πρέπει να περνανε απαρατήρητες ΕΙΚΟΝΕΣ εικόνες με Νόημα από το διαδίκτυο Είπαν και έγραψαν Εκδηλώσεις Έκτακτες ειδήσεις Ελεύθερη ώρα Ελλάδα -αγαπημένος προορισμός Ελληνική γλώσσα Ενημέρωση- Έρευνα- Διάφορα επιστημονικά... Επικαιρότητα Επικαιρότητα - Απόψεις Επικήδειος Λόγος Επιλεγμένα άρθρα από τις εφημερίδες και μπλοκ Εποχιακά Εργασιακά Ευζήν Ευχές Η σκέψη της μέρας με ένα όμορφο τραγούδι Η σκέψη της μέρας με μια όμορφη μουσική σύνθεση Η σφραγίδα της ημέρας Θεολογικά ΘΕΟΛΟΓΙΚΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ Θετική στάση Ζωής: Ιστορίες- παραμύθια με Νόημα Ιστορικές αναδρομές Κάθε μέρα μια μικρή σκέψη Καιρός Καλημερίσματα Καλημερίσματα- προβληματισμοί Καλό απόγευμα Καλωσορίσματα στους Αναγνώστες του Ιστολογίου μου Κινητές εικόνες Κοινωνικά Λαογραφικά Λόγια ενθάρρυνσης Λόγια Σοφίας Λογοτεχνικοί διαγωνισμοί ΜΕΓΑΛΟΙ ΠΟΙΗΤΕΣ Μεγάλοι ποιητές Μεγάλων λόγια Μεγάλων ποιήματα Μεγάλων ποίηση Μουσικά θέματα Νέα Τάξη Πραγμάτων Νεοέλληνες σύγχρονοι στιχουργοί Νεοέλληνες / Σύγχρονοι ποιητές Ο Λόγος της μέρας Οι απόψεις μου Οι σκέψεις μου Οι στίχοι της μέρας Οι συμβουλές μας Οικονομία όμορφες ιστοριούλες Ομορφιά Παγκόσμια ημέρες: Παιδεία – σχολείο μαθητές-φοιτητές-στατιστικά Παιδεία- εκπαίδευση Παράξενα-Περίεργα- Δημοφιλή Περιβάλλον Περιοδικό Λάχη Πνευματικά λόγια Ποιήματα- προσωπικές στιγμές -σκέψεις μου ΠΟΛΙΤΙΚΗ που δεν θα πρέπει να περνούν απαρατήρητες… που μου αρέσουν Προσευχές Πρωτοχρονιάτικα Σαν σήμερα Σήμερα γιορτάζουν Σπίτι- Οικογένεια- Γυναίκα-Άνδρας- Παιδιά Συγκινητικά λόγια Συνεντεύξεις Συνταγές- Μαγειρική- Ζαχαροπλαστική Τα βιβλία μου Τα βίντεό μου Τα καλύτερα από το διαδίκτυο- όμορφες ιστοριούλες Τα καλύτερα του διαδικτύου Τα ποιήματα μου Τα ποιήματά μου Τέχνες- Γράμματα_ Μουσική- Πολιτισμός- Διάφορα Τεχνολογία της Ρένας Τζωράκη Το γνωμικό της ημέρας με αφορμή την επέτειο γεννήσεως ή θανάτου του αναφερόμενου… Το εδάφιο της ημέρας Το κήρυγμα της ημέρας Το ποίημα της μέρας τρυφερές Καληνύχτες Ύμνοι Φιλελληνικά θέματα Φωτογραφήματα Φωτογραφίες-εικόνες Φωτογραφικά αποφθέγματα Φωτοποιήματα της ημέρας Χαικού χιουμοριστικά Χρήσιμα- Μικρά μυστικά Χρόνια πολλά Ψήγματα Σοφίας Eιδήσεις Eυζήν Mεγάλοι ποιητές Recent Posts Tα ποιήματά μου