Τρίτη, 13 Μαρτίου 2018

Νηστίσιμη ΤΑΡΤΑ μαύρης ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ με ΚΑΡΥΔΑ.




Προετοιμασία: 50΄, Ψήσιμο: 5΄, Αναμονή: 2 – 3 ώρες

Yλικά (για 10 μερίδες)

Για τη βάση

225 γρ. δαμάσκηνα

120 γρ. καρύδα αποξηραμένη (ινδοκάρυδο)


50 γρ. αμύγδαλα λευκά, αλεσμένα σε σκόνη

40 γρ. σησαμέλαιο

2 γρ. (1/2 κουτ. γλυκού) αλάτι

20 γρ. κρύο νερό (αν χρειαστεί)

Για τη γέμιση

300 γρ. κουβερτούρα 70% κακάο, ψιλοκομμένη

350 γρ. γάλα καρύδας, πλήρες (ΑΒ Βασιλόπουλος ή Carrefour)

80 γρ. μέλι θυμαρίσιο

10 γρ. απόσταγμα βανίλιας

2 γρ. (1/2 κουτ. γλυκού) αλάτι

Για τη σαντιγί καρύδας

1 κουτί (400 ml) γάλα καρύδας πλήρες, αφημένο στο ψυγείο από την προηγούμενη μέρα

30 γρ. μέλι θυμαρίσιο

Διαδικασία

Βάση

Βάζουμε όλα τα υλικά μαζί, εκτός από το νερό, σε ένα μπλέντερ μέχρι να αποκτήσουμε μια ζύμη που να κολλάει ελαφρώς. Αν δεν κολλάει, βάζουμε και το νερό και ξαναχτυπάμε λίγο. Κάνουμε τη ζύμη μπάλα, την καλύπτουμε με μια μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο για 20 λεπτά να δέσει λίγο.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C. Βάζουμε τη ζύμη ανάμεσα σε δύο φύλλα λαδόκολλας και την ανοίγουμε σε φύλλο πάχους 1 εκ. Μεταφέρουμε το φύλλο σε μια φόρμα για τάρτες με αποσπώμενο πάτο διαμέτρου 22 εκ., φροντίζοντας να καλύψουμε τον πάτο και τα τοιχώματα. Καλύπτουμε τη βάση με λαδόκολλα ή μεμβράνη που δεν καίγεται στο φούρνο και τη γεμίζουμε με ρεβίθια ή ρύζι. Την ψήνουμε για 5 λεπτά. Τη βγάζουμε από το φούρνο, αφαιρούμε τη λαδόκολλα με τα ρεβίθια ή το ρύζι και την αφήνουμε να κρυώσει εντελώς.

Γέμιση

Στο μεταξύ, βάζουμε την ψιλοκομμένη κουβερτούρα σε ένα ανοξείδωτο μπολ και τη στερεώνουμε στο στόμιο μιας κατσαρόλας με λίγο νερό που βράζει (μπεν μαρί). Το μπολ δεν πρέπει να ακουμπάει στο νερό. Ανακατεύουμε πού και πού με μια κουτάλα ή σπάτουλα ζαχαροπλαστικής (μαρίζ) μέχρι να λιώσει η κουβερτούρα και να γίνει μια γυαλιστερής σος. Αποσύρουμε από το μπεν μαρί. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και ομογενοποιούμε με κουτάλα ή μαρίζ.



Σαντιγί καρύδας

Βγάζουμε το τενεκεδάκι του γάλακτος από το ψυγείο (θα πρέπει να το έχουμε αφήσει εκεί τουλάχιστον από την προηγούμενη μέρα, για να είναι πολύ κρύο). Αφαιρούμε την κρέμα που έχει σχηματιστεί στην επιφάνειά του και τη βάζουμε σε ένα μπολ. Το νερό που έχει μείνει στο τενεκεδάκι το πετάμε ή το αξιοποιούμε σε άλλη συνταγή. Προσθέτουμε στην κρέμα το μέλι και με ένα μίξερ χειρός την αφρατεύουμε καλά να μοιάζει με σαντιγί.

Συναρμολόγηση

Ρίχνουμε τη γέμιση στη βάση. Ρίχνουμε κουταλιές από τη σαντιγί εδώ κι εκεί και με ένα μαχαίρι κάνουμε σχέδια στη σοκολάτα. Θα μας περισσέψει σαντιγί για το σερβίρισμα, την οποία βάζουμε στο ψυγείο καλυμμένη με μια μεμβράνη. Βάζουμε την τάρτα στην κατάψυξη για 2 – 3 ώρες.

Κόβουμε αμέσως την τάρτα σε κομμάτια και τα μεταφέρουμε σε πιάτα. Τα αφήνουμε για 10 λεπτά να ξεπαγώσουν και σερβίρουμε με λίγη από τη χτυπημένη σαντιγί καρύδας.

Κι αν δεν νηστεύουμε;

Για τη βάση μπορούμε, αντί για σησαμέλαιο, να χρησιμοποιήσουμε 40 γρ. βούτυρο μαλακωμένο και όχι λιωμένο, ενώ το γάλα καρύδας αντικαθίσταται πανεύκολα με κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά.







Πηγή: kathimerini.gr

Θεματολογία

"Συνομιλία στο Φως" (ταξίδια -προορισμοί) Αιχμηρά ανέκδοτα Αξιοθέατα Απαντήσεις στα γιατί σας Αποσπάσματα από βιβλία Αρχαία Ελλάδα Άρωμα Κρήτης Αστρολογία Αυτό το ήξερες; Αφιερώματα Βιβλιοπαρουσιάσεις / Κριτικές Βίντεο Για τους λάτρεις της Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας γιατί το γέλιο κάνει καλό στην Υγεία!!! Γράφουν... Διατροφικά και Θεραπευτικά Διάφορα- ενδιαφέροντα Διεθνή Έγραψαν για μένα ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ Ειδήσεις Κρήτη Ειδήσεις με Νόημα και Ομορφιά Ειδήσεις που δεν πρέπει να περνανε απαρατήρητες ΕΙΚΟΝΕΣ εικόνες με Νόημα από το διαδίκτυο Είπαν και έγραψαν Εκδηλώσεις Έκτακτες ειδήσεις Ελεύθερη ώρα Ελλάδα -αγαπημένος προορισμός Ελληνική γλώσσα Ενημέρωση- Έρευνα- Διάφορα επιστημονικά... Επικαιρότητα Επικαιρότητα - Απόψεις Επικήδειος Λόγος Επιλεγμένα άρθρα από τις εφημερίδες και μπλοκ Εποχιακά Εργασιακά Ευζήν Ευχές Η σκέψη της μέρας με ένα όμορφο τραγούδι Η σκέψη της μέρας με μια όμορφη μουσική σύνθεση Η σφραγίδα της ημέρας Θεολογικά Θετική στάση Ζωής: Ιστορίες- παραμύθια με Νόημα Ιστορικές αναδρομές Κάθε μέρα μια μικρή σκέψη Καιρός Καλημερίσματα Καλημερίσματα- προβληματισμοί Καλό απόγευμα Καλωσορίσματα στους Αναγνώστες του Ιστολογίου μου Κινητές εικόνες Κοινωνικά Λαογραφικά Λόγια ενθάρρυνσης Λόγια Σοφίας Λογοτεχνικοί διαγωνισμοί ΜΕΓΑΛΟΙ ΠΟΙΗΤΕΣ Μεγάλοι ποιητές Μεγάλων λόγια Μεγάλων ποιήματα Μεγάλων ποίηση Μουσικά θέματα Νέα Τάξη Πραγμάτων Νεοέλληνες σύγχρονοι στιχουργοί Νεοέλληνες / Σύγχρονοι ποιητές Ο Λόγος της μέρας Οι απόψεις μου Οι σκέψεις μου Οι στίχοι της μέρας Οι συμβουλές μας Οικονομία όμορφες ιστοριούλες Ομορφιά Παγκόσμια ημέρες: Παιδεία – σχολείο μαθητές-φοιτητές-στατιστικά Παιδεία- εκπαίδευση Παράξενα-Περίεργα- Δημοφιλή Περιβάλλον Περιοδικό Λάχη Πνευματικά λόγια Ποιήματα- προσωπικές στιγμές -σκέψεις μου ΠΟΛΙΤΙΚΗ που δεν θα πρέπει να περνούν απαρατήρητες… που μου αρέσουν Προσευχές Πρωτοχρονιάτικα Σαν σήμερα Σήμερα γιορτάζουν Σπίτι- Οικογένεια- Γυναίκα-Άνδρας- Παιδιά Συγκινητικά λόγια Συνεντεύξεις Συνταγές- Μαγειρική- Ζαχαροπλαστική Τα βιβλία μου Τα βίντεό μου Τα καλύτερα από το διαδίκτυο- όμορφες ιστοριούλες Τα καλύτερα του διαδικτύου Τα ποιήματα μου Τα ποιήματά μου Τέχνες- Γράμματα_ Μουσική- Πολιτισμός- Διάφορα Τεχνολογία της Ρένας Τζωράκη Το γνωμικό της ημέρας με αφορμή την επέτειο γεννήσεως ή θανάτου του αναφερόμενου… Το εδάφιο της ημέρας Το κήρυγμα της ημέρας Το ποίημα της μέρας τρυφερές Καληνύχτες Ύμνοι Φιλελληνικά θέματα Φωτογραφήματα Φωτογραφίες-εικόνες Φωτογραφικά αποφθέγματα Φωτοποιήματα της ημέρας Χαικού χιουμοριστικά Χρήσιμα- Μικρά μυστικά Χρόνια πολλά Ψήγματα Σοφίας Eιδήσεις Eυζήν Mεγάλοι ποιητές Recent Posts Tα ποιήματά μου