Κυριακή, 24 Ιουνίου 2018

-Ποιές επιπτώσεις έχει στην υγεία των γυναικών η ΑΚΡΑΤΕΙΑ ΟΥΡΩΝ;Σημαντικό πρόβλημα για τις γυναίκες με επιτακτική ακράτεια ούρων είναι η κακή ποιότητα ύπνου, αφού αναγκάζονται να ξυπνούν πολλές φορές τη νύχτα για να ικανοποιήσουν την ανάγκη τους. Μάλιστα, όσο συχνότερα είναι τα επεισόδια τόσο σοβαρότερες είναι οι διαταραχές του ύπνου, αλλά και οι επιπτώσεις στη γενική υγεία τους. Τα επαναλαμβανόμενα ξυπνήματα, εκτός από ενοχλητικά για τις ίδιες τις ασθενείς και για τους συντρόφους τους, δεν επιτρέπουν την επαρκή ξεκούραση του οργανισμού και η έλλειψη του ύπνου μπορεί να αποβεί ακόμα και μοιραία για τους ανθρώπους με καρδιαγγειακές παθήσεις και διαβήτη.
«Το ποσοστό των γυναικών που εμφανίζουν ουρολογικά προβλήματα είναι αξιοσημείωτο. Περίπου το ένα τρίτο έως το ήμισυ αυτών αντιμετωπίζουν αυξημένη συχνότητα ούρησης, επείγουσας ανάγκης, νυκτουρίας και / ή επιτακτικής ακράτειας ούρων. Οι επιπτώσεις της ακράτειας ούρων στην ποιότητα ζωής είναι δυσμενείς και περιλαμβάνουν την κατάθλιψη, τους περιορισμούς των καθημερινών δραστηριοτήτων, πτώσεις και κατάγματα, αλλά και διαταραχές του ύπνου», επισημαίνει ο χειρουργός ουρολόγος Δρ. Νικόλαος Γ. Κατσένης.

«Η έλλειψη ποιοτικού και επαρκούς ύπνου προκαλεί κόπωση κατά τη διάρκεια της ημέρας, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε ποικίλα άλλα προβλήματα υγείας. Στόχος λοιπόν πρέπει να είναι η θεραπεία των ουρολογικών παθήσεων, η οποία θα βελτιώσει τον ύπνο και αυτομάτως θα ωφελήσει ποικιλοτρόπως την υγεία, θα προστατεύσει την ασθενή από απρόοπτες καταστάσεις και θα βελτιώσει την ποιότητα ζωής της», συμπληρώνει.

Η επιτακτική ακράτεια ούρων αποτελεί σύμπτωμα του συνδρόμου υπερδραστήριας κύστης, κατά στην οποία οι μύες της ουροδόχου κύστης συστέλλονται ανεξέλεγκτα. Η ασθενής νοιώθει μια έντονη και ξαφνική ανάγκη για ούρηση που ακολουθείται από τυχαίες διαρροές, η οποία την ξυπνά πολλές φορές στη διάρκεια της νύχτας. Αυτό το είδος είναι 5 έως 10 φορές συχνότερο μεταξύ των γυναικών συγκριτικά με τους άνδρες. Μερικές φορές προκαλείται από νευρολογικά προβλήματα.

Ο μη ελεγχόμενος διαβήτης, ορισμένα φάρμακα, όπως διουρητικά, αλλά και το άγχος μπορούν να συμβάλλουν στην εμφάνιση ή στην επιδείνωση του προβλήματος. Η διάγνωση της υπερδραστήριας κύστης θα πρέπει να γίνεται από ουρολόγο, δεδομένου ότι η επιτακτική ανάγκη για ούρηση και η ακράτεια ενδεχομένως να οφείλονται σε άλλες σοβαρότερες παθήσεις, όπως καρκίνος.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο, εξέτασαν το συσχετισμό μεταξύ των συμπτωμάτων της ουροδόχου κύστης και της κακής ποιότητας ύπνου και της υπνηλίας κατά τη διάρκεια της ημέρας σε γυναίκες με επιτακτική ακράτεια ούρων. Για τις ανάγκες της μελέτης επεξεργάστηκαν στοιχεία 640 γυναικών (μέσης ηλικίας 56 ετών) που συμμετείχαν σε μια τυχαιοποιημένη, διπλά τυφλή, ελεγχόμενη μελέτη φαρμακοθεραπείας διάρκειας 12 εβδομάδων, για ακράτεια ούρων επιτακτικού τύπου.

Κατά την έναρξη της μελέτης, το 57% είχε κακή ποιότητα ύπνου και το 17% ανέφερε υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Οι περισσότερες γυναίκες (69%) δεν χρησιμοποίησαν υπνωτικά φάρμακα για τον ύπνο κατά τον μήνα πριν την έρευνα, ενώ το 13% ανέφερε τη χρήση τέτοιων φαρμάκων 3 ή περισσότερες φορές την εβδομάδα.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, η οποία δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Female Pelvic Medicine & Reconstructive Surgery, η αύξηση των συνολικών ημερήσιων επεισοδίων ακράτειας, συνδέονταν με υψηλότερη αυτοαναφορά κακής ποιότητας ύπνου. Στην ανάλυση υποομάδων, οι γυναίκες που έλαβαν φάρμακα για τον ύπνο λιγότερο από δύο φορές την εβδομάδα, εξακολουθούσαν να έχουν κακή ποιότητα ύπνου, λόγω των επεισοδίων ακράτειας. Σε πολυπαραγοντικές αναλύσεις, η συχνότερη νυκτερινή επιτακτική ακράτεια ούρων συσχετίστηκε με κακή ποιότητα ύπνου.

Μια άλλη ανάλυση των ίδιων στοιχείων που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Obstetrics & Gynecology έδειξε ότι η φαρμακολογική θεραπεία της ακράτειας ούρων επιτακτικού τύπου βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου. Πιο συγκεκριμένα, κατά το follow-up 12 εβδομάδες μετά οι γυναίκες που έλαβαν αντιμουσκαρινικά φάρμακα ανέφεραν μεγαλύτερη μείωση της συχνότητας επιτακτικής ακράτειας ούρων τόσο την ημέρα όσο και τη νύχτα και βελτίωση της ποιότητας και της διάρκειας του ύπνου. Η υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας δεν επηρεάστηκε.

«Η γήρανση αποτελεί επιβαρυντικό παράγοντα για την εμφάνιση της πάθησης, οπότε οι διαταραχές ύπνου γίνονται πολύ πιο συχνές. Η φαρμακευτική θεραπεία της επιτακτικής ακράτειας ούρων έχει διαπιστωθεί ότι επηρεάζει θετικά την υγεία και την ποιότητα ζωής των ασθενών, δεδομένου ότι μπορεί να θεραπεύσει τόσο την ίδια την πάθηση όσο και τις επιπτώσεις της στον ύπνο», επισημαίνει ο Δρ. Νικόλαος Κατσένης.

Οι β3 αδρενεργοί αγωνιστές είναι μια νέα φαρμακευτική προσέγγιση της ακράτειας ούρων επιτακτικού τύπου.

Η αποτελεσματικότητά τους έχει αποδειχθεί και είναι ανάλογη της παλαιότερης θεραπείας με αντιμουσκαρινικά φάρμακα. Σε ορισμένες περιπτώσεις ενδείκνυται ο συνδυασμός των δύο αυτών φαρμακευτικών αγωγών.

Επίσης για τις γυναίκες με επιτακτική ακράτεια ούρων που δεν έχουν ανταποκριθεί στη θεραπεία με φάρμακα, οι ενδοκυστικές ενέσεις Botox μπορούν να βοηθήσουν στον έλεγχο των διαρροών. Το Botox λειτουργεί χαλαρώνοντας τους υπερλειτουργικούς μυς της ουροδόχου κύστης που προκαλούν το πρόβλημα. Η πρωτεΐνη αυτή εγχέεται σε μικρές δόσεις στους μυς για να προκαλέσει προσωρινή μερική παράλυση. Επίσης, στοχεύει στα νεύρα που ελέγχουν την αίσθηση του επείγοντος. Οι επιδράσεις της είναι προσωρινές και διαρκούν για 6-12 μήνες, οπότε απαιτείται επανάληψη της διαδικασίας.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο επαρκής ύπνος είναι απαραίτητος καθώς ωφελεί τον άνθρωπο πολλαπλώς.

Επιδρά θετικά στον τρόπο μάθησης, σκέψης, δράσης, αντίδρασης, και κοινωνικοποίησης. Βοηθά την καρδιά, επιταχύνει την επούλωση ανάπλαση ιστών και αγγείων, ρυθμίζει τις ορμονικές εκκρίσεις, επιτρέπει στον εγκέφαλο να ταξινομήσει και επεξεργαστεί τις πληροφορίες που έχει λάβει και να έχει καλύτερη μνήμη, ενισχύει το ανοσοποιητικό, κ.ά.
 Επομένως, οτιδήποτε τον επηρεάζει αρνητικά θα πρέπει να θεραπεύεται.


Πηγή: iatropedia.gr
Θεματολογία

"Συνομιλία στο Φως" (ταξίδια -προορισμοί) Αιχμηρά ανέκδοτα Αξιοθέατα Απαντήσεις στα γιατί σας Αποσπάσματα από βιβλία Αρχαία Ελλάδα Άρωμα Κρήτης Αστρολογία Αυτό το ήξερες; Αφιερώματα Βιβλιοπαρουσιάσεις / Κριτικές Βίντεο Για τους λάτρεις της Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας γιατί το γέλιο κάνει καλό στην Υγεία!!! Γράφουν... Διατροφικά και Θεραπευτικά Διάφορα- ενδιαφέροντα Διεθνή Έγραψαν για μένα ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ Ειδήσεις Κρήτη Ειδήσεις με Νόημα και Ομορφιά Ειδήσεις που δεν πρέπει να περνανε απαρατήρητες ΕΙΚΟΝΕΣ εικόνες με Νόημα από το διαδίκτυο Είπαν και έγραψαν Εκδηλώσεις Έκτακτες ειδήσεις Ελεύθερη ώρα Ελλάδα -αγαπημένος προορισμός Ελληνική γλώσσα Ενημέρωση- Έρευνα- Διάφορα επιστημονικά... Επικαιρότητα Επικαιρότητα - Απόψεις Επικήδειος Λόγος Επιλεγμένα άρθρα από τις εφημερίδες και μπλοκ Εποχιακά Εργασιακά Ευζήν Ευχές Η σκέψη της μέρας με ένα όμορφο τραγούδι Η σκέψη της μέρας με μια όμορφη μουσική σύνθεση Η σφραγίδα της ημέρας Θεολογικά ΘΕΟΛΟΓΙΚΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ Θετική στάση Ζωής: Ιστορίες- παραμύθια με Νόημα Ιστορικές αναδρομές Κάθε μέρα μια μικρή σκέψη Καιρός Καλημερίσματα Καλημερίσματα- προβληματισμοί Καλό απόγευμα Καλωσορίσματα στους Αναγνώστες του Ιστολογίου μου Κινητές εικόνες Κοινωνικά Λαογραφικά Λόγια ενθάρρυνσης Λόγια Σοφίας Λογοτεχνικοί διαγωνισμοί ΜΕΓΑΛΟΙ ΠΟΙΗΤΕΣ Μεγάλοι ποιητές Μεγάλων λόγια Μεγάλων ποιήματα Μεγάλων ποίηση Μουσικά θέματα Νέα Τάξη Πραγμάτων Νεοέλληνες σύγχρονοι στιχουργοί Νεοέλληνες / Σύγχρονοι ποιητές Ο Λόγος της μέρας Οι απόψεις μου Οι σκέψεις μου Οι στίχοι της μέρας Οι συμβουλές μας Οικονομία όμορφες ιστοριούλες Ομορφιά Παγκόσμια ημέρες: Παιδεία – σχολείο μαθητές-φοιτητές-στατιστικά Παιδεία- εκπαίδευση Παράξενα-Περίεργα- Δημοφιλή Περιβάλλον Περιοδικό Λάχη Πνευματικά λόγια Ποιήματα- προσωπικές στιγμές -σκέψεις μου ΠΟΛΙΤΙΚΗ που δεν θα πρέπει να περνούν απαρατήρητες… που μου αρέσουν Προσευχές Πρωτοχρονιάτικα Σαν σήμερα Σήμερα γιορτάζουν Σπίτι- Οικογένεια- Γυναίκα-Άνδρας- Παιδιά Συγκινητικά λόγια Συνεντεύξεις Συνταγές- Μαγειρική- Ζαχαροπλαστική Τα βιβλία μου Τα βίντεό μου Τα καλύτερα από το διαδίκτυο- όμορφες ιστοριούλες Τα καλύτερα του διαδικτύου Τα ποιήματα μου Τα ποιήματά μου Τέχνες- Γράμματα_ Μουσική- Πολιτισμός- Διάφορα Τεχνολογία της Ρένας Τζωράκη Το γνωμικό της ημέρας με αφορμή την επέτειο γεννήσεως ή θανάτου του αναφερόμενου… Το εδάφιο της ημέρας Το κήρυγμα της ημέρας Το ποίημα της μέρας τρυφερές Καληνύχτες Ύμνοι Φιλελληνικά θέματα Φωτογραφήματα Φωτογραφίες-εικόνες Φωτογραφικά αποφθέγματα Φωτοποιήματα της ημέρας Χαικού χιουμοριστικά Χρήσιμα- Μικρά μυστικά Χρόνια πολλά Ψήγματα Σοφίας Eιδήσεις Eυζήν Mεγάλοι ποιητές Recent Posts Tα ποιήματά μου