Σαν σήμερα 13 ΙΟΥΛΙΟΥ 2017 , η ποιητική φωνή του Λιου Σιαομπό σίγησε για πάντα!

Σαν σήμερα 13 ΙΟΥΛΙΟΥ 2017 , η ποιητική φωνή του Λιου Σιαομπό σίγησε για πάντα!




Σαν σήμερα , 13 ΙΟΥΛΙΟΥ 2017  ταξίδεψε για την Αιωνιότητα ,
 ο  Λιου Σιαομπό
(1955 – 2017),  που υπήρξε 
Κινέζος διανοούμενος, συγγραφέας, και ακτιβιστής
σε νοσοκομείο της πόλης Σενιάνγκ.
Υπήρξε ο γνωστότερος κινέζος αντιφρονών, βραβευμένος με το Νομπέλ Ειρήνης,  και οι ιδέες του συνεχίζουν να ακούγονται και στα ελληνικά
Ο Λιου Σιαομπό χαρακτήρισε το Διαδίκτυο «δώρο του Θεού στον κινεζικό λαό»
Ας δούμε ποιος ήταν ο Λιου Σιαομπό;

Ο Λιου Σιαομπό (, 28 Δεκεμβρίου 1955 – 13 Ιουλίου 2017) ήταν Κινέζος διανοούμενος, συγγραφέας, και ακτιβιστής, ενώ ήταν πολιτικός κρατούμενος από το 2009. Ήταν ακτιβιστής για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Κίνα, ενώ για τις προσπάθειές του για τον σκοπό αυτό του απονεμήθηκε το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης στις 8 Οκτωβρίου 2010 «για τον μακροχρόνιο και ειρηνικό αγώνα του για τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα στην Κίνα». Η βράβευσή του με το βραβείο Νόμπελ προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις της κινεζικής κυβέρνησης.
Ο Λιου Σιαομπό γεννήθηκε στις 28 Δεκεμβρίου 1955 στην πόλη Τσανγκτσούν της επαρχίας Τζιλίν στην Κίνα. Αρχικά δούλεψε σε ένα χωριό στην Κίνα και ύστερα σε μια οικοδομική εταιρία. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο του Τζιλίν και στο Πανεπιστήμιο του Πεκίνου. Μεταξύ 1988 και 1989 ήταν επισκέπτης καθηγητής σε διάφορα πανεπιστήμια του εξωτερικού, όπως το Πανεπιστήμιο Κολούμπια, το Πανεπιστήμιο του Όσλο και το Πανεπιστήμιο της Χαβάης.

 Κατά  τη διάρκεια των διαμαρτυριών στην Πλατεία Τιενανμέν το 1989 ο Λιου Σιαομπό βρισκόταν στις ΗΠΑ, ωστόσο αποφάσισε να επιστρέψει στην Κίνα για να συμμετάσχει στις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας. Το 1991 καταδικάστηκε για αντεπαναστατική προπαγάνδα και υποκίνηση, ωστόσο δεν του επιβλήθηκαν ποινές. Το 1996 καταδικάστηκε για αναμόρφωση μέσω εργασίας για τρία χρόνια επειδή άσκησε κριτική για το Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας.

 Ο Λιου Σιαομπό φυλακίστηκε συνολικά 4 φορές: στην περίοδο Ιούνιος 1989-Ιανουάριος 1991 επειδή διέδωσε μηνύματα για να υποκινήσει αντιεπαναστατική συμπεριφορά, στην περίοδο Μάιος 1995-Ιανουάριος 1996 για τη συμμετοχή του σε διαδηλώσεις υπέρ της Δημοκρατίας, στην περίοδο Οκτώβριος 1996-Οκτώβριος 1999 επειδή διατάραξε την κοινωνική τάξη και τέλος στην τελευταία του ποινή φυλάκισης που εκτίει από τον Δεκέμβριο 2009 μέχρι το 2020 επειδή διέδωσε μηνύματα κατά της κυβέρνησης. Μάλιστα, κατά την περίοδο της τρίτης φυλάκισής  του παντρεύτηκε τη Λιου Σια.

Η τελευταία ποινή φυλάκισής του προκάλεσε την παγκόσμια κατακραυγή. Η απονομή του βραβείου Νόμπελ σε αυτόν προκάλεσε την αντίδραση της κυβέρνησης της Κίνας, η οποία δήλωσε πως θα κινηθεί εναντίον της Νορβηγίας, ωστόσο ο Νορβηγός υπουργός εξωτερικών δήλωσε πως  η αντίδραση της Κίνας είναι περιττή, διότι η επιτροπή που αποφασίζει για την απονομή του βραβείου Νόμπελ είναι ανεξάρτητη από την νορβηγική κυβέρνηση.




Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια