-Πώς ξεκινάει η εμμηνόπαυση;

-Πώς ξεκινάει η εμμηνόπαυση;





Η εμμηνόπαυση δεν είναι  πλέον ταμπού.
 Είναι μια φυσική λειτουργία του οργανισμού, όταν αυτός περνά από την αναπαραγωγική στη μη αναπαραγωγική ηλικία. Πολλές γυναίκες βρίσκονται σε αυτήν την φάση, λίγες όμως γνωρίζουν πραγματικά πότε ξεκινάει η εμμηνόπαυση και τι να περιμένουν. Εσείς;


Πώς ξεκινάει η εμμηνόπαυση;

Υποφέρετε από εξάψεις, εφίδρωση κατά τη διάρκεια της νύχτας, μετάπτωση της διάθεσής σας και έχετε παρατηρήσει ότι έχει διαταραχθεί η συχνότητα της περιόδου σας; Καλώς ορίσατε στην εμμηνόπαυση! Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζετε ότι δεν είστε μόνες, ούτε οι μόνες που θα το περάσετε καθώς αυτήν την «αλλαγή» την περνούν όλες οι γυναίκες.

Στην Ελλάδα, ο μέσος όρος ηλικίας για την εμμηνόπαυση είναι μεταξύ των 48 και 52 ετών, πολλές γυναίκες όμως ξεκινούν και νωρίτερα. Παρακάτω θα βρείτε μερικές συχνές ερωτήσεις και τις απαντήσεις τους για να μπείτε σε αυτήν την φάση, πιο ομαλά.

Πώς θα καταλάβετε ότι ξεκινάει η εμμηνόπαυση;

Το πρώτο στάδιο είναι η κλιμακτήριος, η οποία διαρκεί 2 ή και περισσότερα χρόνια, ανάλογα τον κάθε οργανισμό. Αυτό σημαίνει ότι ξεκινά η διαδικασία της μετάβασης από την αναπαραγωγική ηλικία στην μη αναπαραγωγική, που ονομάζεται εμμηνόπαυση. Όμως, πριν να φτάσετε σε αυτό το τελικό στάδιο της εμμηνόπαυσης, όπου θα διακοπεί εντελώς η έμμηνος ρήση, μεσολαβεί το στάδιο της περιεμμηνόπαυσης. Σε αυτό το στάδιο διαπιστώνονται ακόμα μεγαλύτερες διαταραχές στον κύκλο οι οποίες οδηγούν στην οριστική παύση της ομαλής λειτουργίας των ωοθηκών.

Με λίγα λόγια, κατά τη διάρκεια όλης αυτής της φυσικής διαδικασίας, ελαττώνεται σταδιακά η παραγωγή ορμονών όπως τα οιστρογόνα και η προγεστερόνη που ευθύνονται για την αναπαραγωγική ικανότητα των γυναικών.

Πώς αυτή η περίοδος επηρεάζει τις γυναίκες;

Πιθανό να θυμάστε τη μητέρα σας να κάθεται μπροστά από το ανοιχτό παράθυρο το χειμώνα και να παραπονιέται για την υπερβολική ζέστη. Οι εξάψεις είναι ένα από τα βασικά συμπτώματα αυτής της περιόδου, όμως πολλές γυναίκες μπορεί να μην τα αισθανθούν κατά τη διάρκεια της κλιμακτηρίου. Γι’ αυτό και υπάρχουν πολλές γυναίκες που δεν γνωρίζουν ότι βρίσκονται σε αυτό το στάδιο.

Τα πιο συχνά συμπτώματα της εμμηνόπαυσης:

    Εξάψεις
    Διαταραχή της περιόδου
    Έλλειψη ύπνου
    Μετάπτωση διάθεσης
    Εξάντληση και δυσκολία συγκέντρωσης
    Έλλειψη σεξουαλικής επιθυμίας

Ανάλογα με την ένταση των συμπτωμάτων, κάποιες γυναίκες επηρεάζονται περισσότερο και άλλες λιγότερο. Όμως, δεν είναι λίγες εκείνες που ντρέπονται να μιλήσουν για αυτό με αποτέλεσμα να επηρεάζει στην ψυχολογία και την καθημερινότητά τους.

Τι μπορείτε να κάνετε για να την περάσετε όσο πιο ομαλά γίνεται;

Αρχικά να μην το κρύβετε! Η μητέρα σας, η κολλητή σας, η συνάδελφός σας στη δουλειά, οποιαδήποτε γυναίκα που το έχει περάσει ή βρίσκεται στην ίδια φάση θα σας καταλάβει.

Επίσης, μπορείτε να δοκιμάσετε και τα παρακάτω tips:

    Συστηματική άσκηση & ισορροπημένη διατροφή: H συστηματική άσκηση και η ισορροπημένη διατροφή μπορεί να βελτιώσει κάποια από τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, όπως η έλλειψη ύπνου.
    Διακοπή καπνίσματος: To κάπνισμα έχει συσχετιστεί με την πρώιμη έναρξη της εμμηνόπαυσης και με την ενίσχυση των εξάψεων.
    Μείωση του καφέ και του αλκοόλ: Δυστυχώς και ο καφές λέγεται ότι αυξάνει τη συχνότητα των εξάψεων, ενώ στην περίπτωση του αλκοόλ τις πυροδοτεί.

Ποιες εξετάσεις περιλαμβάνει ο ετήσιος έλεγχος;

Ο ετήσιος έλεγχος των γυναικών που βρίσκονται στην κλιμακτήριο συνήθως περιλαμβάνει:

    Μαστογραφία
    Τεστ Παπανικολάου
    Μέτρηση οστικής πυκνότητας
    Διακολπικό υπερηχογράφημα

Σε κάθε περίπτωση, όμως, θα πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας πριν βγάλετε οποιοδήποτε συμπέρασμα. Επίσης, ένα ασφαλιστικό πρόγραμμα υγείας μπορεί να σας προσφέρει άμεση κάλυψη των εξετάσεων που απαιτούνται και πρόσβαση στο κατάλληλο προσωπικό προκειμένου να αντιμετωπίσετε έγκαιρα και ασφαλώς την εμμηνόπαυση.


   
Πηγή: as-milisoume.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια