Παγκόσμια ημέρα αποταμίευσης η 31η Οκτωβρίου

Παγκόσμια ημέρα αποταμίευσης η 31η Οκτωβρίου




Η Παγκόσμια Ημέρα Αποταμίευσης εορτάζεται την 31η Οκτωβρίου κάθε χρόνου, σε ανάμνηση της ίδρυσης του Διεθνούς Ινστιτούτου Ταχυδρομικών Ταμιευτηρίων στο Μιλάνο στις 31 Οκτωβρίου 1924.
 Το πνεύμα που διέπει την ημέρα αυτή:
«Η αποταμίευση συμβάλλει στο ατομικό και γενικό καλό.»
Σε δήλωση του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Αποταμίευσης ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Θεόδωρος Καλαντώνης αναφέρει
ότι «σήμερα, την Παγκόσμια Ημέρα της Αποταμίευσης, η χώρα μας βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα τεράστιο αποταμιευτικό και επενδυτικό έλλειμμα που έχει δημιουργήσει η παρατεταμένη βαθιά ύφεση και αβεβαιότητα», επισημαίνοντας ότι «αν αυτό το έλλειμμα δεν αντιμετωπισθεί σύντομα θα υπονομεύει τις προοπτικές ανάκαμψης της οικονομίας μας».

«Είναι ενδεικτικό ότι η εθνική αποταμίευση τα τελευταία χρόνια κατέρρευσε σε πρωτοφανή χαμηλά επίπεδα κατ΄εκτίμηση στο 8,4% του ΑΕΠ, ενώ στην Ευρωπαϊκή Ένωση ο μέσος όρος είναι στο 21% αλλά και διεθνώς ακολουθεί ανοδική πορεία.

Είναι συνεπώς επιτακτική ανάγκη να σταματήσει αυτή η αποταμιευτική άπνοια και γι' αυτό έχουμε επιλέξει και υπηρετούμε τη συνέχεια του ιστορικού δικτύου του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου (ΤΤ) με τα καταστήματά του, τους ανθρώπους του και τους πελάτες του για τη μοναδικότητα της προσφοράς του, των αξιών του και των υπηρεσιών που προσφέρει στο κοινωνικό σύνολο».

Αναφερόμενος στην Eurobank και το Νέο ΤΤ επισήμανε ότι «τιμούν σήμερα τη μεγάλη και παγκόσμια αξία της Αποταμίευσης, με κεντρικό μήνυμα ότι αποταμίευση δεν είναι μόνο οι οικονομίες μας που πράγματι στις μέρες μας συγκεντρώνονται με δυσκολία και προσπάθεια. Είναι τρόπος ζωής, ανάληψη ευθύνης, σεβασμός και αγάπη για τα μικρά και μεγαλύτερα όνειρά μας. Και αυτό ξεπερνά τη δύσκολη σημερινή συγκυρία που ελπίζουμε ότι θα μετατραπεί σε μια νέα ευκαιρία για τη χώρα μας αφού όλοι έχουμε μάθει και αναθεωρήσει παλιές πρακτικές και προτεραιότητες».

Η Παγκόσμια Ημέρα Αποταμίευσης γιορτάζεται την 31η Οκτωβρίου κάθε χρόνο, σε ανάμνηση της ίδρυσης του Διεθνούς Ινστιτούτου Ταχυδρομικών Ταμιευτηρίων στο Μιλάνο στις 31 Οκτωβρίου 1924.

Για το Παγκόσμιο Ινστιτούτο Ταμιευτηρίων , τη φωνή και «ομπρέλα» των οργανισμών σε διεθνές επίπεδο που αποκαλούνται αποταμιευτικοί, είτε αυτοί είναι λιανικές τράπεζες ή απλά ταμιευτήρια, είτε κανονικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα με ισχυρό αποταμιευτικό προφίλ και προσανατολισμό, ο εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Αποταμίευσης είναι μία ευκαιρία να προβληθούν όχι μόνο τα οφέλη για τον ίδιο τον αποταμιευτή «για ένα καλύτερο αύριο», αλλά κυρίως ο σταθεροποιητικός ρόλος που διαδραματίζει η αποταμίευση στο σύνολο του χρηματοπιστωτικού συστήματος, αναπολώντας και εγκωμιάζοντας έτσι το «ήθος» των παλιών τοπικών τραπεζών: κοινωνική υπευθυνότητα, πελατοκεντρικότητα, ενίσχυση των νοικοκυριών και στήριξη των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, καθώς και των τοπικών αρχών.

Στην Ελλάδα, ο θεσμός συνέδεσε το όνομά του με το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και τους περίφημους μεταλλικούς κουμπαράδες. Ο κουμπαράς του ΤΤ πρωτοεμφανίστηκε στη χώρα μας τον Αύγουστο του 1934 για να αναδειχθεί στο αγαπημένο σύμβολο της παιδικής αποταμίευσης. Θεσμός από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο έγιναν και οι επισκέψεις διευθυντών των καταστημάτων ΤΤ στα σχολεία της γειτονιάς τους, αλλά και οι μαθητικές εκθέσεις ιδεών με θέμα την αποταμίευση, με την Τράπεζα να βραβεύει τις καλύτερες από αυτές.

Σήμερα το Δίκτυο Νέο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο της Eurobank, συνεχίζει τον ιδρυτικό του ρόλο, μεταδίδοντας την αξία του θεσμού στους παραδοσιακά πιο θερμούς αποδέκτες της, τα παιδιά.

 Δείτε   ένα σημαντικό ιστότοπο:
Λόγω της ημέρας σας δίνουμε μερικές χρήσιμες συμβουλές που σίγουρα θα κάνουν καλύτερη την ζωή σας:
 Να αποφεύγετε τις αγορές με πολλές έντοκες δόσεις για αγαθά που χάνουν την αξία τους:

Αν αναλάβετε ένα χρέος για αόριστο χρονικό διάστημα, ειδικά αν πρόκειται για πιστωτικές κάρτες θα πληρώσετε πολλαπλάσιο ποσό από αυτό, που αρχικά δανειστήκατε. Το καλύτερο είναι η εξόφληση του χρέους να γίνεται το ταχύτερο δυνατόν, ιδίως αν μιλάμε για ένα αγαθό, που χάνει την αξία του με την πάροδο του χρόνου. Δηλαδή δε σας συμφέρει να έχετε το βάρος ενός δανείου για κάτι που έχει ήδη χάσει την αξία του. Π.χ. ένα αυτοκίνητο χάνει την αξία του από το πρώτο λεπτό που το αγοράζετε. Έτσι, όσο μεγαλύτερο είναι το δάνειο και ο χρόνος αποπληρωμής, τόσο περισσότερα χρήματα θα χάσετε.
Οι δόσεις των δανείων σας δεν πρέπει να ξεπερνούν το 30% του εισοδήματός σας:

Αν και η συμβουλή αυτή ακούγεται απλή, χρειάζεται να προσέξετε δύο πράγματα.
Όταν παίρνετε δάνειο λάβετε υπόψη την παράμετρο ότι το εισόδημά σας μπορεί να αλλάζει από χρόνο σε χρόνο. Επίσης την παράμετρο για άλματα στο επιτόκιο του δανείου ειδικά αν έχετε επιλέξει κυμαινόμενο δάνειο. Όταν κάνετε τον προϋπολογισμό σας, για τον υπολογισμό της δόσης σας να έχετε λάβει υπόψη σας τη μεγαλύτερη πιθανή άνοδο του επιτοκίου.
Αποταμιεύστε το 10% των εισοδημάτων σας

Η αποταμίευση είναι το πιο σημαντικό κομμάτι του προϋπολογισμού σας. Ένας ο προϋπολογισμός που δεν αφήνει χρήματα στο τέλος του μήνα είναι καταστροφή.
Οι περισσότεροι οικονομικοί σύμβουλοι συνιστούν να εξοικονομείτε κατ ελάχιστον το 10% του εισοδήματός σας. Όσο πιο πολλά μπορείτε να αποταμιεύσετε τόσο το καλύτερο. Οπότε κάθε φορά που καταστρώνετε τον προϋπολογισμό του μήνα αφαιρέσετε το 10% της αποταμίευσης.
Μην υποτιμάτε τα ανεξόφλητα χρέη:

Μην αγνοήσετε τα χρέη σας που εκκρεμούν επειδή δεν σας πιέζουν να τα πληρώσετε. Πρέπει να τα συμπεριλάβετε στον προϋπολογισμό και να επιλέξετε μηνιαία ποσά, που θα επιτρέψουν την εξόφληση όλου του χρέους σας στο συντομότερο χρονικό διάστημα.
Υπολογίστε τους αστάθμητους παράγοντες:

Σε μια μεταβαλλόμενη οικονομία όλα είναι ρευστά. Μπορεί εσείς να υπολογίζετε ότι τα έσοδά σας θα είναι σταθερά ή και μεγαλύτερα για χρόνια, όμως η αλήθεια είναι ότι μπορεί να χάσετε τη δουλειά σας και να δείτε το εισόδημά σας να πέφτει. Όταν κάνετε τον προϋπολογισμό σας να έχετε υπολογίσει όλα τα ενδεχόμενα για να μπορέσετε να αντεπεξέλθετε σε κάθε περίπτωση. Κάντε έναν προϋπολογισμό, που είναι στα όριά σας και αποφύγετε αγορές, που δεν είστε βέβαιοι ότι μπορείτε να εξοφλήσετε άνετα στο μέλλον.
Κάντε προϋπολογισμό, πριν τις αγορές σας:

Ποτέ μην αφήσετε τις αγορές σας να σας υπαγορεύσουν τον προϋπολογισμό σας:
Κάντε ένα προϋπολογισμό αρχίζοντας από το μηδέν, φτιάχνοντας λίστες με ότι είναι απαραίτητο να αγοράσετε, υπολογίζοντας και τρόπους αποταμίευσης. Μη διστάζετε να αγοράσετε πράγματα που χρειάζεστε, αλλά μην υποκύπτετε στον πειρασμό αγοράζοντας πράγματα που δεν έχετε ανάγκη, όπως καινούριο αυτοκίνητο ακριβές τηλεοράσεις κ.λπ. Έτσι και θα εξοικονομήσετε χρήματα αλλά και δεν θα έχετε πρόβλημα σε καμία περίπτωση.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια