Mερίδες 8
Χρόνος Μαγειρέματος:75 λεπτά
Υλικά
1 μεγάλο κοτόπουλο κομμένο σε μερίδες
250 γραμμ. δαμάσκηνα
250 γραμμ. κάστανα προβρασμένα
3 κ.σ. ελαιόλαδο
1 φέτα μπέικον ψιλοκομμένη
αλάτι
φρεσκοτριμένο πιπέρι
1 κ.σ. κρύο βούτυρο
Για τη μαρινάτα
1 σκελίδα σκόρδο
1 μικρό κρεμμύδι κομμένο σε φέτες
1 καρότο κομμένο στα δύο
1 δαφνόφυλλο
1 κλαδάκι θυμάρι
2 κλωνάρια μαϊντανό
2 κόκκους μπαχάρι
2 γαρίφαλα
3 φλ. τσαγιού κόκκινο ξηρό κρασί
2 κ.σ. ξίδι μπαλσάμικο
2 κ.σ. ελαιόλαδο
Για τη μαρινάτα:
Ζεσταίνουμε το λάδι σε κατσαρόλα. Σοτάρουμε
για 2΄ το κρεμμύδι, το σκόρδο και το καρότο. Σβήνουμε με το ξίδι και το κρασί.
Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και βράζουμε για 10΄. Αφήνουμε να κρυώσει.
Βάζουμε το κοτόπουλο στη μαρινάτα, προσθέτουμε τα δαμάσκηνα και σκεπάζουμε με
μεμβράνη. Τα αφήνουμε στο ψυγείο για 1 νύχτα.
Στραγγίζουμε καλά το κοτόπουλο και το
σκουπίζουμε με απορροφητικό χαρτί. Στραγγίζουμε και τα δαμάσκηνα.
Ζεσταίνουμε πλασοτέ κατσαρόλα.
Ροδίζουμε το μπέικον για 2΄ και το πετάμε. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και
ροδίζουμε το κοτόπουλο από όλες τις πλευρές. Σουρώνουμε 2 φλ. τσαγιού μαρινάτα
και περιχύνουμε το κοτόπουλο. Αλατοπιπερώνουμε. Προσθέτουμε τα κάστανα και τα
δαμάσκηνα. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα.
Σιγοβράζουμε για 1 ώρα και 15΄να μαλακώσει καλά. Βγάζουμε το κοτόπουλο σε
πιατέλα.
Δυναμώνουμε τη φωτιά να βράσει η
σάλτσα και προσθέτουμε το κρύο βούτυρο σε κομματάκια.
Αποσύρουμε αμέσως από τη φωτιά και με
σύρμα ανακατεύουμε γρήγορα τη σάλτσα, να λιώσει το βούτυρο. Αφήνομε 5΄ να
κρυώσει και να σφίξει ελαφρά. Περιχύνουμε το κοτόπουλο. Σερβίρουμε με πουρέ
πατάτας.
Να θυμάστε ότι:
Το δέσιμο της σάλτσας με το κρύο
βούτυρο είναι αυτό που κάνει τη διαφορά. Ως αποτέλεσμα έχουμε μια πεντανόστιμη,
γυαλιστερή σάλτσα.
Πηγή: argiro.gr
0 Σχόλια