Εάν έχετε λάβει διάγνωση για
γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση ή σας ταλαιπωρούν πότε-πότε κρίσεις καούρας, το
πρώτο βήμα για να αποφύγετε τις ενοχλήσεις είναι να αλλάξετε τη διατροφή σας.
Ορισμένα συστατικά σε τροφές και
ροφήματα ή ποτά είναι πιο πιθανό να πυροδοτήσουν την παλινδρόμηση οξέων από το
στομάχι προς τον οισοφάγο και κατ’ επέκταση το έντονο «κάψιμο» στο στήθος ή στο
πίσω μέρος του λαιμού.
Καφές & τσάι: Η καφεΐνη που
περιέχουν συνδέεται με την παλινδρόμηση οξέων από το στομάχι. Μην ξεχνάτε ότι
καφεΐνη περιέχουν επίσης ορισμένα αναψυκτικά και ενεργειακά ποτά.
Σοκολάτα:
Προωθεί την απελευθέρωση
σεροτονίνης από τα κύτταρα του εντέρου. Η επίδραση αυτή οδηγεί σε ατελή
περιστολή του σφιγκτήρα του οισοφάγου, με αποτέλεσμα να είναι ευκολότερη η
παλινδρόμηση οξέων.
Πικάντικα φαγητά:
Εάν επιλέξετε να
φάτε ένα καυτερό πιάτο, φροντίστε τουλάχιστον να μην ξαπλώσετε αμέσως μετά.
Λεμόνια & πορτοκάλια: Το κιτρικό
οξύ που περιέχουν τα εσπεριδοειδή μπορεί να πυροδοτήσει ή να εντείνει την
καούρα.
Πίτσα:
Σχεδόν όλα τα συστατικά της
πίτσας είναι ακατάλληλα για τα άτομα που είναι επιρρεπή στις καούρες. Η σάλτσα
ντομάτας είναι όξινη και το τυρί λιπαρό, ενώ το σκόρδο, το κρεμμύδι ή τα
καυτερά αλλαντικά επιβαρύνουν τρομερά το στομάχι.
Μέντα:
Χαλαρώνει τον κατώτερο
σφιγκτήρα του οισοφάγου, διευκολύνοντας την παλινδρόμηση των οξέων, όπως μας
αναφέρει το onmed.gr.
αναφέρει το onmed.gr.
0 Σχόλια