Μια νέα
μελέτη , ήρθε στο Φως της δημοσιότητας,
από το Πανεπιστήμιο του Λιντς που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό επιδημιολογίας “Journal of Epidemiology and Community Health” πρόσθεσε και τη διατροφή στην ΕΜΜΗΝΟΠΑΥΣΗ ,σαν παράγοντα, που την επιβραδύνει ή την επιταχύνει!
από το Πανεπιστήμιο του Λιντς που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό επιδημιολογίας “Journal of Epidemiology and Community Health” πρόσθεσε και τη διατροφή στην ΕΜΜΗΝΟΠΑΥΣΗ ,σαν παράγοντα, που την επιβραδύνει ή την επιταχύνει!
Οι ερευνητές, με επικεφαλής την
καθηγήτρια Τζάνετ Κέιντ ανέλυσαν στοιχεία από 914 γυναίκες που ξεκίνησαν την
εμμηνόπαυση σε ηλικία 40 έως 65 ετών. Διαπιστώθηκε ότι όσες έτρωγαν μια
επιπλέον μερίδα ζυμαρικών ή ρυζιού τη μέρα, έφθαναν σε εμμηνόπαυση περίπου
ενάμισι χρόνο νωρίτερα από το μέσο όρο. Επίσης τα πολλά σνακ συσχετίστηκαν με
πρόωρη εμμηνόπαυση.
Αντίθετα, η καθημερινή κατανάλωση
μιας μερίδας λιπαρού ψαριού με πολλά Ω3 λιπαρά οξέα, όπως ο σολομός,
συσχετίστηκε με καθυστέρηση της εμμηνόπαυσης κατά τουλάχιστον τρία χρόνια. Η
έρευνα αποκάλυψε επίσης πως μια διατροφή που είναι πλούσια σε όσπρια ή και
βιταμίνη Β6 και ψευδάργυρο καθυστερεί την εμμηνόπαυση κατά περίπου ένα έτος.
Επιπρόσθετα, η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας κρέατος σχετίζεται με εμμηνόπαυση
ένα έτος αργότερα σε σχέση με τη φυτοφαγική διατροφή που αποφεύγει το κρέας.
Σημειώνεται ότι οι γυναίκες που έχουν
πρόωρη εμμηνόπαυση, αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο οστεοπόρωσης και
καρδιοπάθειας, ενώ από την άλλη η καθυστερημένη εμμηνόπαυση συνδέεται με
αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του μαστού, της μήτρας και των ωοθηκών.
0 Σχόλια