Η γυμναστική κάνει καλό στο Καρδιαγγειακό μας σύστημα! Διαβάστε την επιστημονική έρευνα.

Η γυμναστική κάνει καλό στο Καρδιαγγειακό μας σύστημα! Διαβάστε την επιστημονική έρευνα.




H άσκηση είναι μια από τις συμβουλές που δίνουν οι ειδικοί σε όσους θέλουν να κρατήσουν υγιές το καρδιαγγειακό τους σύστημα, όμως η συχνότητα είναι ένα ζήτημα που έχει ανοίξει διάλογο ανάμεσα στους ειδικούς. Τα νέα στοιχεία που δημοσιευθήκαν στο επιστημονικό έντυπο “The Journal of Physiology” αναφέρουν πως η γυμναστική 4-5 φορές την εβδομάδα είναι απαραίτητη για τη διατήρηση μιας νεανικής και δυνατής καρδιάς.

Τα στοιχεία προήλθαν από ερευνητές του Ιατρικού Κέντρου Southwestern στο Τέξας που υποστηρίζουν πως κατέληξαν στην βέλτιστη συχνότητα εκγύμνασης για την επιβράδυνση της γήρανσης της καρδιάς και των αιμοφόρων αγγείων.  Οι επιστήμονες εντοπίζουν τον μεγάλο κίνδυνο στην δημιουργία της επικίνδυνης αθηροσκλήρωσης, παράγοντας που σχετίζεται και με την ηλικία μας. Κάθε μορφή άσκησης μπορεί να αποτελέσει ασπίδα απέναντι στην αθηρωματική πλάκα, οπότε αν κάποιος βρει πόσο συχνά πρέπει να γυμνάζεται, τότε μεγιστοποιεί τις πιθανότητες για υγιή καρδιά.

Η παρούσα έρευνα αναφέρει ειδικά πως δύο με τρεις φορές την εβδομάδα εκγύμναση για 30 λεπτά, μπορεί να είναι αρκετά για την ελαχιστοποίηση της σκλήρυνσης των μεσαίου μεγέθους αρτηριών, ενώ η γυμναστική 4-5 φορές την εβδομάδα είναι αναγκαία για τις μεγαλύτερες κεντρικές αρτηρίες να μείνουν υγιείς.

Οι αναλύσεις προήλθαν από 102 άτομα άνω των 60, στους οποίους έγιναν και μετρήσεις της αρτηριακής σκλήρυνσης. Κατόπιν χωρίστηκαν σε τέσσερις ομάδες ανάλογα με το ιστορικό άθλησης (διάρκειας μισής ώρας): καθιστική (λιγότερο από δύο φορές την εβδομάδα), περιστασιακή (2-3 φορές την εβδομάδα), τακτική (4-5 φορές εβδομαδιαίως) και κυρίαρχη (6-7 φορές την εβδομάδα).

Τα αποτελέσματα κατέληξαν στα εξής χρήσιμα συμπεράσματα:

To ιστορικό περιστασιακής άσκησης (2-3 φορές την εβδομάδα) συντελούσε σε πιο νεανικές αρτηρίες, παρέχοντας οξυγονωμένο αίμα σε κεφάλι και τράχηλο.
Τα άτομα που γυμνάζονταν 4-5 φορές την εβδομάδα είχαν πιο νεανικές κεντρικές αρτηρίες, που διοχέτευαν αίμα στο στήθος και την κοιλιακή χώρα.
«Η μελέτη είναι πραγματικά ενδιαφέρουσα διότι μας δίνει τη δυνατότητα να σχεδιάσουμε προγράμματα άθλησης για να διατηρούμε νεανική την καρδιά καθώς και να αναστρέφουμε τη γήρανση των αιμοφόρων αγγείων και του καρδιακού μυ. Παλαιότερη μελέτη από την ίδια επιστημονική ομάδα είχε δείξει ότι δεν πρέπει να περιμένει κανείς να φτάσει 70 ετών για να κάνει κάτι για τη γήρανση της καρδιάς, καθώς είναι τότε πολύ αργά. Στη νέα έρευνα, οι συμμετέχοντες ήταν μεσήλικες άνδρες και γυναίκες, με και χωρίς παράγοντες κινδύνου για καρδιακή νόσο, που γυμνάστηκαν για δύο χρόνια» δήλωσε ο Δρ Μπεντζαμιν Λεβιν, συγγραφέας της μελέτης.



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια