Λίγα λόγια για το έθιμο της βασιλόπιτας με μια θαυμάσια πανεύκολη συνταγή!

Λίγα λόγια για το έθιμο της βασιλόπιτας με μια θαυμάσια πανεύκολη συνταγή!




Το κόψιμο της Βασιλόπιτας είναι από τα ελάχιστα αρχέγονα έθιμα που επιβιώνουν. Στην αρχαιότητα υπήρχε το έθιμο του εορταστικού άρτου, τον οποίο σε μεγάλες αγροτικές γιορτές οι αρχαίοι Έλληνες πρόσφεραν στους θεούς. Τέτοιες γιορτές ήταν τα Θαλύσια και τα Θεσμοφόρια. Στα Κρόνια (εορτή του θεού Κ(Χ)ρόνου, που λατρευόταν στην Ελλάδα και στα Σατουρνάλια (Saturnalia) της Ρώμης, έφτιαχναν γλυκά και πίτες, μέσα στα οποία έβαζαν νομίσματα. Σε όποιον τύχαινε το κομμάτι με το νόμισμα, αυτός ήταν και ο τυχερός της παρέας… Η ορθόδοξη παράδοση συνέδεσε το έθιμο με τη Βασιλόπιτα.

Ο Μέγας Βασίλειος, για να προστατεύσει την περιφέρειά του, την Καισάρεια της Καππαδοκίας, από επιδρομή αλλοφύλων, έκανε έρανο και μάζεψε χρυσά νομίσματα και άλλα τιμαλφή, για να τα δώσει στους εχθρούς, ώστε να τους δελεάσει και να μην λεηλατήσουν την περιοχή του.

Ο εχθρός, όμως, τελικά, δεν κατόρθωσε να εισβάλει στην Καισάρεια και τα τιμαλφή έμειναν. Τότε, ο Μέγας Βασίλειος είπε να φτιάξουν μικρές πίτες-ψωμάκια, μέσα στις οποίες έβαζαν και ένα χρυσό νόμισμα, ή κάτι άλλο από όλα τα πολύτιμα πράγματα που είχαν μαζευτεί.

Οι πίτες αυτές μοιράστηκαν σε όλους και ο καθένας κράταγε ό,τι του τύχαινε. Πάρα πολλά έτυχαν και στα παιδιά…

Η Βασιλόπιτα, αγιοβασιλιάτικο έθιμο πολλών αιώνων, μεταφέρεται από γενιά σε γενιά, για να μας θυμίζει την αγάπη και την καλοσύνη αυτού του Άγιου ανθρώπου.

Χαρακτηριστικό στοιχείο της Βασιλόπιτας είναι ότι ο άνθρωπος δοκιμάζει την τύχη του με το κέρμα της, προσπαθώντας να μαντέψει πώς θα του έρθουν τα πράγματα στη νέα χρονιά.

Σε όποιον πέσει το φλουρί, αυτός θα είναι ο τυχερός και ευνοούμενος του νέου έτους!

Η γιορτή του Αγίου Βασιλείου έπαιρνε εξέχουσα θέση μέσα στο εορτολόγιο των Χριστιανών, ιδιαίτερα των Ελλήνων.

Από την παραμονή όλες οι νοικοκυρές καθάριζαν τα σπίτια τους, τα ξεσκόνιζαν και τα έπλεναν για να είναι καθαρά. Και αμέσως ετοιμάζονταν για να φτιάξουν τη Βασιλόπιτα ή «βασιλοκλούρα», όπως την έλεγαν παλιά.

Κοσκινίζοντας με την ψιλή σήτα το σταρίσιο αλεύρι, φρόντιζαν με θρησκευτική ευλάβεια να τη ζυμώσουν και να την ψήσουν, τοποθετώντας ένα μικρό νόμισμα στο κάτω μέρος πριν την βάλλουν στο ταψί για να ψηθεί.
 Μια εύκολη συνταγή βασιλόπιτας για να την σερβίρετε στους αγαπημένους σας:

 «Βασιλόπιτα κέικ με πορτοκάλι»

 12 μεριδες
Χρονος εκτελεσης 2 ώρες

500 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

250 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου

3 μεγάλα αυγά

2 φλ. τσαγιού ζάχαρη

1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ

1 κ.σ. άρωμα υγρής βανίλιας

250 ml γάλα

ξύσμα από ένα πορτοκάλι

½ φλ. χυμός πορτοκαλιού

 Λίγο βούτυρο και λίγο αλεύρι για το ταψί
Οδηγίες:

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180˚C.

Αλείφουμε καλά μία φόρμα 25 εκ. με βούτυρο και το πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι.

Ειδικά προσέχουμε να αλευροβουτυρώσουμε τα πλαϊνά της φόρμας για να φουσκώσει ομοιόμορφα το κέικ.

Ρίχνουμε το βούτυρο  στο μπολ του μίξερ και το χτυπάμε μαζί με τη ζάχαρη, μέχρι να λιώσει καλά η ζάχαρη και να ασπρίσει το μείγμα.

Προσθέτουμε ένα-ένα τα αυγά, το άρωμα βανίλιας και το ξύσμα πορτοκαλιού.

Ανακατεύουμε και προσθέτουμε το γάλα και τον χυμό.

Στη συνέχεια, ρίχνουμε λίγο-λίγο το αλεύρι κοσκινισμένο και ανακατεμένο με το μπέικιν.

Ανακατεύουμε καλά με σπάτουλα.

Ψήνουμε το κέικ για 45-50 λεπτά, στην υψηλή σχάρα.

Πριν το ψήσιμο βάζουμε και το φλουρί!!!

Όταν είναι έτοιμη την βγάζουμε από την φόρμα και την βάζουμε επάνω σε σχάρα να κρυώσει.

Μόλις κρυώσει πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη και σερβίρουμε!





Η συνταγή είναι αναδημοσίευση από το gourmed.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια