Αλήθεια γνωρίζετε πως η ανέχεια «θεριεύει» τον καρκίνο!

Αλήθεια γνωρίζετε πως η ανέχεια «θεριεύει» τον καρκίνο!





Η οικονομική δυσπραγία όχι μόνο επηρεάζει την ποιότητα ζωής των ασθενών, αλλά αυξάνει και τον κίνδυνο θνησιμότητας
Τα οικονομικά προβλήματα μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά την ποιότητα ζωής των ασθενών με καρκίνο κατά τη διάρκεια της θεραπείας τους. Μπορούν ακόμη και να αυξήσουν τον κίνδυνο θνησιμότητας…
Το παραπάνω συμπέρασμα προέκυψε από έρευνα που παρουσιάστηκε στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας στην Κοπεγχάγη.

Ερευνώντας τους καθοριστικούς παράγοντες
«Οι οικονομικές δυσκολίες μπορούν να επηρεάσουν την έκβαση των ασθενών με καρκίνο, ακόμη και σε χώρες όπου το εθνικό σύστημα Υγείας καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος των δαπανών, και ως εκ τούτου είναι καθήκον μας να κατανοήσουμε ποιοι είναι οι καθοριστικοί παράγοντες των εν λόγω δυσκολιών και αν κάποιες από αυτές μπορούν να αντιμετωπισθούν» δήλωσε ο κύριος ερευνητής, διευθυντής της Unità Sperimentazioni Cliniche στο Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου της Νάπολι, δρ Φραντσέσκο Περόνε.
Οι ερευνητές ανέλυσαν τα δεδομένα από 16 πολυκεντρικές μελέτες που έγιναν στην Ιταλία, στις οποίες συμμετείχαν συνολικά 3.670 ασθενείς με καρκίνο των πνευμόνων, του μαστού ή των ωοθηκών. Από τους ασθενείς ζητήθηκε, μεταξύ άλλων, να αξιολογήσουν τις οικονομικές δυσκολίες που σχετίζονται με την ασθένεια ή τη θεραπεία τους σε μια κλίμακα από «καθόλου» ως «πάρα πολύ».
Βραχνάς για το ένα τέταρτο των ασθενών
Η ανάλυση έδειξε ότι η οικονομική επιβάρυνση – που ορίζεται ως οποιαδήποτε οικονομική δυσκολία – υπήρξε στο 26% των ασθενών κατά την έναρξη της ασθένειας. Επιπλέον, η «οικονομική τοξικότητα» (ο όρος προέρχεται από τις ΗΠΑ και σχετίζεται με το πόσο τοξικός μπορεί να αποβεί ο οικονομικός στραγγαλισμός των ασθενών με καρκίνο για να αντιμετωπίσουν το συνεχώς ανερχόμενο κόστος της ογκολογικής περίθαλψης) που μεταφράζεται ως επιδείνωση των αποτελεσμάτων της οικονομικής κατάστασης, καταγράφηκε στο 22,5% των 2.735 απαντήσεων που δόθηκαν και συνδέθηκε με αύξηση 20% του κινδύνου θνησιμότητας.
Σύμφωνα με τον δρα Περόνε, οι ερευνητές περίμεναν να βρουν την επίπτωση των οικονομικών προβλημάτων στην ποιότητα ζωής, αλλά με έκπληξη διαπίστωσαν ότι η επιδείνωση των οικονομικών προβλημάτων συσχετίστηκε με υψηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας κατά τη διάρκεια της θεραπείας.
«Με βάση την κοινή λογική, εμείς οι ογκολόγοι θα πρέπει να δώσουμε προσοχή στην κοινωνική θέση και στις οικονομικές δυνατότητες των ασθενών μας και να προσπαθήσουμε να τους ενημερώσουμε σχετικά με τα δικαιώματά τους όσον αφορά τις παροχές της δημόσιας υγείας και με σεβασμό λόγω της κατάστασης της υγείας τους» ανέφερε ο δρ Περόνε.
Ζητώντας «στηρίγματα» στο σύστημα Υγείας
Σχολιάζοντας τη μελέτη, ο δρ Νέιθαν Τσέρνι, από το Ιατρικό Κέντρο Shaare Zedek της Ιερουσαλήμ, είπε πως η μελέτη καταδεικνύει ότι ακόμη και όταν οι ασθενείς δεν έχουν να πληρώσουν – για παράδειγμα, όταν συμμετέχουν σε μια κλινική μελέτη -, σημαντικός αριθμός εξ αυτών αρχίζει τη θεραπεία με κάποιον βαθμό οικονομικής επιβάρυνσης.

«Τα ευρήματα αυτά δείχνουν ότι ακόμη και σε περίπτωση που οι ασθενείς δεν πληρώνουν ή δεν καταβάλλουν συμμετοχή επί της αξίας των φαρμάκων, συχνά υπάρχουν σοβαρές και προοδευτικά αυξανόμενες οικονομικές επιπτώσεις, τόσο στους ίδιους όσο και την οικογένειά τους» είπε ο δρ Τσέρνι. «Απουσία ουσιαστικής στήριξης και παροχών υγείας», επισήμανε,«οι επιπτώσεις αυτές μπορούν να επηρεάσουν όχι μόνον την ποιότητα ζωής των ασθενών, αλλά και την έκβαση της νόσου».



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια