Μια συνταγή
για ένα πεντανόστιμο φαγητό.
Κοτόπουλο με μελιτζάνες στη γάστρα.
Κοτόπουλο με μελιτζάνες στη γάστρα.
Σερβίρετε με φρέσκο
ψωμί και τυρί φέτα για να απολαύσετε ένα λαχταριστό γεύμα.
Υλικά
συνταγής
1 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
5 μελιτζάνες τσακώνικες,
σε μεγάλους κύβους
1 μεγάλο κοτόπουλο σε
μερίδες, ελαφρώς αλευρωμένες σε 4- 5 κουτ. σούπας αλεύρι
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι,
ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδου,
λιωμένες (ή όσο σκόρδο θέλουμε)
1 φλ. τσαγιού
φυλλαράκια μαϊντανού, ψιλοκομμένα
Για τη σάλτσα:
1 φλιτζ. τσαγιού λευκό,
γλυκό κρασί
4 μεγάλες ώριμες
ντομάτες, ξεφλουδισμένες, τριμμένες ή 1 κουτί ντοματάκια κονκασέ
1 κ.σ. ντοματοπελτέ
1 κ.γ. ζάχαρη
1 κ.γ.τριμμένα
μπαχαρικά αρεσκείας σας: κόλιανδρος, μπαχάρι, κανέλα και κύμινο
αλάτι και πιπέρι
Εκτέλεση
συνταγής
Πλένουμε, κόβουμε σε
φέτες ή κύβους τις μελιτζάνες τις βάζουμε σε ένα σουρωτήρι και τις αλατίζουμε.
Τις αφήνουμε για περίπου 30 λ, ώστε να ιδρώσουν και να ξεπικρίσουν και μετά τις
ξεπλένουμε καλά και τις σκουπίζουμε, στύβοντάς τες ελαφρώς, με χαρτί κουζίνας.
Σε μεγάλο αντικολλητικό
τηγάνι ή σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το μισό λάδι και σοτάρουμε τα κομμάτια
μελιτζάνας σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, για 5 – 6 λ, ώσπου να ροδίσουν ελαφρώς.
Τα βγάζουμε από το τηγάνι με τρυπητή κουτάλα και τα αφήνουμε να στραγγίξουν σε
απορροφητικό χαρτί.
Ζεσταίνουμε καλά στο
τηγάνι το υπόλοιπο λάδι και σοτάρουμε το κοτόπουλο αλευρωμένο για 5 λ και από
τις 2 μεριές ώσπου να ροδίσει και το μεταφέρουμε σε μια γάστρα. Αν δεν έχουμε,
χρησιμοποιούμε ένα κανονικό ταψί που θα σκεπάσουμε καλά με αλουμινόχαρτο πριν
βάλουμε το φαγητό να ψηθεί. Στο λάδι που έμεινε στο τηγάνι σοτάρουμε το
κρεμμύδι με το σκόρδο ώσπου να μαραθούν και τα βάζουμε και αυτά στη γάστρα.
Προθερμαίνουμε το
φούρνο στους 200° C.
Σάλτσα+ψήσιμο: Βάζουμε
στο τηγάνι 2 κ.σ. λάδι, το ντοματοπελτέ, τις τριμμένες ντομάτες, το μείγμα
μπαχαρικών, τη ζάχαρη και αλατοπίπερο. Μόλις πάρει βράση ρίχνουμε το κρασί και
το βράζουμε για 2 – 3 λ σε δυνατή φωτιά, για να εξατμιστεί το αλκοόλ.
Περιχύνουμε το κοτόπουλο με τη σάλτσα, προσθέτουμε 1 φλ. τσαγιού νερό και
σκεπάζουμε καλά τη γάστρα (ή το ταψί με αλουμινόχαρτο). Ψήνουμε για 45 λ.
Βγάζουμε το σκεύος από
το φούρνο, προσθέτουμε τους κύβους μελιτζάνας και τον μαϊντανό, σκεπάζουμε πάλι
και ψήνουμε για άλλα 15 λ. Ξεσκεπάζουμε το φαγητό και ψήνουμε για άλλα 10 λ.
Σβήνουμε το φούρνο και αφήνουμε το φαγητό να κρυώσει εκεί, προτού σερβίρουμε.
Αν έχουμε και θέλουμε, ψιλοκόβουμε λίγο φρέσκο βασιλικό για το σερβίρισμα.
Πηγή: Sintayes.gr
0 Σχόλια