Νέα δεδομένα για την αφαίρεση του καταρράκτη.

Νέα δεδομένα για την αφαίρεση του καταρράκτη.


                     




Νέα δεδομένα στην  αφαίρεση του καταρράκτη, πενήντα χρόνια μετά την πρώτη επαναστατική για την εποχή της φακοθρυψία, δημιουργεί η εξέλιξη της τεχνολογίας με της νέας γενιάς femtosecond λέιζερ!
Τα νέας γενιάς λέιζερ βελτιώνουν σε πολύ μεγάλο ποσοστό το χειρουργικό αποτέλεσμα στις περιπτώσεις που χρησιμοποιούνται οι νέας γενιάς ενδοφακοί, μειώνουν κατακόρυφα τις επιπλοκές τόσο κατά την διάρκεια της επέμβασης , όσο και μετά τη χειρουργική αφαίρεση καταρράκτη, ενώ βοηθούν τους νέους χειρουργούς να αποκτήσουν εμπειρία χωρίς να κινδυνεύουν από διεγχειρητικά προβλήματα.
«Η αλματώδης εξέλιξη της τεχνολογίας τα τελευταία χρόνια,  στον τομέα της αφαίρεσης του καταρράκτη, αποτελεί ισχυρό όπλο στη χειρουργική οφθαλμολογία» αναφέρει  ο διαπρεπής χειρουργός οφθαλμίατρος, Καθηγητής Οφθαλμολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου και επιστημονικός υπεύθυνος του Οφθαλμολογικού Κέντρου Γλαυκώματος & Laser Αθηνών  κ.  Βασίλειος Κοζομπόλης και προσθέτει
 «Το αποτέλεσμα στην αφαίρεση του καταρράκτη με τη χρήση της νέας  γενιάς femtosecond λέιζερ είναι εξαιρετικό στην δημιουργία της καψουλόρηξης, κάνοντας την επέμβαση  να είναι πιο ασφαλή σε σχέση με το παρελθόν».
Η διάρκεια της επέμβασης με την χρήση του femtosecond laser δεν επιβαρύνει ιδιαίτερα τη μέση διάρκεια της επέμβασης, ενώ δεν απαιτεί νοσηλεία του ασθενούς στην κλινική δίνοντας σε αυτόν την δυνατότητα να επιστρέψει σχεδόν άμεσα στις δραστηριότητες του.
Σύμφωνα με τους χειρουργούς οφθαλμίατρους  το femtosecond λέιζερ  σήμερα έχει εφαρμογή στο να διεκπεραιώσει μόνο το αρχικό μέρος της επέμβασης του καταρράκτη με την ολοκλήρωση της καψουλόρηξης και τον κατακερματισμό του πυρήνα.


      ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΟΡΑΣΗ  ΓΙΑ  ΚΟΝΤΑ  ΚΑΙ  ΜΑΚΡΙΑ
Κυρίως όμως φαίνεται να είναι πιο χρήσιμο για τους ασθενείς που είναι προγραμματισμένοι να λάβουν ενδοφθάλμιο φακό προηγμένης τεχνολογίας (τορικό ή αυξημένου βάθους εστίασης ή πολυεστιακό).
 Η εξαιρετική επικέντρωση  της καψουλόρηξης σε συνδυασμό με τους νέας γενιάς ενδοφακούς οδηγεί σε μειωμένες εκτροπές και καλύτερη ποιοτική όραση για κοντά και μακριά.
Το femtosecond λέιζερ έχει επίσης σήμερα πολύ καλή εφαρμογή στους ασθενείς με πυκνούς πυρηνικούς καταρράκτες γιατί απαλλάσσει τους νέους γιατρούς που βρίσκονται στην φάση εκμάθησης, από το άγχος του κατακερματισμού του πυρήνα, πράγμα που απαιτεί ιδιαίτερη εμπειρία και μειώνει έτσι την εμφάνιση των διεγχειρητικών επιπλοκών.
 Με αυτόν τον τρόπο η χειρουργική εκπαίδευση των ειδικευομένων και νέων οφθαλμιάτρων καθίσταται πιο εύκολη και ασφαλής.
«Σήμερα η αφαίρεση του καταρράκτη πρέπει να γίνεται νωρίς,  δηλαδή χωρίς να περιμένουμε να ωριμάσει ο καταρράκτης ώστε να μην σκληρύνει ο πυρήνας του, για να είναι απολύτως εφικτή η αξιοποίηση της σύγχρονης τεχνολογίας και το τελικό διαθλαστικό αποτέλεσμα να επιτυγχάνεται ταχύτερα και με τον μικρότερο διεγχειρητικό κίνδυνο» αναφέρει ο κ Κοζομπόλης.
Ο Έλληνας καθηγητής οφθαλμολογίας δεν αποκλείει στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον , η επέμβαση του καταρράκτη να γίνεται με την τοποθέτηση του ασθενούς κάτω από το femtosecond λέιζερ και με το πάτημα ενός κουμπιού η όλη διαδικασία να μην απαιτεί καν την παρουσία οφθαλμιάτρου παρά ίσως μόνο για την τοποθέτηση του ενδοφακού.
Ένα ακόμη νέο όπλο στα χέρια των χειρουργών οφθαλμίατρων είναι  εφαρμογή  του miLOOPTM (Iantech, Inc., Reno, NV, ΗΠΑ).
Το MiLoop είναι μια νέα μικροχειρουργική συσκευή που χρησιμοποιεί βρόχο σύρματος νιτινόλης (το ίδιο υλικό που χρησιμοποιείται στον καθετηριασμό των αγγείων της καρδιάς) για να τεμαχίσει τον πυρήνα του καταρρακτικού φακού σε πολλαπλά μικρά κομμάτια, ενώ αυτός εξακολουθεί να βρίσκεται στον περιφακικό σάκο. Αυτό επιτρέπει την ασφαλή χειρουργική του καταρράκτη με λιγότερη χρήση ενέργειας από τα μηχανήματα φακοθρυψίας. Είναι ιδιαίτερα χρήσιμο εργαλείο για τους πυκνούς καταρράκτες που εξακολουθούν να είναι πολύ συνηθισμένοι σήμερα ειδικά στην ελληνική περιφέρεια.

       ΔΕΚΑΔΕΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ

Στην Ελλάδα πραγματοποιούνται κάθε χρόνο δεκάδες χιλιάδες χειρουργείων καταρράκτη και συνεπώς είναι σημαντικό θέμα η ασφάλεια της επέμβασης αφού ενδεχόμενη επιπλοκή μπορεί να σημάνει προβλήματα όρασης για τον ασθενή που ενδέχεται να έχει επίπτωση στην οικογενειακή ή επαγγελματική καθημερινότητα του.















Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια