-Τι είναι καλύτερο για την Πνευματική και σωματική υγεία του μωρού σας και για εσάς την ίδια , μπιμπερό ή ΘΗΛΑΣΜΟΣ;

-Τι είναι καλύτερο για την Πνευματική και σωματική υγεία του μωρού σας και για εσάς την ίδια , μπιμπερό ή ΘΗΛΑΣΜΟΣ;



 Η επιλογή μεταξύ του θηλασμού και της χρήσης μπιμπερό,
είναι από τις πιο σημαντικές αποφάσεις που θα πάρετε για το νεογέννητό σας. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας, αφιερώστε χρόνο για να πάρετε πληροφορίες, να το σκεφτείτε και να μιλήσετε με άλλους. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που ενδέχεται να επηρεάσουν την απόφασή σας, όπως η προσωπικότητα, η υγεία σας και τα συναισθήματα για το σώμα σας, η στάση του συντρόφου, της οικογένειας και των φίλων σας, οι συμβουλές του γιατρού σας, η εργασία και οι συνθήκες ζωής σας, όπως και η έκταση των πληροφοριών και της υποστήριξης που έχετε. Θα επιλέξετε μεταξύ θηλασμού και χρήσης μπιμπερό βασισμένες στο ό,τι αισθάνεστε ότι είναι καλύτερο για σας και για το μωρό σας.

Θηλασμός
Ο θηλασμός είναι ο παλαιότερος, πιο φυσικός τρόπος για να ταΐσετε το μωρό σας. Οι ειδικοί της υγείας και της διατροφής συμφωνούν ότι το μητρικό γάλα είναι η πιο υγιεινή τροφή για τα μωρά. Σύμφωνα με τις έρευνες, τα πλεονεκτήματα του θηλασμού είναι τα εξής:

    Το μητρικό γάλα είναι η ιδανική τροφή για τα μωρά, καθώς περιέχει τέλεια ισορροπημένες θρεπτικές ουσίες, οι οποίες περιλαμβάνουν λίπη και πρωτεΐνες που παίζουν σημαντικό ρόλο για την πέψη, την ανάπτυξη του μωρού και ειδικότερα την ανάπτυξη του εγκεφάλου του.


    Το μητρικό γάλα έχει αντισώματα που προστατεύουν τα παιδιά από τις ασθένειες. Τα μωρά που θηλάζουν έχουν λιγότερες πιθανότητες να υποφέρουν από κρύωμα, μολύνσεις στα αυτιά, πνευμονία και διάρροια.


    Τα μωρά που θηλάζουν έχουν λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν αλλεργίες.


    Τα μωρά που θηλάζουν έχουν λιγότερες πιθανότητες να γίνουν υπέρβαρα.


    Ο θηλασμός προσφέρει μια μοναδική και στενή επαφή, ζεστασιά και την ευκαιρία να δεθείτε συναισθηματικά με το μωρό σας.


    Ο θηλασμός βοηθά τις μητέρες να ξαναβρούν τη φόρμα τους μετά την εγκυμοσύνη και μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού.


    Ο θηλασμός είναι μια οικονομική, βολική και ασφαλής λύση. Το γάλα του μωρού είναι πάντοτε έτοιμο, στην κατάλληλη ποσότητα και θερμοκρασία και δεν χρειάζεται να ασχολείστε με το να αγοράσετε το βρεφικό γάλα, να το ετοιμάσετε, να το ζεστάνετε και να φροντίσετε να μη χαλάσει. Όσο περισσότερο θηλάζετε το μωρό σας, τόσο περισσότερο γάλα θα παράγετε. Ο θηλασμός είναι ιδιαίτερα βολικός για το τάισμα κατά τη διάρκεια της νύχτας και κατά τις εξόδους σας.


    Οι περισσότερες μητέρες μπορούν να θηλάσουν με επιτυχία. Όσο μεγαλύτερο διάστημα ταΐσετε το μωρό σας, τόσο πιο υγιές θα γίνει. Οι ειδικοί συστήνουν το θηλασμό για ένα έτος ή και περισσότερο, αλλά για όσο διάστημα και αν αποφασίσετε να το θηλάσετε, το μητρικό γάλα θα του χαρίσει υγεία. Ακολουθούν μερικές πρακτικές συμβουλές που θα σας διευκολύνουν στο θηλασμό:

    Μάθετε τις διάφορες θέσεις που υπάρχουν για το θηλασμό και δοκιμάστε τις. Μερικές φορές τα μωρά γαντζώνονται απευθείας στη θηλή, ωστόσο, άλλες φορές απαιτείται λίγη εξάσκηση. Ενημερωθείτε για το θηλασμό από τις νοσοκόμες στο μαιευτήριο και σιγουρευτείτε ότι αισθάνεστε άνετα σχετικά με το θέμα προτού πάρετε το νεογέννητο στο σπίτι. Αν αντιμετωπίσετε δυσκολίες, επικοινωνήστε με το γιατρό, τη νοσοκόμα σας ή διάφορες ειδικές οργανώσεις (επισκεφθείτε το www.breastfeeding.com or www.lalecheleague.org).


    Φροντίστε τον εαυτό σας. Πρέπει να πίνετε πολλά υγρά, να τρώτε καλά, να συνεχίσετε να παίρνετε τις βιταμίνες σας και να ξεκουράζεστε αρκετά, καθώς το σώμα σας εργάζεται για να φτιάξει γάλα. Μην παίρνετε καμιά φαρμακευτική ουσία χωρίς να ρωτήσετε πρώτα το γιατρό σας, καθώς μπορεί να είναι επιβλαβής για το μωρό σας.


    Παρόλο που εσείς είστε η κύρια πηγή διατροφής του μωρού σας, άλλα πρόσωπα, όπως ο σύζυγός σας, οι γονείς σας ή η μπέιμπι σίτερ μπορούν να ταΐζουν το μωρό. Ίσως επιλέξετε να το ταΐζετε αποκλειστικά με μητρικό γάλα ή με μητρικό γάλα σε συνδυασμό με βρεφικό. Μόλις το μωρό σας κλείσει μερικές εβδομάδες ζωής και ο θηλασμός πηγαίνει καλά, μπορείτε να δοκιμάσετε να το ταΐσετε με μητρικό γάλα σε μπιμπερό ή με βρεφικό γάλα. Μπορείτε να βγάλετε γάλα από το στήθος σας με το χέρι ή με θήλαστρο και να το διατηρήσετε έως και 48 ώρες στο ψυγείο ή έως και 3 μήνες στην κατάψυξη.


    Να θυμάστε ότι αν επιστρέψετε στη δουλειά, μπορείτε να συνεχίσετε να θηλάζετε το μωρό σας τις ώρες και τις μέρες που δεν εργάζεστε. Το στήθος σας θα παράγει εκ φύσεως λιγότερο γάλα κατά τη διάρκεια των ωρών εργασίας και περισσότερο όταν θα είστε σπίτι με το μωρό σας. Αν χρειάζεται όμως, μπορείτε να αντλήσετε το γάλα στο χώρο εργασίας και να το φυλάξετε.


    Αν τίθεται θέμα σεμνότητας, μείνετε ήσυχη, καθώς υπάρχουν πολλοί τρόποι για να θηλάσετε το μωρό χωρίς να αποκαλύπτετε το στήθος σας είτε παίρνοντας συγκεκριμένη θέση, είτε φορώντας συγκεκριμένα ρούχα ή καλύπτοντας το μωρό σας με μια κουβερτούλα. Δε θα πρέπει να ντρέπεστε, αλλά αντιθέτως να είστε περήφανη που κάνετε κάτι τόσο ωφέλιμο για σας και για το μωρό σας.


    Τάισμα με το μπιμπερό

    Μερικές γυναίκες δεν μπορούν να θηλάσουν, ενώ άλλες επιλέγουν να μην το κάνουν. Το μπιμπερό είναι κι αυτός ένας υγιεινός τρόπος για να ταΐσετε το μωρό σας. Οι εταιρίες παρασκευής βρεφικού γάλακτος αναπτύσσουν νέα προϊόντα με θρεπτικές ουσίες ακόμα πιο συγγενείς με αυτές που περιέχει το μητρικό γάλα. Ακολουθούν μερικές συμβουλές για την υγιεινή χρήση του μπιμπερό:

    Ρωτήστε το γιατρό σας ποιο γάλα πρέπει να χρησιμοποιήσετε. Υπάρχουν πολλές και διάφορες επιλογές, όπως το αγελαδινό γάλα ή με σόγια. Βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε μόνο γάλα ενισχυμένο με σίδηρο, καθώς το μωρό χρειάζεται τον σίδηρο για να αναπτυχθεί


    Ακολουθείτε πάντα τις οδηγίες για τη σωστή ετοιμασία του γάλακτος, είτε είναι γάλα σε σκόνη, είτε συμπυκνωμένο, είτε έτοιμο για χρήση. Σιγουρευτείτε ότι χρησιμοποιείτε καθαρό νερό, καθαρά μπιμπερό και θηλές.


    Μη βάζετε δημητριακά στο μπιμπερό, καθώς το μωρό μπορεί να πνιγεί ενώ αυξάνονται οι πιθανότητες πεπτικών προβλημάτων και τροφικών αλλεργιών.


    Μη ζεσταίνετε το μπιμπερό στο φούρνο μικροκυμάτων, διότι το γάλα μπορεί να υπερθερμανθεί και το μωράκι σας να πάθει έγκαυμα. Αντιθέτως, ζεστάνετε το γάλα κάτω από τρεχούμενο νερό ή μέσα σε μια κατσαρόλα με ζεστό νερό. Σιγουρευτείτε ότι θα το ανακινήσετε καλά και δοκιμάστε τη θερμοκρασία του πριν το δώσετε στο μωρό σας.


    Κρατάτε πάντοτε το μπιμπερό όταν ταΐζετε το μωρό σας. Μην το στηρίζετε κάπου και μη βάζετε το μωρό σας να κοιμηθεί κρατώντας το, καθώς υπάρχει το ενδεχόμενο πνιγμού, φθοράς των δοντιών και μόλυνσης των αυτιών. Κρατήστε το μωρό κοντά σας, κοιτάξτε το και μιλήστε μου με αγάπη, ενώ το ταΐζετε με το μπιμπερό.


    Όποιον τρόπο και αν επιλέξετε, να θυμάστε ότι ταΐζοντας το μωρό σας με υγιεινό και στοργικό τρόπο θα το βοηθήσετε να αναπτύξει θετικά και σταθερά συναισθήματα για τον εαυτό του, τη σχέση του με εσάς και τη διατροφή του.





Karen Sokal-Gutierrez M.D., M.P.H.

Οι συμβουλές μας προς τους γονείς δίνονται μόνο ως προτάσεις. Προτείνουμε να συμβουλευτείτε το γιατρό σας για ό,τι σας προβληματίζει ή για πολύ σημαντικά ζητήματα που αφορούν στο μωρό σας.




Πηγή: fisher-price.com

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια