Ακατάλληλα για τα παιδιά τα μισά τρόφιμα του εμπορίου, σύμφωνα με έρευνα!!!

Ακατάλληλα για τα παιδιά τα μισά τρόφιμα του εμπορίου, σύμφωνα με έρευνα!!!




Ένα στα δύο τρόφιμα που καταναλώνουν τα παιδιά στη χώρα μας είναι ανθυγιεινά και δεν πρέπει να προωθούνται σε αυτά, σύμφωνα με νέα ευρωπαϊκή έρευνα.

Τα μισά επεξεργασμένα τρόφιμα του εμπορίου στη χώρα μας περιέχουν τόσο πολλή ζάχαρη, αλάτι ή λιπαρά, ώστε δεν είναι κατάλληλα για προώθηση στα παιδιά, αναφέρουν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι.

Αναλύσεις που πραγματοποίησαν σε 118 προϊόντα που διατίθενται στα ελληνικά σούπερ μάρκετ αποκαλύπτουν ότι τα 58 δεν θα έπρεπε να διαφημίζονται για κατανάλωση από τα παιδιά. Στα ακατάλληλα τρόφιμα συμπεριλαμβάνονται:

    Περισσότερα από ένα στα τρία δημητριακά πρωινού
    Η συντριπτική πλειονότητα (το 81%) των επεξεργασμένων κρεατικών/αλλαντικών
    Σχεδόν τα μισά επεξεργασμένα ψάρια/θαλασσινά
    Τα σχεδόν επτά στα δέκα έτοιμα γεύματα
    Περισσότερα από ένα στα τρία γιαούρτια

Ανάλογη κατάσταση επικρατεί και στην υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με την ανάλυση σχεδόν 2.700 τροφίμων από 20 από τα κράτη-μέλη της ΕΕ. Η ανάλυση δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση PLoS One.
Τα προβλήματα

Επιστήμονες από το Κοινό Κέντρο Ερευνών (JRC) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εξέτασαν δεκάδες δημητριακά πρωινού, γιαούρτια, έτοιμα γεύματα και επεξεργασμένα κρεατικά και θαλασσινά, που πωλούνται στα ράφια των σούπερ μάρκετ 20 ευρωπαϊκών κρατών.

Όπως διαπίστωσαν, το 48% ήσαν πολύ ανθυγιεινά, βάσει των ευρωπαϊκών διατροφικών προδιαγραφών, για να διαφημίζονται ως κατάλληλα για τα παιδιά.

Τα μεγαλύτερα προβλήματα ήταν:

    Τα υψηλά επίπεδα ζάχαρης σε δημητριακά πρωινού και γιαούρτια
    Τα υψηλά επίπεδα άλατος στα έτοιμα γεύματα και στα επεξεργασμένα τρόφιμα
    Τα χαμηλά επίπεδα φυτικών ινών στα δημητριακά πρωινού

Επιπλέον, πολλά κατεψυγμένα γεύματα υπερέβαιναν το θερμιδικό όριο. Και πολλά γιαούρτια δεν πληρούσαν τα κριτήρια ολικού και κορεσμένου λίπους.
Σύγκριση με τα κριτήρια του ΠΟΥ

Προγενέστερες μελέτες έχουν δείξει ότι η προώθηση στα παιδιά τροφίμων με υψηλά επίπεδα λιπαρών, ζάχαρης και άλατος είναι επιβλαβής για τη διατροφή τους.

Γι' αυτό τον λόγο, τόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσο και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχουν θέση όρια για τα τρόφιμα που επιτρέπεται να προωθούνται σε παιδιά.

Πηγή: iatropedia.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια