Έλκος στο στομάχι: Τι
να προσέχετε στη διατροφή σας – Ενδεικτικό διαιτολόγιο.
Ρούλα Τσουλέα
Το έλκος είναι πολύ
συνηθισμένο και πολύ ενοχλητικό. Ποια τρόφιμα όμως το προκαλούν, το
επιδεινώνουν ή εμποδίζουν την επούλωσή του;
Το έλκος στο στομάχι
είναι πολύ συχνό. Υπολογίζεται ότι κάθε άνθρωπος έχει 5-10% πιθανότητες να το
εκδηλώσει κάποια στιγμή στη ζωή του. Η κυριότερη αιτία του είναι η μόλυνση του
στομάχου με ένα μικρόβιο, το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού.
Στο παρελθόν, η
διατροφή θεωρείτο πολύ σημαντική για τη θεραπεία του πεπτικού έλκους. Σήμερα,
όμως, τα πράγματα έχουν αλλάξει.
«Λίγα είναι τα τρόφιμα
που προκαλούν έλκος, επιδεινώνουν τα συμπτώματά του ή εμποδίζουν την επούλωσή
του», λέει ο κλινικός διαιτολόγος-βιολόγος Χάρης Δημοσθενόπουλος, προϊστάμενος
στο Τμήμα Διατροφής του Νοσοκομείου Λαϊκό στην Αθήνα.
Αν έχετε πεπτικό έλκος,
ο κ. Δημοσθενόπουλος συνιστά να κάνετε τα εξής:
Σε φάσεις
έξαρσης του έλκους
Να αποφεύγετε το μαύρο ή κόκκινο καυτερό
πιπέρι, την ξερή κόκκινη πιπεριά, την πάπρικα.
Περιορίστε το αλκοόλ, το λεμόνι, το ξύδι.
Να αποφεύγετε τις αυξημένες ποσότητες
αλατιού και έτοιμων προϊόντων που το περιέχουν (αλλαντικά, τουρσί, καπνιστά,
παστά).
Περιορίστε την πρόσληψη καφέ (ακόμα και του
ντεκαφεϊνέ), τσαγιού και αναψυκτικών με καφεΐνη.
Να αποφεύγετε τα αναψυκτικά με ανθρακικό.
Να διακόψετε ή τουλάχιστον να περιορίσετε
το κάπνισμα.
Πρόσθετες
συμβουλές για το έλκος
Να αποφεύγετε τα τρόφιμα που αποδεδειγμένα
σας προκαλούν ενόχληση.
Να αποφεύγετε τα πολύ μεγάλα γεύματα που
προκαλούν διάταση του στομάχου.
Να αποφεύγετε τα γεύματα αργά τη νύκτα.
Να καταναλώνετε τουλάχιστον τρία γεύματα
την ημέρα.
Να αποφεύγετε τη βαριά μαγειρική
(τηγάνισμα, σάλτσες με πολλά λιπαρά και καρυκεύματα). Να προτιμάτε το βράσιμο,
το ψήσιμο και το μαγείρεμα στον ατμό.
Να μασάτε καλά την τροφή σας.
Να αποφεύγετε τις πίτες με φύλλο κρούστας ή
σφολιάτα.
Να καταναλώνετε μικρή ποσότητα καφέ ή
αλκοόλ και πάντα με συνοδεία φαγητού.
Ενδεικτικό διαιτολόγιο
για τις πρώτες ημέρες μιας έξαρσης
Πρωινό
Γάλα 1,5% λιπαρά ή άπαχο τυρί (π.χ. κότατζ
τσιζ)
2
φέτες ψωμί ή 2-3 φρυγανιές ή 2 κουταλιές της σούπας κουάκερ (να φάτε δημητριακά
1 εβδομάδα αργότερα)
Ενδιάμεσα
1 κομπόστα ή 1 φρούτο χωρίς φλούδα ή 1
κρέμα ή 1 ζελέ
Μεσημεριανό
& βραδινό
120 γραμμάρια άπαχο κρέας ή ψάρι ή
κοτόπουλο ή γαλοπούλα. Τα πουλερικά να είναι στήθος, χωρίς πέτσα.
Μικρή μερίδα ρύζι ή ζυμαρικό ή πατάτες
βραστές (χωρίς σάλτσες αλμυρές ή πικάντικες)
Ψωμί ή φρυγανιές
Λαχανικά κατά προτίμηση βραστά (κολοκυθάκι,
καρότο, πατάτα)
2 κουταλάκια του γλυκού ελαιόλαδο
Απόγευμα
1 κομπόστα ή 1 κρέμα ή 1 ζελέ
Πηγή: iatropedia.gr
0 Σχόλια