Καθαρά Δευτέρα: 5
συνταγές για γλυκά -Χαλβάς και 4 ακόμη νηστίσιμα, πρωτότυπα για όλα τα γούστα!
Ποιος είπε ότι η
νηστεία απαγορεύει τις γλυκές απολαύσεις; Αν νηστεύεις αλλά δεν μπορείς να
αντισταθείς σε γλυκούς πειρασμούς, να ξέρεις ότι υπάρχει μεγάλη ποικιλία σε
γλυκά που ικανοποιούν κάθε γούστο. Σιμιγδαλένιος χαλβάς, αμυγδαλωτά,
σκαλτσούνια είναι μερικές μόνο προτάσεις που μας βάζουν σε πειρασμό…να
ξεκινήσουμε νηστεία!
Χαλβάς
Σιμιγδαλένιος
Ο βασιλιάς των
νηστίσιμων γλυκών είναι αναμφισβήτητα ο χαλβάς σιμιγδαλένιος, υπέροχος όλο
θρέψη και γεύση!
Τα υλικά που θα
χρειαστείς:
2φλ. σιμιγδάλι χοντρό
1φλ. ελαιόλαδο
3 φλ. ζάχαρη
4 φλ. νερό
2 ξυλάκια κανέλας
λίγη κανέλα για το τελικό πασπάλισμα
Εκτέλεση:
Σε μια βαθιά κατσαρόλα
ρίξε το λάδι και άφησε το μέχρι να ζεσταθεί. Στη συνέχεια ρίξε το σιμιγδάλι και
ανακάτευε συνεχώς με μια ξύλινη κουτάλα για 10 λεπτά μέχρι να πάρει χρώμα.
Στο μεταξύ σε ένα
κατσαρολάκι βάλε τη ζάχαρη, το νερό και τα στικς κανέλας να βράζουν σε χαμηλή
φωτιά. Στόχος είναι να λιώσει η ζάχαρη και να μπορέσει να πάρει το ζουμί όλα τα
αρώματα της κανέλας. Αφού καβουρδιστεί το σιμιγδάλι, με πολύ μεγάλη προσοχή
ρίξε το μείγμα από νερό και ζάχαρη μέσα στην κατσαρόλα. Χαμήλωσε τη φωτιά και βάλε
την κατσαρόλα ξανά στο μάτι. Σκέπασε με μια πετσέτα και άφησε για 2-3 λεπτά
μέχρι να σωθούν τα υγρά.
Αφού ο χαλβάς έχει
ρουφήξει τα υγρά του, άδειασε το μείγμα σε μια φόρμα είτε του κέικ, είτε σε
φόρμα κουπ-πατ, βάλε ένα πιάτο από πάνω και αναποδογύρισε! Πασπάλισε με κανέλα
από πάνω και ο σιμιγδαλένιος χαλβάς είναι πανέτοιμος!
Αμυγδαλωτά
Είναι το γλυκό του
γάμου, των βαπτίσεων, του καλοκαιριού, της θάλασσας, της νηστείας και της
ελληνικής παράδοσης.
Τα υλικά που θα
χρειαστείς:
400 γρ. αμύγδαλα ασπρισμένα
100 γρ. ζάχαρη άχνη & αρκετή ακόμη για
το πασπάλισμα
60 γρ. νερό ή ανθόνερο
1 βανίλια
Ξύσμα από 2 λεμόνια ακέρωτα
Εκτέλεση:
Βάλε στο μούλτι τα
αμύγδαλα και χτύπησέ τα μέχρι να γίνουν σκόνη. Πρόσθεσε τη ζάχαρη, τη βανίλια
και το ξύσμα και συνέχισε το χτύπημα στο μούλτι. Ρίξε λίγο λίγο το νερό μέχρι
να έχεις ένα ομοιόμορφο μείγμα. Το αφήνεις σκεπασμένο στο ψυγείο για 45'-60',
για να σφίξει.
Βάλε αρκετή ζάχαρη άχνη
σε ένα μπολ. Κατόπιν πλάσε μπαλίτσες από το μείγμα και κύλησε τα μέσα στην
άχνη.
Τοποθέτησε τα σε
πιατέλα και είναι έτοιμα για σερβίρισμα.
Ροξάκια
Γλυκός πειρασμός και
μάλιστα νηστίσιμος!
Τα υλικά που θα
χρειαστείς:
4,5 φλιτζ. νερό
1 κύβος νωπή μαγιά
1 φλιτζ. καλαμποκέλαιο
3,5 φλιτζ. αλεύρι δυνατό
1 κ.σ. κακάο σε σκόνη
1/2 φλιτζ. καρυδόψιχα χοντροσπασμένη
1/2 κ.γλ. κανέλα
1/3 κ.γλ. γαρύφαλλο
4 φλιτζ. ζάχαρη
Εκτέλεση:
Βάλε σε μεγάλο μπολ ένα
φλιτζάνι χλιαρό νερό με την νωπή μαγιά. Ανακάτεψε και άφησε το μπολ καλυμμένο
με πετσέτα να δράσει η μαγιά για 10 λεπτά. Κατόπιν πρόσθεσε το καλαμποκέλαιο
και ανακάτεψε. Σε ένα μεγάλο μπολ ανακάτεψε επίσης το αλεύρι, την καρυδόψιχα,
την κανέλα και το γαρύφαλλο.
Πηγή: iefimerida.gr
0 Σχόλια