Τα διάφορα είδη τροφών
συνδέονται με τον κίνδυνο διαφορετικού είδους εγκεφαλικού (ισχαιμικού ή
αιμορραγικού), σύμφωνα με τη μεγαλύτερη έρευνα του είδους της μέχρι σήμερα, η
οποία πραγματοποιήθηκε στην Ελλάδα και σε άλλες οκτώ ευρωπαϊκές χώρες,
καλύπτοντας συνολικά 418.329 ανθρώπους. Έως τώρα σχεδόν όλες οι έρευνες έχουν
εξετάσει την επίπτωση της διατροφής συνολικά στα εγκεφαλικά, χωρίς να
διακρίνουν ανάμεσα στα δύο βασικά είδη του. Η νέα μελέτη, με επικεφαλής τη δρα
Τάμι Τονγκ του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό
«European Heart Journal» της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας, ανέλυσε σε
βάθος 13 ετών τις διατροφικές συνήθειες των συμμετεχόντων, από τους οποίους
4.281 έπαθαν ισχαιμικό εγκεφαλικό και 1.430 αιμορραγικό στη διάρκεια της
έρευνας.
Από ελληνικής πλευράς
στη μελέτη συμμετείχαν η Αντωνία Τριχοπούλου, η ‘Αννα Καρακατσάνη και η Ελένη
Πέππα από το Ελληνικό Ίδρυμα Υγείας και την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου
Αθηνών. Διαπιστώθηκε ότι η μεγάλη κατανάλωση αυγών αυξάνει τον κίνδυνο
αιμορραγικού αλλά όχι ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου. Η συχνή κατανάλωση
φρούτων, λαχανικών, ινών, γάλατος, τυριού και γιαουρτιού μειώνει τον κίνδυνο
ισχαιμικού αλλά όχι αιμορραγικού εγκεφαλικού. Αντίθετα η μεγαλύτερη κατανάλωση
κόκκινου ή επεξεργασμένου κρέατος (αλλά όχι πουλερικών) αυξάνει σε μέτριο βαθμό
τον κίνδυνο ισχαιμικού εγκεφαλικού. Πιο ασαφής είναι η κατάσταση με τα ψάρια
και τους ξηρούς καρπούς, όπου δεν βρέθηκε κάποια σημαντική αύξηση ή μείωση του
κινδύνου για εγκεφαλικό.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
0 Σχόλια