Οι χειροποίητες μάσκες προστασίας δεν μπορούν να σταματήσουν την εξάπλωση του κορωνοϊού παρά μόνον εφόσον πληρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.
Ερευνητές του Ινδικού Ινστιτούτου Επιστημών χρησιμοποίησαν συνθετικά σταγονίδια βήχα για να υπολογίσουν πόσο αποτελεσματικά φιλτράρουν διάφοροι τύποι μασκών τα σωματίδια του κορωνοϊού. Κι όπως διαπίστωσαν οι χειρουργικές μάσκες και οι τύπου Ν95 παραμένουν οι πιο αποτελεσματικές στην ανάσχεση της εξάπλωσης της Covid-19, ενώ οι υφασμάτινες μάσκες μπορούν να αποτελέσουν εναλλακτική λύση μόνον εφόσον διαθέτουν τουλάχιστον τρία στρώματα και είναι κατασκευασμένες από βαμβακερό ύφασμα.
Ο νέος κορωνοϊός μεταδίδεται ως επί το πλείστον αερογενώς, μπορεί δηλαδή να εξαπλωθεί μέσω σταγονιδίων σε μικρή απόσταση, όταν ένας φορέας μιλά, βήχει, αναπνέει ή φταρνίζεται ή μέσω μικρότερων σωματιδίων, των λεγόμενων αερολυμάτων, που παραμένουν μεγαλύτερο διάστημα στον αέρα ειδικά σε ανεπαρκώς αεριζόμενους χώρους. Οι μάσκες προστασίας, που όπως εκτιμούν ειδικοί θα φορούμε τουλάχιστον μέχρι την ερχόμενη άνοιξη, μπορούν να φιλτράρουν τόσο τα μεγάλα σταγονίδια όσο και μικρά αερολύματα, αλλά μελέτες έδειξαν ότι οι χειρουργικές και οι N95 είναι αποτελεσματικότερες από τις υφασμάτινες, λόγος για τον οποίο τις έχουν απαγορέψει ορισμένες ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες καθώς και η γερμανική κυβέρνηση.
Ωστόσο, η έρευνα που δημοσιεύτηκε χθες στην επιθεώρηση Physics of Fluids δείχνει ότι οι υφασμάτινες μάσκες μπορούν να είναι επίσης πολύ αποτελεσματικές εφόσον πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν διάφορους τύπους μασκών και καλυμμάτων προσώπου, που χρησιμοποιούνται συνήθως στην Ινδία, όπως χαρτομάντηλα, βαμβακερές πετσέτες, χειρουργικές μάσκες και ένα είδος σάλι. «Τα ευρήματά μας έδειξαν ότι βαμβακερά, τύπου πετσετέ υφάσματα ήταν τα πιο αποτελεσματικά μεταξύ εκείνων που εξετάσαμε και θα πρέπει να ράβονται σε πολλά στρώματα για τη δημιουργία χειροποίητων μασκών», δήλωσε ο συντάκτης της μελέτης, Σαπτάρσι Μπάσου. «Συνιστάται η χρήση χειροποίητων μασκών με τρία ή περισσότερα στρώματα, αφού εμποδίζουν σημαντικά τα σταγονίδια και τα αερολύματα», πρόσθεσε.
Οι ερευνητές μελέτησαν επίσης και την επίπτωση του συχνού πλυσίματος στην αποτελεσματικότητα των υφασμάτινων μασκών και διαπίστωσαν «αμελητέα επίδραση» στην ικανότητάς του να μπλοκάρουν σωματίδια του κορωνοϊού. Δεν διαπίστωσαν καμία επίπτωση μετά από 70 πλύσεις. Τα ευρήματα αυτά είναι ιδιαίτερα χρήσιμα για φτωχότερες χώρες, όπου οι χειρουργικές μάσκες δεν είναι εύκολα προσβάσιμος σε ευρεία στρώματα του πληθυσμού.
Πηγή: iefimerida.gr
0 Σχόλια