«Οι συμφωνίες μας δεν αποκλείουν κανένα». Κατήγγειλε την τουρκική προκλητικότητα ο ΠτΔ σε Σίσι-Μητσοτάκη

«Οι συμφωνίες μας δεν αποκλείουν κανένα». Κατήγγειλε την τουρκική προκλητικότητα ο ΠτΔ σε Σίσι-Μητσοτάκη


 «Οι συμφωνίες μας δεν αποκλείουν κανένα». Κατήγγειλε την τουρκική προκλητικότητα ο ΠτΔ σε Σίσι-Μητσοτάκη – Υπογράφουν Κοινή Διακήρυξη

Κοινή Διακήρυξη που σηματοδοτεί τις κοινές τους αντιλήψεις για τις εξελίξεις στην περιοχή και το ευρύ φάσμα συνεργασίας των τριών χωρών, ιδιαίτερα στον τομέα της ενέργειας και του περιβάλλοντος υπογράφουν οι Κυριάκος Μητσοτάκης, Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι και Νίκος Αναστασιάδης.

Οι τρεις ηγέτες συζητούν για τις σημαντικά ζητήματα, όπως οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, το Κυπριακό, τη Λιβύη ενόψει των εκλογών της 24ης Δεκεμβρίου, τη Συρία και τον Λίβανο.

Δείτε ζωντανά εικόνα:



Μητσοτάκης: Η Άγκυρα δείχνει να μην αντιλαμβάνεται τα σημεία των καιρών

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στις δηλώσεις του τόνισε πως η συνεργασία Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου απλώνονται σε πολλούς κλάδους ενώ από σήμερα προστίθενται και δύο μνημόνια συνεργασίας αυτά που αφορούν στην ενέργεια και στους αποδήμους. Ο πρωθυπουργός στάθηκε ειδικά στην ενέργεια λέγοντας πως στην εποχή μας και οι τρεις χώρες αναβαθμίζονται στην περιοχή.

Συζητήσαμε και άλλα μέτωπα, είπε ο κ. Μητσοτάκης, φέρνοντας το παράδειγμα της πανδημίας και θυμίζοντας πως η Ελλάδα δώρισε 250.000 δόσεις εμβολίου κατά του κορωνοϊού.

Ο κ. Μητσοτάκης συνέχισε λέγοντας πως υπάρχει ταύτιση των τριών χωρών όσον αφορά στην καταδίκη της προκλητικής συμπεριφοράς της Τουρκίας. «Η ηγεσία της Άγκυρας δείχνει να μην αντιλαμβάνεται να μηνύματα των καιρών», είπε ο πρωθυπουργός, λέγοντας πως όσα κάνει η Τουρκία υπονομεύει την ειρήνη στην περιοχή.

Από την πλευρά της η Ελλάδα δηλώνει τις προθέσεις της με τις πράξεις, σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης. «Ενισχύει την άμυνά της και υπογράφει συμφωνίες με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο» σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Παρουσία των τριών ηγετών υπογράφεται από τους αρμόδιους υπουργούς Ενέργειας Μνημόνιο Συνεργασίας για τη διασύνδεση των ηλεκτρικών δικτύων των τριών χωρών, καθώς και για τη συνεργασία σε θέματα Αποδήμων.

Κατήγγειλε τις προκλήσεις της Άγκυρας ο ΠτΔ

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, δήλωσε πως οι χώρες με ενέργειες αποτελούν πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή.

Είχα την ευκαιρία να εναφερθώ στις οξυμένες αδιάλλακτες θέσεις της τ/κ πλευράς. Τις συνεχιζόμενες προκλήσεις στην ΑΟΖ, τις παραβιάσεις του status quo στην περιοχή Βαρωσίου.

Αυτό που αποτελεί απαράδεκτο είναι η νέα θέση για λύση δύο κρατών, τόνισε ο Πρόεδρος ο οποίος αναφέρθηκε και στο ζήτημα διορισμού ειδικού απεσταλμένου, κάτι που δεν επετεύχθη παρά τα όσα είχαν συμφωνηθεί.

«Αυτό που επανέλαβα είναι η δική μας βούληση και αποφασιστικότητα για διάλογο. Να εφαρμόσουμε τα ψηφίσματα των ΗΕ» Η βάση λύσης είναι δεδομένη και καθορίζεται από τα ψηφίσματα, τις συμφωνίες και το ευρωπαικό κεκτημένο.

Οι προσπάθειες που καταβάλλουμε από κοινού είναι να δούμε πως επιτέλους η Τουρκία θα καταλάβει πως θα ωφεληθεί με μια λύση και όχι με την επεκτατική πολιτική.

Η μόνη που διαταράττει το διεθνές δίκαιο είναι η Τουρκία, τόνισε.

Οι πολιτικές που ακολουθούμε δεν αποκλείουν κανένα, και η Τουρκία είναι ευπρόσδεκτη φτάνει να σέβεται το Διεθνές Δίκαιο, σημείωσε.

Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι: Να ενισχύσουμε τη συνεργασία μας στον τομέα της ενέργειας

«Είναι χαρά μου να παρευρίσκομαι σήμερα στην φίλη Ελληνική Δημοκρατία και θέλω να σας ευχαριστήσω για την φιλοξενία και τη άρτια διοργάνωση» είπε από την πλευρά του, ξεκινώντας τις δικές του δηλώσεις, ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι. «Η τριμερής συνεργασία είναι ένα πολύ σημαντικό φόρουμ για την ανάπτυξη της συνεργασίας σε οικονομία, άμυνα αλλά και για την ανταλλαγή απόψεων για τις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε στην περιφέρεια μας» σημείωσε και συμπλήρωσε ότι: «η συνεργασία μας αγγίζει και το πρωτοφανές πρόβλημα του κορωνοϊού».

«Πρόθεση μας είναι να ενισχύσουμε τη συνεργασία μας στον τομέα της ενέργειας και επισημαίνω τη σημασία της υπογραφής σήμερα του μνημονίου συνεργασίας της τριμερούς ηλεκτρικής διασύνδεσης» συνέχισε ο Αιγύπτιος πρόεδρος. «Θεωρούμε αυτό το ως προοίμιο της γενικότερης ηλεκτρικής διασύνδεσης με την Ευρώπη. Μεγάλο σχέδιό μας είναι η ίδρυση του φόρουμ φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου για την αξιοποίηση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων όλων των χωρών με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο».

Αναφερόμενος στη συνέχεια στο Κυπριακό, ο κ. Σίσι τόνισε πως «Στηρίζουμε την δίκαιη επίλυση του κυπριακού επί τη βάση του διεθνούς δικαίου και των ψηφισμάτων του ΟΗΕ. Στηρίζουμε επίσης την διεξαγωγή ελεύθερων εκλογών στη Λιβύη και την απομάκρυνση όλων των ξένων στρατευμάτων. Συζητήσαμε επίσης και το παλαιστινιακό θέμα υπό το φως της κλιμάκωσης της διένεξης Ισραήλ – Παλαιστίνης τον περασμένο Μάιο. Συζητήσαμε επίσης το θέμα της Συρίας υποστηρίζοντας τις καταβαλλόμενες προσπάθειες του εκπροσώπου του ΟΗΕ, εξακολουθούμε να υποστηρίζουμε την διατήρηση της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας. Είμαστε υπέρ της διατήρησης της σταθερότητας στο Λίβανο. Συζητήσαμε και το θέμα της τρομοκρατίας, αλλά και την παράνομη μετανάστευση». Ολοκληρώνοντας τις δηλώσεις του, ο πρόεδρος της Αιγύπτου ανέφερε: «Παρουσιάσαμε την προσέγγιση της Αιγύπτου για τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά και τις συνθήκες υπό τις οποίες κάθε άνθρωπος θα αισθάνεται ασφαλής. Να σας ευχαριστήσω για τις προσπάθειες που καταβάλλετε για την ενίσχυση της τριμερούς συνεργασίας και αναμένω να σας φιλοξενήσω την 10η Σύνοδο Κορυφής της Τριμερούς Συνεργασίας Ελλάδος – Κύπρου – Αιγύπτου».

Τα μνημόνια συνεργασίας

Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγες ημέρες ο Κώστας Σκρέκας και ο Αιγύπτιος ομόλογός του Mohamed Shaker υπέγραψαν Μνημόνιο για την ηλεκτρική διασύνδεση Αιγύπτου Ελλάδας, μια συμφωνία με μεγάλη γεωπολιτική και ενεργειακή σημασία, η οποία επιβεβαιώνει την στρατηγική σχέση Αθήνας-Καϊρου. Πρόκειται για την πρώτη διασύνδεση της Ευρώπης με την Αφρική, για ένα έργο που θα διέρχεται από την οριοθετημένη ελληνο-αιγυπτιακή ΑΟΖ και μπορεί να μεταφέρει στην Ευρώπη μέσω Ελλάδας φθηνή «πράσινη» ηλεκτρική ενέργεια, μετατρέποντας την Ελλάδα σε κόμβο «πράσινης» ηλεκτρικής ενέργειας.

Η υπογραφή του Μνημονίου συνεργασίας για την ηλεκτρική διασύνδεση έρχεται σε μια περίοδο που η συζήτηση για την εφοδιαστική αλυσίδα και την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης βρίσκεται στην κορυφή του προβληματισμού στις Βρυξέλλες, ενώ το θέμα θα απασχολήσει και την επικείμενη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Παράλληλα με τις εργασίες της τριμερούς Συνόδου Κορυφής, θα πραγματοποιηθεί στο Χίλτον επιχειρηματικό Φόρουμ με τη συμμετοχή επιχειρηματιών από τους τομείς της ενέργειας και της ναυτιλίας, με στόχο να δοθεί ώθηση στην ανάπτυξη συνεργασιών στους συγκεκριμένους κλάδους των οικονομιών των τριών χωρών

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια