Το ΦΕΤΙΝΟ ΠΑΣΧΑ, ας το ΑΠΟΛΑΥΣΟΥΜΕ, ΧΩΡΙΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΕΣ!

Το ΦΕΤΙΝΟ ΠΑΣΧΑ, ας το ΑΠΟΛΑΥΣΟΥΜΕ, ΧΩΡΙΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΕΣ!

 



Πώς, πόσο και τι να φάμε το Πάσχα μετά τη νηστεία ώστε και να απολαύσουμε το πασχαλινό φαγητό και να μην έχουμε προβλήματα δυσπεψίας.

Η νηστεία των προηγούμενων ημερών αποτελεί ευκαιρία για αποτοξίνωση με σημαντικά οφέλη για τον οργανισμό. Βελτιώνει το λιπιδαιμικό μας προφίλ, προλαμβάνει την αρτηριακή πίεση και βοηθά στη διατήρηση ενός υγιούς βάρους. Αυτό όμως που πρέπει να προσέξετε είναι να μην καταναλώσετε μεγάλες ποσότητες φαγητού, ιδίως αμέσως μετά την περίοδο της νηστείας, γεγονός που θα σας δημιουργήσει έντονα προβλήματα δυσπεψίας και μπορεί να νιώσετε έναν μικρό πόνο στο στομάχι ή μια μικρή απροσδιόριστη αδιαθεσία ή ένα φούσκωμα.

Το στομάχι, μαθημένο έπειτα από τόσο καιρό σε μικρές και σωστά συνδυασμένες ποσότητες τροφής, όταν δέχεται περισσότερο φαγητό από το κανονικό θα αντιδράσει.

Για να μην αποτελέσει η απότομη επιστροφή στην κρεατοφαγία ένα έντονο σοκ για τον οργανισμό και για να αποφύγετε την τοξικότητα της αμμωνίας μετά από πολυήμερη δίαιτα χαμηλή σε πρωτεΐνη καλό είναι να γίνει αργή και σταδιακή επάνοδος στα φυσιολογικά επίπεδα πρωτεϊνών ή τουλάχιστον να μην καταναλωθούν απότομα μεγάλες ποσότητες κρέατος, όπως συνηθίζεται την Κυριακή του Πάσχα, διότι ένα συχνό φαινόμενο που παρατηρείται την ημέρα της Λαμπρής είναι η μεταφορά ανθρώπων κατά εκατοντάδες σε νοσοκομεία με συμπτώματα τροφοδηλητηρίασης. Τι μπορούμε λοιπόν να κάνουμε στο βραδινό τραπέζι της Ανάστασης και στο πασχαλινό τραπέζι;



Διατροφικές οδηγίες

για το βράδυ της Ανάστασης

Στο βραδινό τραπέζι της Ανάστασης καλό είναι να περιοριστείτε μόνο στην κατανάλωση της παραδοσιακής μαγειρίτσας, που αποτελεί ένα καλό ενδιάμεσο στάδιο ανάμεσα στη νηστεία και τα εδέσματα του Πάσχα.

Συνοδέψτε την με λίγη σαλάτα, καθώς η κατανάλωσή της θα σας προστατέψει από την είσοδο μεγάλης ποσότητας ζωικών τροφών στον οργανισμό. Αυτή συνήθως παρασκευάζεται με εντόσθια, αβγά, φρέσκα κρεμμυδάκια, άνηθο και ελαιόλαδο.

Μία μερίδα έχει περίπου 500 – 600 θερμίδες και υψηλή περιεκτικότητα σε χοληστερόλη. Αποτελεί ένα ιδανικό γεύμα για την ομαλή μετάβαση από τη νηστεία στην κρεατοφαγία. Σε περίπτωση που επιθυμείτε μια πιο ελαφριά επιλογή, μπορείτε να την παρασκευάσετε με μεγαλύτερη ποικιλία λαχανικών και μικρότερη ποσότητα εντοσθίων και να προσθέσετε μόνο τα ασπράδια των αβγών.

Για την Κυριακή του Πάσχα

– Στο πρωινό της Λαμπρής ξεκινήστε την ημέρα σας με ένα ελαφρύ πρωινό, π.χ.: 1 ποτήρι γάλα χαμηλών λιπαρών ή 1 αφέψημα της αρεσκείας σας σκέτο, κατά προτίμηση με μία λεπτή φέτα τσουρέκι ή 2 μικρά πασχαλινά κουλουράκια και 1 φρούτο.

– Εν συνεχεία, πριν από το πασχαλινό τραπέζι φάτε 1-2 φρούτα με λίγο τυράκι ή λίγους ξηρούς καρπούς, που είναι πηγές «καλών» λιπαρών, προκειμένου να μην πέσετε με τα μούτρα μετά στο φαγητό και αποφύγετε το τσιμπολόγημα μέχρι την ώρα που θα είναι έτοιμο το κοκορέτσι ή οι πρώτοι μεζέδες. Υπολογίστε να φάτε μία μερίδα κοκορέτσι περίπου 3 δάχτυλα.

– Προσπαθήστε να τρώτε «συγκεντρωμένα», συνεπώς λέμε όχι στο τσιμπολόγημα όρθιοι χωρίς να καθόμαστε στο τραπέζι.

– Στο μεσημεριανό τραπέζι μην υποτιμάτε τη σαλάτα. Ξεκινήστε με μια καλή ποσότητα σαλάτας όπου – θυμηθείτε – λόγω των φυτικών ινών που περιέχει και της αυξημένης περιεκτικότητας σε νερό που έχουν τα λαχανικά, συμβάλλουν στον πιο άμεσο κορεσμό αλλά και στη μείωση της απορρόφησης της χοληστερόλης που περιέχει το κρέας που θα καταναλώσετε. Επίσης με την άφθονη σαλάτα στο μεγάλο πιάτο, μειώνετε τον… χώρο για τα θερμιδογόνα εδέσματα.

– Οσον αφορά το κατσίκι και το αρνί, προτιμήστε το κατσίκι γιατί περιέχει λιγότερα κορεσμένα λιπαρά. (100 γρ. κατσίκι μαγειρεμένο περιέχει 150 θερμίδες και 3 γρ. λίπους. Ενώ 100 γρ. αρνί μαγειρεμένο περιέχει 258 θερμίδες και 16.5 γρ. λίπους). Συνεπώς προτιμήστε κατσίκι αντί για αρνί, καθώς έχει λιγότερο λίπος. Αν πάλι δεν τα καταφέρετε και καταλήξετε στο αρνί, αφαιρέστε την πέτσα και φάτε μικρή ποσότητα.

Συνοδέψτε το κρέας με ρύζι, πλιγούρι, πατάτες βραστές ή φούρνου ώστε να εξασφαλίσετε ένα ισορροπημένο γεύμα και αποφύγετε το ψωμί. Το πασχαλινό τραπέζι περιέχει πλούτο εδεσμάτων, άρα δεν χρειαζόμαστε ψωμί για να χορτάσουμε. Στην περίπτωση που δεν το αποχωριζόσαστε, αρκεστείτε σε μία λεπτή φέτα.

– Μην ξεχνάτε να μασήσετε καλά την τροφή. Τρώτε αργά για τη διευκόλυνση της πέψης, για να χορτάσετε πιο γρήγορα, αλλά και για να το απολαύσετε.

– Προτιμήστε κρασί για να συνοδέψετε το γεύμα σας αντί για μπίρα. Ενα ποτήρι κρασί αντιστοιχεί σε 70-90 θερμίδες, από το αντίστοιχο της μπίρας που έχει 150 θερμίδες.

– Παράλληλα μην ξεχνάτε και το νερό για να αποφύγετε και την αφυδάτωση και για να περιορίσετε την κατακράτηση υγρών που προκαλούν τα αλμυρά τρόφιμα που θα καταναλώσετε.

– Δεν αλατίζετε το φαγητό σας. Το αρνί και τα εδέσματα είναι συνήθως ήδη «υπεραλατισμένα».

– Το απόγευμα καταναλώστε ένα φρούτο με λίγους ξηρούς καρπούς και μετά από λίγη ώρα ένα μέτριο κομμάτι γλυκό της αρεσκείας σας. Η κατανάλωση του φρούτου και των ξηρών καρπών θα σας βοηθήσει να ικανοποιηθείτε με μικρότερη ποσότητα γλυκού.

– Βγείτε για έναν όμορφο περίπατο ή μια βόλτα περπατώντας. Αυτό θα σας βοηθήσει να αισθανθείτε καλύτερα και παράλληλα θα σας εξασφαλίσει μια μικρή απώλεια ενέργειας.

– Το βράδυ μπορείτε να φάτε σαλάτα ή ψητά λαχανικά με τυρί μειωμένων λιπαρών ή τόνο ή μικρή ποσότητα άπαχου κρέατος και 1-2 κριθαρένια παξιμαδάκια. Παρόμοια κινηθείτε και τη δεύτερη μέρα του Πάσχα.

Τέλος, αντιμετωπίστε τις γιορτές σαν μια ευκαιρία για ξεκούραση, ανανέωση, συνάντηση με αγαπημένους ανθρώπους και όχι ως δικαιολογία για υπερκατανάλωση φαγητών, γλυκών, αλκοόλ.

Ακόμη, σε περίπτωση που ακολουθείτε δίαιτα απώλειας βάρους, δεν πειράζει εάν κάνετε ατασθαλίες για δύο ημέρες. Τελειώνοντας οι γιορτές θα ξαναβρείτε τον ρυθμό σας και σε λίγες μόνο ημέρες θα χάσετε το βάρος που πήρατε στις ημέρες των εορτών.

Μία με δύο μέρες σωστής και πειθαρχημένης διατροφής με φρούτα, σαλατικά και γιαούρτι ή γαλακτοκομικά θα επιτρέψει στο σχετικά ταλαιπωρημένο πεπτικό σύστημα να αποκτήσει γρήγορα την καλή του φυσική κατάσταση και θα βοηθήσει το σώμα σας να ανταποκριθεί στις προσδοκίες σας.

Ευχαριστούμε για τη συνεργασία την κυρία Κλεοπάτρα Αρέστη, κλινική διαιτολόγο-διατροφολόγο, υπ. διδάκτορα Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών, MSc Αθλητική Διατροφή, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, Master Practitioner on Eating Disorders & Obesity.



ΝΕΟ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟ ΠΕΡΙΒΟΛΙ.

Πηγή:vita.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια