Όσο περισσότερο τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης ενός ατόμου παραμένουν υπό έλεγχο, τόσο χαμηλότερος μπορεί να είναι ο κίνδυνος για άνοια, σύμφωνα με νέα έρευνα.
Τα νέα ευρήματα υποδηλώνουν ότι η καλή υγεία της καρδιάς και του εγκεφάλου επιτυγχάνεται καλύτερα με τη διατήρηση της συστολικής αρτηριακής πίεσης (σ.σ. η “μεγάλη” πίεση στην μέτρηση) συνεχώς υπό έλεγχο, σε σύγκριση με τα κυμαινόμενα επίπεδα πίεσης, ακόμα κι αν -στη δεύτερη περίπτωση- ο μέσος όρος είναι εντός του υγιούς εύρους.
Η έρευνα θα παρουσιαστεί στο επικείμενο συνέδριο της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας (ΑΗΑ) που θα πραγματοποιηθεί στο Σικάγο. Τα ευρήματα θεωρούνται προκαταρκτικά μέχρι να δημοσιευτούν τα πλήρη αποτελέσματα σε επιστημονικό περιοδικό.
“Αυτή η μελέτη διευκρίνισε ότι η χρονική διάρκεια που η πίεση του αίματος παραμένει εντός στόχου έχει ιδιαίτερη σημασία, πέρα από την μέση συστολική αρτηριακή πίεση και τη μεταβλητότητα της συστολικής αρτηριακής πίεσης», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Sitong Li, διδακτορικός φοιτητής στο τμήμα καρδιολογίας στο Beijing Anzhen Hospital, Capital Medical University στο Πεκίνο. Η παρακολούθηση του χρόνου διατήρησης της αρτηριακής πίεσης υπό έλεγχο θα μπορούσε να βοηθήσει τους γιατρούς “να εντοπίσουν ασθενείς με υψηλότερο κίνδυνο άνοιας και να παρέχουν εξατομικευμένες παρεμβάσεις αρτηριακής πίεσης για να τους βοηθήσουν να παραμείνουν εντός στόχου”.
Σχεδόν οι μισοί ενήλικες στις ΗΠΑ έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση (υπέρταση), σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία της AHA. Από αυτούς, μόνο 1 στους 5 περίπου έχει την κατάστασή του υπό έλεγχο, κάτι που μπορεί να γίνει με τακτική άσκηση και υγιεινή διατροφή και, πιθανώς, φαρμακευτική αγωγή.
Προηγούμενες μελέτες έχουν συνδέσει την ανεξέλεγκτη υπέρταση με μεγαλύτερο κίνδυνο για άνοια και γνωστική έκπτωση.
Το εάν η αρτηριακή πίεση ενός ατόμου θεωρείται υπό έλεγχο ορίζεται συχνά από την πιο πρόσφατη μέτρηση. Ωστόσο, τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης μπορεί να κυμαίνονται με την πάροδο του χρόνου, ακόμη και κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Πρόσφατα, οι ερευνητές άρχισαν να βλέπουν τον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης διαφορετικά, είπε ο δρ. Costantino Iadecola, διευθυντής και πρόεδρος του Ινστιτούτου Έρευνας Εγκεφάλου και Νου στο Weill Cornell Medicine στη Νέα Υόρκη. Και διαπιστώνουν ότι «εάν κάνετε μια προσπάθεια να διατηρήσετε την αρτηριακή πίεση σε έναν συγκεκριμένο στόχο για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, μπορεί να έχετε καλύτερο αποτέλεσμα. Πρέπει να το κάνετε για παρατεταμένο χρονικό διάστημα, όχι μόνο μία στο τόσο».
Μια μελέτη του 2021 στο Journal of the American College of Cardiology εξέτασε τη συσχέτιση μεταξύ του χρόνου που οι μετρήσεις της συστολικής αρτηριακής πίεσης παρέμειναν στο εύρος στόχου και πώς αυτό επηρέασε τα κύρια καρδιαγγειακά αποτελέσματα (έμφραγμα, καρδιακή ανεπάρκεια και εγκεφαλικό επεισόδιο) σε ενήλικες με υπέρταση και υψηλό καρδιαγγειακό κίνδυνο.
Διαπιστώθηκε ότι όσο περισσότερο η συστολική αρτηριακή πίεση παρέμενε εντός του στόχου, τόσο χαμηλότερος ήταν ο κίνδυνος.
Πώς έγινε η νέα έρευνα για τη σχέση ανάμεσα σε άνοια και υπέρταση
Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η νέα μελέτη είναι η πρώτη που διερεύνησε τη σχέση μεταξύ του χρόνου που τα επίπεδα συστολικής αρτηριακής πίεσης παραμένουν εντός εύρους και του κινδύνου άνοιας.
Ο Li και οι συνεργάτες του ανέλυσαν δεδομένα για 8.415 άτομα στη Δοκιμή Παρέμβασης Συστολικής Αρτηριακής Πίεσης (SPRINT), η οποία συνέκρινε την εντατική με την κλασική θεραπεία της συστολικής αρτηριακής πίεσης μεταξύ των ατόμων με υπέρταση.
Το εύρος-στόχος για τον εντατικό έλεγχο ορίστηκε από 110 έως 130 mmHg και το τυπικό εύρος ορίστηκε ως 120 έως 140 mmHg.
Η φυσιολογική αρτηριακή πίεση ορίζεται ως μια συστολική ένδειξη μικρότερη από 120 και μια διαστολική ένδειξη μικρότερη από 80.
Η αρτηριακή πίεση μετρήθηκε στην αρχή της μελέτης και μία φορά τον μήνα για τους πρώτους τρεις μήνες της παρακολούθησης.
Ο χρόνος στο εύρος στόχου προσδιορίστηκε χρησιμοποιώντας τους πρώτους τρεις μήνες των μετρήσεων της αρτηριακής πίεσης.
Οι συμμετέχοντες, που ήταν κατά μέσο όρο 68 ετών, δεν είχαν άνοια στην αρχή της μελέτης.
Η γνωστική κατάσταση αξιολογήθηκε μετά από δύο χρόνια και ξανά δύο χρόνια αργότερα χρησιμοποιώντας εκπαιδευμένους εξεταστές για να προσδιοριστεί εάν οι συμμετέχοντες είχαν πιθανή άνοια, ή ήπια γνωστική εξασθένηση.
Κατά τη διάρκεια μιας διάμεσης παρακολούθησης πέντε ετών, η ανάλυση έδειξε ότι άτομα των οποίων τα επίπεδα συστολικής αρτηριακής πίεσης παρέμειναν στο εύρος στόχου για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα είχαν λιγότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με πιθανή άνοια.
Συγκεκριμένα, κάθε αύξηση κατά 31,5% του χρόνου εντός εύρους-στόχου συσχετίστηκε με 16% χαμηλότερο κίνδυνο άνοιας.
Οι γιατροί συνήθως δεν βλέπουν ασθενείς αρκετά συχνά για να παρακολουθούν την αρτηριακή πίεση σε τακτική βάση, είπε ο δρ. Iadecola, ο οποίος δεν συμμετείχε στη νέα έρευνα. Αλλά η μεγαλύτερη χρήση της οικιακής παρακολούθησης της αρτηριακής πίεσης θα μπορούσε να βοηθήσει στην παρακολούθηση του χρόνου που κάποιος παραμένει εντός του εύρους στόχου. Οι φορητές συσκευές που χρησιμοποιούν Wi-Fi για την μετάδοση μετρήσεων στην ομάδα υγειονομικής περίθαλψης ενός ατόμου θα μπορούσαν να αποδειχθούν χρήσιμες, είπε.
“Αυτό που μας λέει αυτή η μελέτη είναι ότι τα επίπεδα συστολικής και διαστολικής αρτηριακής πίεσης δεν μας δίνουν επαρκείς πληροφορίες. Το πόσο καιρό ένας ασθενής είναι εντός στόχου μπορεί να είναι η πιο πολύτιμη μεταβλητή”.
Πηγή: medicinenet.com & iatropedia.gr
φωτό: iStock
0 Σχόλια