Tα (smartwatches) θα μπορούσαν να συμβάλλουν στην αναγνώριση των συμπτωμάτων της νόσου ΠΑΡΚΙΝΣΟΝ ,πριν ΔΙΑΓΝΩΣΤΕΙ!!!!

Tα (smartwatches) θα μπορούσαν να συμβάλλουν στην αναγνώριση των συμπτωμάτων της νόσου ΠΑΡΚΙΝΣΟΝ ,πριν ΔΙΑΓΝΩΣΤΕΙ!!!!

 


Tα «έξυπνα ρολόγια» (smartwatches) θα μπορούσαν να συμβάλλουν στην αναγνώριση των συμπτωμάτων της νόσου Πάρκινσον προτού αυτά εμφανιστούν, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Πάρκινσον: Μπορεί ένα «έξυπνο» ρολόι να εντοπίσει τα συμπτώματα πριν την κλινική διάγνωση;

Οι επιστήμονες ανέλυσαν δεδομένα από τουλάχιστον 103.000 ανθρώπους που φορούσαν επί επτά ημέρες «έξυπνα» ρολόγια, τα οποία μετρούσαν διαρκώς την ταχύτητα της κίνησής τους.

Είναι γνωστό ότι η αργή κίνηση σε συνδυασμό με τρέμουλο και δυσκαμψία, αποτελούν χαρακτηριστικά συμπτώματα της νόσου.

Η Δρ. Κάθριν Πιλ από το πανεπιστήμιο του Κάρντιφ και οι συνεργάτες της, μελέτησαν αν τα δεδομένα ταχύτητας κίνησης από τα smartwatcch, μπορούσαν να λειτουργήσουν ως πρώιμες προειδοποιήσεις εμφάνισης της νόσου.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από το 2013 έως το 2016 και συνέκρινε στοιχεία από ανθρώπους που ήδη έπασχαν από Πάρκινσον με όσους διαγνώστηκαν επτά και πλέον χρόνια μετά τη συγκεκριμένη μελέτη.

Οι ερευνητές διέκριναν διαφορές μεταξύ εκείνων που εμφάνισαν Πάρκινσον και εκείνων που ήταν υγιείς.

Επιπλέον, έδειξαν πως η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τον εντοπισμό ατόμων στον γενικό πληθυσμό που θα αναπτύξουν την πάθηση αργότερα στη ζωή τους – και να προβλέψει και τη χρονική στιγμή.

Τα ευρήματα μπορούν να βελτιώσουν τόσο την ερευνητική όσο και την κλινική πρακτική, «επιτρέποντας στους ασθενείς πρόσβαση σε θεραπείες σε πιο πρώιμο στάδιο», σημειώνει η επικεφαλής της έρευνας Σίνθια Σάντορ από το Ινστιτούτο Έρευνας Άνοιας στο ίδιο πανεπιστήμιο.

«Παρότι χρειάζεται περαιτέρω έρευνα προτού όλο αυτό τεθεί σε κλινική πρακτική, η ανακάλυψή μας σηματοδοτεί ένα σημαντικό βήμα προς την έγκαιρη διάγνωση της νόσου Πάρκινσον, και καταδεικνύει πως οι συσκευές, όπως οι καταγραφείς κίνησης και τα smartwatches, μπορούν να παίξουν κρίσιμο ρόλο στην κλινική παρακολούθηση» πρόσθεσε.

 

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση Nature Medicine.

Λογοτεχνικό περιβόλι!

Πηγή:  (onmed.gr)

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια