Θαλασσινό νερό: Καταστρέφει τα μαλλιά ή όχι; 4 tips περιποίησης!

Θαλασσινό νερό: Καταστρέφει τα μαλλιά ή όχι; 4 tips περιποίησης!

 


Η θάλασσα προσφέρει πολλά οφέλη για την υγεία τόσο για το σώμα όσο και για το μυαλό. Αλλά καταστρέφει τα μαλλιά το θαλασσινό νερό ή όχι; Η απάντηση είναι δίκοπο μαχαίρι.

Σε γενικές γραμμές, οι ειδικοί συνιστούν να αποφεύγετε να βυθίζετε τα μαλλιά σας στο θαλασσινό νερό για πολλή ώρα, γιατί μπορεί να καταστρέφει τα μαλλιά σας.

Όπως και σε όλα τα άλλα, το αλμυρό νερό είναι καλό για τα μαλλιά, αλλά με μέτρο. Αν και υπάρχουν ορισμένα οφέλη, υπάρχουν συγκεκριμένα βήματα που πρέπει να κάνετε για να μην έχετε μαλλιά αφυδατωμένα και εύθραυστα μέσα στο καλοκαίρι 

Πώς το θαλασσινό νερό καταστρέφει τα μαλλιά

Το θαλασσινό νερό έχει υψηλή συγκέντρωση μετάλλων και βιταμινών, που μεταξύ άλλων συμβάλλουν στην αποτοξίνωση του δέρματος, στη μείωση του οιδήματος και στη θεραπεία τραυμάτων. Ωστόσο, είναι σημαντικό να αναγνωρίσετε τις δυνητικά επιβλαβείς επιπτώσεις του στο τριχωτό της κεφαλής.

Πρώτα απ’ όλα, θα πρέπει να κατανοήσουμε ότι η μέτρια έκθεση των μαλλιών στο θαλασσινό νερό δεν θα τα βλάψει. Αντιθέτως, είναι ακόμη και ευεργετικό, εάν το εκμεταλλευτείτε. Αλλά η συνεχής αλμύρα σε συνδυασμό με την αύξηση της θερμοκρασίας κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού μπορεί να προκαλέσει πτώση των μαλλιών ή άλλους τύπους βλάβης.

Απορρόφηση υγρασίας

Τα μαλλιά, όπως και το δέρμα, είναι απαλά, ελαστικά και ενυδατωμένα λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε νερό. Από αυτή την άποψη, μπορεί να αφυδατωθούν όταν χάνεται υπερβολική υγρασία.

Με την υψηλή περιεκτικότητά του σε αλάτι, το θαλασσινό νερό μπορεί να τραβήξει νερό από το τριχωτό της κεφαλής. Επίσης, τα φυσικά έλαια θα μπορούσαν να μειωθούν χάρη στην καθαριστική δράση του θαλασσινού νερού.

Τα κύρια συστατικά του αλμυρού νερού (Πηγή: NASA Salinity)

Ίσως να έχετε παρατηρήσει ότι το να στεγνώσετε τα μαλλιά με πιστολάκι διαρκεί περισσότερο ή ότι οι μπούκλες είναι δύσκολο να διατηρηθούν μετά τη θάλασσα. Καθώς αφαιρούνται τα φυσικά τους έλαια και χάνουν την υγρασία, τα μαλλιά γίνονται ξηρά και πιο εύθραυστα.

Φριζάρισμα

Το αλατούχο νερό είναι πιθανό να διαταράξει τις διαφορετικές αλληλεπιδράσεις μέσα στις τρίχες και να δημιουργήσει πρόσθετους δεσμούς. Έτσι, πέρα από τις ωραίες σας μπούκλες, το θαλασσινό νερό θα μπορούσε να βλάψει τη δύναμη των μαλλιών σας και να εξαλείψει τη λάμψη και την απαλότητά τους. 

Ψαλίδα

Στην πιο ακραία μορφή της, η φθορά του θαλασσινού νερού στα μαλλιά περιλαμβάνει τη γνωστή ψαλίδα στις άκρες, η οποία με τη σειρά της οδηγεί σε σπάσιμο των μαλλιών. Αυτά τα αποτελέσματα είναι ακόμη χειρότερα σε βαμμένα ή επεξεργασμένα μαλλιά.

Εάν τα μαλλιά σας είναι βαμμένα, η φθορά του θαλασσινού νερού όχι μόνο τους δίνει μια τραχιά υφή αλλά αλλάζει και το χρώμα τους. Θυμηθείτε λοιπόν να φροντίζετε ιδιαίτερα τα βαμμένα μαλλιά σας. Χωρίς τις κατάλληλες θεραπείες, μετά από αρκετούς μήνες του καλοκαιριού, μπορεί να γίνουν άτονα και τραχιά στην αφή. 

Τα οφέλη του θαλασσινού νερού για τα μαλλιά

Αντιμυκητιακό σαμπουάν: Το αλμυρό νερό είναι ένα αποτελεσματικό φυσικό σαμπουάν. Το περιστασιακό πλύσιμο με αλμυρό νερό μπορεί να σας βοηθήσει να απαλλαγείτε από τα υπερβολικά βαριά έλαια, αποτρέποντας έτσι τη λιπαρότητα των μαλλιών. Το αποτέλεσμα: φρέσκα, καθαρά μαλλιά. Είναι επίσης γνωστό ότι προσθέτει όγκο και εξαλείφει την πιτυρίδα.

Οικολογικό απολεπιστικό: Κολυμπώντας στη θάλασσα, έχετε μια δωρεάν, φυσική απολέπιση για το τριχωτό της κεφαλής. Οι πλούσιοι σε μεταλλικά στοιχεία κρύσταλλοι του θαλασσινού νερού μπορούν να λειτουργήσουν ως εξαιρετικό απολεπιστικό, αφαιρώντας τη συσσώρευση προϊόντων από τις ρίζες των μαλλιών και διεγείροντας τη ροή του αίματος.

Φυσικά θρεπτικά συστατικά και μέταλλα: Το αλμυρό νερό είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται το σώμα. Το μαγνήσιο, για παράδειγμα, είναι γνωστό ότι βοηθά στην ενίσχυση του νευρικού συστήματος και στη χαλάρωση των μυών. Η ηρεμιστική δράση του μαγνησίου είναι ευεργετική και έχει συνδεθεί με την αυξημένη ανάπτυξη των μαλλιών. 

Πώς να προστατέψετε τα μαλλιά από τη φθορά του θαλασσινού νερού

Βρέξτε τα με φρέσκο, γλυκό νερό πριν μπείτε στη θάλασσα. Όπως ένα σφουγγάρι, τα μαλλιά απορροφούν πλήρως την υγρασία από το γλυκό νερό, αφήνοντας λιγότερο χώρο για το θαλασσινό νερό. Αποτέλεσμα; Λιγότερη ζημιά από την αλμύρα του νερού!

Ξεπλύνετε καλά αμέσως μετά την έκθεση στο αλμυρό νερό για να μην εξατμιστούν οι επιβλαβείς κρύσταλλοι του αλατιού και να φύγουν η άμμος, η βρωμιά, τα υπολείμματα και οι χημικές ουσίες που πιθανόν να έχουν κολλήσει στο τριχωτό της κεφαλής.

Δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε σαμπουάν και κοντίσιονερ που περιέχουν συστατικά με ενυδατικές ιδιότητες. Θα μπορούσατε επίσης να τα ενυδατώσετε καλά με ένα μαλακτικό ή φυσικά έλαια.

Δοκιμάστε τα σκουφάκια κολύμβησης αν είναι δυνατόν. Είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να κρατήσετε το τριχωτό της κεφαλής μακριά από την αλμύρα στην παραλία.



Λογοτεχνικό περιβόλι!

Πηγή:  (oloygeia.gr)

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια