Άγχος: Αυτά είναι τα 5 σημάδια που δείχνουν ότι έχετε και δεν το γνωρίζετε! Από τι κινδυνεύετε;;;

Άγχος: Αυτά είναι τα 5 σημάδια που δείχνουν ότι έχετε και δεν το γνωρίζετε! Από τι κινδυνεύετε;;;

  


Το άγχος δεν είναι κάτι με το οποίο γεννιόμαστε. Το αποκτούμε λόγω εξωτερικών συνθηκών. Άλλοτε πέφτουμε θύματα του, άλλοτε το προσκαλούμε υποσυνείδητα και εκδηλώνεται με τους πιο ασυνήθιστους τρόπους.

Στην περίπτωση της αγχώδους διαταραχής υψηλής λειτουργικότητας, το ενδιαφέρον είναι ότι όχι μόνο οι ασθενείς δεν αντιλαμβάνονται το άγχος τους, αλλά είναι επίσης σε θέση να εξαπατήσουν εν αγνοία τους αλλά αποτελεσματικά τους γύρω τους δημιουργώντας μια εντύπωση κανονικότητας.

Το άγχος υψηλής λειτουργικότητας μπορεί να οριστεί ως η τάση και η πρακτική της ανάληψης επιδιώξεων για την αποφυγή εμφάνισης χαρακτηριστικών χρόνιου άγχους στον έξω κόσμο. Για να αποκαλύψουμε αυτό το ψυχολογικό αίνιγμα, πρέπει να δούμε τα σημάδια αυτής της μυστηριώδους κατάστασης που έχει αγνοηθεί από τις κοινότητες ψυχικής υγείας μέχρι τώρα.

Ακολουθούν ορισμένα ενδεικτικά συμπτώματα αγχώδους διαταραχής υψηλής λειτουργικότητας.

 

5 σημάδια του άγχους υψηλής λειτουργικότητας

Εάν αυτά τα 5 σημάδια σας φαίνονται γνωστά, παλεύετε εν αγνοία σας με άγχος υψηλής λειτουργικότητας:

 

1. Είστε επιτυχημένοι, αλλά ανήσυχοι

Τα άτομα που πάσχουν από άγχος υψηλής λειτουργικότητας είναι συνήθως επιτυχημένοι επαγγελματίες με σχετικά σταθερή σταδιοδρομία. Φτάνουν πάντα νωρίς, τηρούν προθεσμίες, ξεπερνούν τις προσδοκίες κ.λπ.

Εξωτερικά, αυτό φαίνεται απολύτως φυσιολογικό, αφού όλοι λαχταρούμε την επαγγελματική σταθερότητα και θέλουμε να ανεβούμε στην εταιρική σκάλα. Αλλά όπως λένε, η εικόνα μπορεί να παραπλανήσει.

Αν ψάξετε βαθιά στο υποσυνείδητό τους, θα διαπιστώσετε ότι τα κάνουν όλα αυτά όχι από την επιθυμία να διαπρέψουν στην καριέρα τους, αλλά από το φόβο και το άγχος μην χάσουν τη δουλειά τους. Όλοι υποσυνείδητα αναρωτιόμαστε για το οικονομικό μας μέλλον και προσπαθούμε να αποφύγουμε τα λάθη όσο το δυνατόν περισσότερο.

Αλλά όσοι έχουν άγχος υψηλής λειτουργικότητας ανησυχούν συνεχώς για τις επιδόσεις τους, ακόμα κι αν έχουν λάβει καλό, αν όχι το καλύτερο, feeback στις αξιολογήσεις τους. Καμία εκτίμηση δεν μπορεί να τους χαλαρώσει ώστε να αναγνωρίσουν και να αντιπαλέψουν τη δική τους αποτελεσματικότητα.

 

2. Δεν έχετε ισορροπίες στην προσωπική σας ζωή

Σε όλους μας αρέσει να απολαμβάνουμε τον προσωπικό μας χώρο και χρόνο μετά από πολλές ώρες στο γραφείο. Όμως, δεν ισχύει το ίδιο για άτομα που πάσχουν από μια αγχώδη διαταραχή υψηλής λειτουργικότητας.

Δεδομένου ότι καταστέλλουν το άγχος τους όλη μέρα, το μυαλό τους εξαντλείται από τη συναισθηματική ένταση και τείνει να εκτονώσει την τοξίνη. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ξαφνικές κρίσεις οργής, εναλλαγές της διάθεσης, εκνευρισμό χωρίς λόγο, κατάθλιψη και έλλειψη διαπροσωπικής επικοινωνίας.

Η οικογένειά τους, τα στενά τους πρόσωπα, οι φίλοι και οι συγγενείς τους παραμένουν σαστισμένοι ως προς το γιατί αυτό το άτομο, που είναι τόσο επιτυχημένο στο επάγγελμά του, τείνει να χάνει τον έλεγχο όταν ασχολείται με την προσωπική του σφαίρα.

Δεν γνωρίζουν ότι αυτές οι συμπεριφορές δεν είναι παρά αμυντικοί μηχανισμοί για να αντιμετωπίσει τους τεράστιους ψυχικούς και συναισθηματικούς περιορισμούς που επιβάλλει στην υγεία του για να κάνει τα πράγματα να φαίνονται φυσιολογικά στο χώρο εργασίας του.

 

3. Προσπαθείτε για την τελειότητα αλλά νιώθετε ελλιπείς μέσα σας

Οι ασθενείς με άγχος υψηλής λειτουργικότητας είναι εθισμένοι στο να προσφέρουν πράγματα στην εντέλεια. Ενώ μια τέτοια στάση εκτιμάται ιδιαίτερα σε αυτήν την εποχή αγωνιστικής ακρίβειας, τα πράγματα δεν λειτουργούν καλά όταν αυτή η προσέγγιση είναι λίγο υπερβολική.

Σε αυτή την περίπτωση, το άτομο προσπαθεί για την τελειότητα αλλά αισθάνεται ατελές όλη την ώρα. Ανεξάρτητα από το τι κάνει ή πόση προσπάθεια καταβάλλει, έχει πάντα αυτή την υποκινούμενη αίσθηση της ατέλειας. Είναι σαν να λείπει πάντα κάτι.

Τώρα, ο κόσμος γύρω μας εκδηλώνεται με τον τρόπο που τον αντιλαμβανόμαστε. Έτσι, για αυτούς τους ανθρώπους, ο κόσμος τους χρειάζεται πάντα βελτίωση.

Είτε πρόκειται για το γραφείο είτε για τον προσωπικό χώρο, πάντα κυνηγούν τη βελτίωση, ακόμα κι αν τα πράγματα κυλούν ομαλά και είναι εντάξει. Όσο περισσότερο αισθάνονται δυσαρεστημένοι με τα πράγματα όπως είναι, τόσο περισσότερο αυτό το συναίσθημα τείνει να τους στοιχειώνει.

 

4. Δεν μπορείτε να ξεκουραστείτε, ακόμα κι όταν είστε εξαντλημένοι

Τα άτομα που πάσχουν από αγχώδη διαταραχή υψηλής λειτουργικότητας αντιλαμβάνονται τον κόσμο ως μια συνεχή ροή προθεσμιών που πρέπει να τηρηθούν με οποιοδήποτε κόστος. Όταν είμαστε κουρασμένοι μετά τη δουλειά, συνήθως ξεκουραζόμαστε αποστασιοποιούμενοι ψυχικά από όλες τις επαγγελματικές ταλαιπωρίες. Αυτό δεν συμβαίνει με αυτούς τους ανθρώπους.

Το μυαλό τους συνεχίζει να τους φορτίζει με τα βάρη της επόμενης μέρας. Αυτό τους εμποδίζει να λάβουν την ελάχιστη ψυχική ανάπαυση που χρειάζονται για να λειτουργήσουν ως υγιές άτομο. Πάντα σκέφτονται την επόμενη μέρα και τις επερχόμενες υποχρεώσεις τους.

Γιατί; Ο ίδιος φόβος της αποτυχίας. Αυτό το επίπεδο άγχους κατά κάποιο τρόπο τους κάνει να αισθάνονται ότι δεν έχουν αποδώσει σύμφωνα με τις προσδοκίες -τις οποίες έχουν δημιουργήσει στο μυαλό τους- και να ανησυχούν κατά πόσον θα μπορούσαν να φέρουν τα πράγματα εις πέρας την επόμενη μέρα. Και αφού κάθε επόμενη μέρα οδηγεί σε μια ακόμη μέρα μόχθου, ο κύκλος δεν τελειώνει ποτέ.

 

5. Έχετε την τάση να παίρνετε τα πράγματα πολύ σοβαρά

Τα άτομα που πάσχουν από άγχος υψηλής λειτουργικότητας καταβάλλονται από μικρά πράγματα. Αυτό που στους άλλους μπορεί να φαίνεται πολύ ασήμαντο, μπορεί να έχει αρκετή βαρύτητα για να απομυζήσει όλη την ηρεμία τους. Πάντα νιώθουν ότι τα πράγματα δεν είναι στη θέση τους και ότι κάτι πρέπει να γίνει για να τα διορθώσουν.

Αυτό τους εμποδίζει να απολαμβάνουν τις χαρές της ζωής. Αντίθετα, υποφέρουν πάντα από μια εσωτερική σύγκρουση μεταξύ ικανοποίησης και ανησυχίας. Θέλουν να νιώθουν ολοκληρωμένοι σε κάθε τους βήμα, όσο ασήμαντο κι αν φαίνεται. Αυτή η αυτοεπιβαλλόμενη προσδοκία τους στερεί την ψυχική τους ηρεμία και την υποκαθιστά με δυσαρέσκεια και δυστυχία. 

Πώς το άγχος υψηλής λειτουργικότητας επηρεάζει την υγεία

Το άγχος υψηλής λειτουργικότητας έχει ως αποτέλεσμα σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία. Αυτές είναι οι επιπτώσεις του:

1. Καρδιολογικά προβλήματα

Το άγχος υψηλής λειτουργικότητας επηρεάζει την αρτηριακή πίεση ενός ατόμου, αυξάνοντας έτσι τις πιθανότητες για στενοχώρια και ακόμη και ανεπάρκεια σε ακραίες περιπτώσεις.

2. Γαστρεντερικά θέματα

Το στομάχι, το ήπαρ και άλλα όργανα που εμπλέκονται στις πεπτικές διεργασίες χρειάζονται επαρκή ανάπαυση και παροχή αίματος για τη σωστή λειτουργία. Επειδή όμως τα άτομα που πάσχουν από αγχώδη διαταραχή υψηλής λειτουργικότητας στερούνται το βέλτιστο επίπεδο ανάπαυσης, αυτά τείνουν να δυσλειτουργούν, οδηγώντας συχνά σε οξύτητα, γαστρίτιδα, ναυτία, έμετο, έλκος κ.λπ.

3. Αϋπνίες

Η έλλειψη ψυχικής ανάπαυσης οδηγεί σε χρόνια αυπνία στους ασθενείς. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την απομύζηση της ζωτικής ενέργειας που είναι απαραίτητη για τη διατήρηση μιας υγιούς ζωής. Ο λιγότερος ύπνος διαταράσσει τη φάση REM, διαταράσσοντας έτσι τη φάση αποκατάστασης ενέργειας.

Λογοτεχνικό περιβόλι!

Πηγή:  (oloygeia.gr)

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια