Mια καθημερινή ρουτίνα ύπνου και κίνησης συμβάλλει στην υγιή γήρανση και την ψυχική υγεία σύμφωνα με νεότερα ερευνητικά στοιχεία, αποδεικνύοντας ότι οι επιλογές μας μετράνε
Καλύτερη ψυχική υγεία και καλύτερη εγκεφαλική λειτουργία αποκομίζουν οι μεσήλικες που ακολουθούν ένα συστηματικό πρόγραμμα αφύπνισης και κίνησης.
Ειδικότερα, όσοι ξυπνούν νωρίς και εξακολουθούν να κινούνται περισσότερο κατά τη διάρκεια της ημέρας είχαν καλύτερες επιδόσεις στα γνωστικά τεστ και ένιωθαν πιο ευτυχισμένοι, σε σύγκριση με όσους ακολουθούσαν ένα ασταθές πρόγραμμα σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο JAMA Psychiatry.
«Το συναρπαστικό σε αυτά τα ευρήματα είναι ότι τα μοτίβα της δραστηριότητας βρίσκονται στην ευχέρεια του κάθε ατόμου, πράγμα που σημαίνει ότι η αλλάζοντας τις συνήθειες στην καθημερινή ρουτίνα του, θα μπορούσε να βελτιώσει την υγεία και την ευεξία» επισημαίνει ο επικεφαλής συγγραφέας δρ. Stephen Smagula, επίκουρος καθηγητής ψυχιατρικής και επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ.
Η διάρκεια μετρά περισσότερο
Η ερευνητική ομάδα από το Πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ, διερευνώντας τα μοτίβα που μπορούν να προσφέρουν ψυχική και νοητική ισορροπία, εστίασαν σε 1.800 ηλικιωμένους Αμερικανούς πολίτες ηλικίας άνω των 65 ετών. Όλοι οι συμμετέχοντες φορούσαν ένα μετρητή ανίχνευσης της κίνησης για μια εβδομάδα και συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια, για να αξιολογήσουν τα συμπτώματα κατάθλιψης και η γνωστική τους λειτουργία.
Από την ανάλυση των δεδομένων διαπιστώθηκε ότι 37,6% των συμμετεχόντων σηκωνόταν νωρίς το πρωί και παρέμενε σε κίνηση καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, ακολουθώντας μια καθημερινή ρουτίνα. Αυτοί ήταν και που αποκόμιζαν τα μεγαλύτερα οφέλη: «Όσοι ξυπνούσαν συστηματικά πριν από τις 7 το πρωί και παρέμεναν ενεργοί για 15 ώρες περίπου καθημερινά, ήταν πιο ευτυχισμένοι και είχαν καλύτερη γνωστική λειτουργία» διευκρινίζει ο δρ. Stephen Smagula.
Αντίθετα, αν και το 32,6% είχε ομοίως ένα σταθερό καθημερινό μοτίβο, αλλά ήταν δραστήριοι κατά μέσο όρο μόλις 13,4 ώρες κάθε μέρα, επειδή ξυπνούσαν αργότερα ή έπεφταν για ύπνο νωρίτερα, παρουσίαζαν περισσότερα συμπτώματα κατάθλιψης και εξασθενημένη γνωστική ικανότητα.
Τέλος, το υπόλοιπο 29,8% των συμμετεχόντων που δεν ακολουθούσε κάποιο πρόγραμμα δραστηριοτήτων είχαν τα περισσότερα συμπτώματα κατάθλιψης και τις χειρότερες επιδόσεις στα γνωστικά τεστ.
Επομένως, μετράει περισσότερο η διάρκεια της κίνησης παρά η ένταση σύμφωνα με τον δρ. Stephen Smagula: «Αυτός είναι ένας διαφορετικός τρόπος σκέψης για τη δραστηριότητα: Μπορεί να μην χρειάζεται να κάνετε σπριντ ή να τρέχετε μαραθώνιο, αλλά απλώς να παραμένετε απασχολημένοι με δραστηριότητες καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας».
Ωστόσο, επισημαίνεται ότι η σχέση μεταξύ της ψυχικής υγείας και των μοτίβων δραστηριότητας πιθανόν να είναι αμφίδρομη: η κατάθλιψη ή η γνωστική εξασθένιση μπορεί να μπει εμπόδιο στη διατήρηση ενός προγράμματος, και, αντίθετα, ένα άστατο πρόγραμμα χωρίς συνοχή μπορεί να επιδεινώσει την ψυχική υγεία.
Το πιο σημαντικό είναι να διατηρηθεί ένα σταθερό πρόγραμμα. Σύμφωνα με τον καθηγητή, το πρώτο βήμα για την ανάπτυξη μιας σταθερής ρουτίνας και ποιοτικότερου ύπνου είναι η υιοθέτηση μιας συγκεκριμένης ώρας αφύπνισης το πρωί, που δεν θα επηρεάζεται από παράγοντες όπως η κούραση.
Πηγή: ygeiamou.gr
0 Σχόλια