Βγαίνει μπροστά για Κυπριακό η Ευρωπαϊκή Ένωση – Το παιχνίδι με το «ναι» του Φιντάν ανοίγει το δρόμο για εξελίξεις – Επιχείρησε να παγιδεύσει τις Βρυξέλλες και την Αθήνα, προδίδοντας την αδυναμία του – Αισιοδοξία Κυβέρνησης για απεσταλμένο
Η Νέα Υόρκη αποκάλυψε με το χειρότερο τρόπο την άρνηση της τουρκικής πλευράς για εξελίξεις στο Κυπριακό. Παρά την αναζωπύρωση του ενδιαφέροντος από το διεθνή παράγοντα, οι πολιτικές της Άγκυρας αφήνουν τη διαδικασία στο πάγο και καθιστούν ολοένα και πιο δύσκολη την εξίσωση της επανέναρξης των συνομιλιών. Τουλάχιστον μέσα από κινήσεις του ΟΗΕ.
Ανάμεσα στις εμπρηστικές τοποθετήσεις του, ο Ερσίν Τατάρ δήλωσε πως τα χέρια του Αντόνιο Γκουτέρες είναι δεμένα από τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας. Για το πρώτο μέρος έχει δίκιο καθώς όντως τα χέρια του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ είναι δεμένα. Όχι όμως από το Συμβούλιο Ασφαλείας, αλλά από τη στάση της τουρκικής πλευράς η οποία εξακολουθεί να προωθεί με φανατισμό μια αξίωση που δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από κανέναν.
Ερντογάν και Τατάρ θεωρούν πως η λύση θα προκύψει μόνον αφού αναγνωριστεί το ψευδοκράτος από ολόκληρο τον πλανήτη. Ζητούν να διασφαλιστεί η κυριαρχική ισότητα και το ισότιμο διεθνές καθεστώς για να μπουν σε συνομιλίες για την εταιρική σχέση που θα αναπτύξουν τα «δύο κράτη». Δεν αφήνουν κανένα περιθώριο για συζήτηση επί του συμφωνημένου πλαισίου για λύση ομοσπονδίας. Αλλιώς δεν πρόκειται να επιστρέψουν στο τραπέζι των συνομιλιών. Το λένε και δείχνουν πως το εννοούν.
Το μόνο παραθυράκι για εξελίξεις στο Κυπριακό είναι αυτό που άνοιξε με την υποκριτική στάση του ενώπιον του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών. Δηλαδή η πονηριά του Χακάν Φιντάν να αποδεχθεί το διορισμό απεσταλμένου, δίνοντας προφανώς γραμμή στον Ερσίν Τατάρ να αρνηθεί εκείνος. Αυτή η στάση προδίδει τη θέση αδυναμίας στην οποία βρίσκεται η τουρκική κυβέρνηση στο κεφάλαιο των ευρωτουρκικών.
Ο Φιντάν χρειαζόταν ένα «χαρτί» καλής θέλησης για να πάει στις Βρυξέλλες και να πει πως ο ίδιος έκανε ένα βήμα προόδου στο Κυπριακό. Η πράξη του δείχνει πως για την Άγκυρα επείγει η τελωνειακή ένωση και η κατάργηση των θεωρήσεων εισόδου, κυρίως λόγω της δεινής κατάστασης στην οποία βρίσκεται η τουρκική οικονομία.
Το ίδιο «χαρτί» αναμένεται να ρίξει η τουρκική πλευρά και στον ελληνοτουρκικό διάλογο, ενόψει του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας τον Δεκέμβριο. Ο Έλληνας Πρωθυπουργός κατέστησε σαφές προς τον Τούρκο Πρόεδρο στη Νέα Υόρκη πως δεν μπορούν να γίνουν ουσιαστικές ανακοινώσεις από τη Θεσσαλονίκη, εάν δεν υπάρξουν εξελίξεις στο Κυπριακό.
Είναι ξεκάθαρο πως ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών προσπάθησε να παγιδεύσει τις Βρυξέλλες και την Αθήνα, δείχνοντας όμως παράλληλα την αδυναμία του. Αυτή η αδυναμία ανοίγει το δρόμο για ενίσχυση των πιέσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση για το Κυπριακό. Ουσιαστικές πιέσεις για να αντιληφθεί ο Ερντογάν πως για να λάβει, πρέπει πρώτα να δώσει.
Η διάσταση των ευρωτουρκικών είναι που δημιουργεί νέες ελπίδες στην ελληνοκυπριακή πλευρά, η οποία αναμένει πως μέσα στους επόμενους τρεις μήνες θα υπάρξουν εξελίξεις προς την κατεύθυνση της επανέναρξης των συνομιλιών. Δηλαδή να διοριστεί απεσταλμένος του ΟΗΕ, κάτι για το οποίο πιέζει με τον τρόπο της η Ουάσινγκτον. Η πράξη διορισμού αξιωματούχου από τον Αντόνιο Γκουτέρες, ανοίγει το δρόμο για το διορισμό και ευρωπαίου απεσταλμένου ώστε να προκύψει η ουσιαστική διασύνδεση των ευρωτουρκικών με το Κυπριακό.
Πηγή: cyprustimes.com
0 Σχόλια