Το απλό κόλπο μνήμης που θα σας βοηθήσει να θυμάστε τα πάντα!

Το απλό κόλπο μνήμης που θα σας βοηθήσει να θυμάστε τα πάντα!

 

Η μέθοδος loci είναι μία τεχνική για την μνήμη που βοηθάει άτομα με ήπια γνωστική εξασθένηση να μάθουν και να θυμούνται πληροφορίες, ενώ μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για ό,τι πρέπει να θυμάστε.

Η μέθοδος loci ονομάστηκε έτσι από την αγγλική λέξη location, δηλαδή τοποθεσία στα ελληνικά. Και αυτό ακριβώς αφορά: την τοποθεσία. Για να χρησιμοποιήσετε την τεχνική, χρησιμοποιείτε απεικονίσεις σε συγκεκριμένα περιβάλλοντα για να σας βοηθήσουν να ανακαλέσετε πληροφορίες. Υπάρχει εδώ και αιώνες και εξακολουθεί να χρησιμοποιείται σήμερα από ανθρώπους που δηλώνουν ότι τους βοηθά να θυμούνται από πρόσωπα μέχρι αριθμούς.

Σκεφτείτε μια τοποθεσία που γνωρίζετε καλά, ιδανικά μια τοποθεσία με πολλά καθοριστικά χαρακτηριστικά. Μπορεί να είναι ένας δρόμος με πολλά διαφορετικά καταστήματα, ένα δωμάτιο με διάφορες επιφάνειες και γωνίες ή το σπίτι της παιδικής σας ηλικίας. Όταν πρέπει να θυμάστε ένα πράγματα, όπως στοιχεία σε μια λίστα ή θέματα που θέλετε να αναφέρετε σε μια ομιλία, φανταστείτε τον εαυτό σας να τα τοποθετεί μέσα στον χώρο.

Για παράδειγμα ένα θέμα μπορεί να τοποθετηθεί στην γωνία του δωματίου, το άλλο στο γραφείο και ένα άλλο στο παράθυρο. Όταν θέλετε να ανακαλέσετε τις πληροφορίες, φανταστείτε τον εαυτό σας να περπατά ξανά στην περιοχή και παίρνει την κάθε πληροφορία από την σωστή θέση.

 

Πως λειτουργεί η μέθοδος

Σε γενικές γραμμές, ο εγκέφαλός σας θυμάται τις εικόνες καλύτερα από ό,τι θυμάται λέξεις ή αριθμούς. Επομένως η επισύναψη λέξεων ή ψηφίων που πρέπει να θυμάστε σε μια εικόνα διευκολύνει την ανάκτησή τους.

Ένας τρόπος για να αξιοποιήσετε τη δύναμη αυτού του κόλπου μνήμης είναι να «τοποθετήσετε» τα στοιχεία μνήμης σας γύρω από το δωμάτιο στο οποίο θα βρίσκεστε όταν πρέπει να τα ανακαλέσετε. Εάν γνωρίζετε ότι πρέπει να μιλήσετε μπροστά σε μια σύσκεψη σε μια συγκεκριμένη αίθουσα συνεδριάσεων ή να κάνετε ένα τεστ σε μια συγκεκριμένη τάξη, χρησιμοποιήστε αυτό το φανταστικό σκηνικό ως το σημείο όπου «τοποθετείτε» τις πληροφορίες της λίστας σας.

Αυτή η μέθοδος απαιτεί προγραμματισμό και να είστε εξοικειωμένοι με το μέρος όπου θα βρίσκεστε. Θα χρειαστεί να επιλέξετε σημεία που θα είναι ακόμα εκεί όταν τα χρειάζεστε. Γι’ αυτό είναι καλό να επιλέξετε σταθερά σημεία που δεν αλλάξουν.

Λογοτεχνικό περιβόλι!

Πηγή: enikos.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια