Έρχεται το ψηφιακό ευρώ: «Τα μετρητά θα καταργηθούν και θα ελέγχεται που ξοδεύει ο καθένας τα χρήματά του»!!!

Έρχεται το ψηφιακό ευρώ: «Τα μετρητά θα καταργηθούν και θα ελέγχεται που ξοδεύει ο καθένας τα χρήματά του»!!!

 


Στην Ελλάδα θα ανακοινωθεί η επίσημη έναρξη της εφαρμογής του!

To ψηφιακό ευρώ εισέρχεται σύντομα σε κυκλοφορία-λειτουργία καθώς στις 26 Οκτωβρίου αναμένεται να ανακοινωθεί επίσημα από την επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κ.Λαγκάρντ και μάλιστα στην Αθήνα, η εφαρμογή του.

Στην πραγματικότητα ξεκινάει η διαδικασία απόσυρσης των μετρητών και ο έλεγχος των χρημάτων των πολιτών, ως προς το πως τα χρησιμοποιούν και τι τα κάνουν στην ιδιωτική τους ζωή.

 «Ακόμα ένα βήμα για την κατάργηση του φυσικού χρήματος, που θα το ζήσουμε κάποια στιγμή» λένε στα ελληνικά ΜΜΕ αναφερόμενα στον ερχομό του ψηφιακού ευρώ.

Μάλιστα ο Οκτώβριος θεωρείται μήνας «κλειδί» για το ψηφιακό ευρώ, το οποίο «είναι ένα ψηφιακό πορτοφόλι, το οποίο θα φορτίζεται με όσα χρήματα θέλουμε από τους τραπεζικούς λογαριασμούς και θα το χρησιμοποιούμε στις καθημερινές μας συναλλαγές».

Η ανακοίνωση του ψηφιακού ευρώ θα γίνει, όπως όλα δείχνουν, στην Ελλάδα, στην Αθήνα.

Στις 26 Οκτωβρίου, η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ και το ΔΣ της κεντρικής τράπεζας θα βρίσκονται στην Αθήνα για την – εκτός Φρανκφούρτης – ετήσια συνεδρίαση και οι παράγοντες της αγοράς εκτιμούν πως στην επίσκεψη αυτή θα γίνει και η παρουσίαση των σχεδίων της για το ψηφιακό νόμισμα της ΕΕ.

Σύμφωνα με τον οικονομικό αναλυτής Norbert Häring, τα χρήματα της ψηφιακής κεντρικής τράπεζας μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τον έλεγχο της συμπεριφοράς μεγαλύτερων ομάδων ή ακόμη και για τον έλεγχο της συμπεριφοράς ολόκληρου του πληθυσμού.

Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε πως ακριβώς θα μπορούσε να λειτουργεί το ψηφιακό νόμισμα παραδίδοντας επί της ουσίας τον έλεγχο χρήσης του στην κεντρική εξουσία.

ο Μπο Λι, πρώην αναπληρωτής επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας  δήλωσε πρόσφατα:

«Πιστεύουμε ότι το cbdc (σ.σ. ψηφιακό νόμισμα Κεντρικής Τράπεζας) μπορεί να βελτιώσει τη χρηματοοικονομική ένταξη μέσω αυτού που ονομάζουμε προγραμματισμό.

Το cbdc μπορεί να επιτρέψει κυβερνητικούς και ιδιωτικούς φορείς να προγραμματίσουν τη δημιουργία έξυπνων συμβολαίων για να επιτρέψουν στοχευμένες λειτουργίες πολιτικής.

Για παράδειγμα, πληρωμή κοινωνικής πρόνοιας, κουπόνια κατανάλωσης και κουπόνια φαγητού.

Με τον προγραμματισμό του cbdc αυτά τα χρήματα μπορούν να στοχεύσουν με ακρίβεια για το είδος των ανθρώπων που μπορούν να τα κατέχουν και σε τι είδους χρήση μπορούν να χρησιμοποιηθούν, για παράδειγμα για φαγητό, έτσι ώστε αυτή η πιθανή δυνατότητα προγραμματισμού μπορεί να βοηθήσει τις κρατικές υπηρεσίες να στοχεύσουν με ακρίβεια την υποστήριξή τους σε εκείνους τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη την υποστήριξη».

Σύμφωνα με ένα σχέδιο κανονισμού της Επιτροπής της ΕΕ, το ψηφιακό ευρώ δεν πρέπει να είναι επίσημα προγραμματιζόμενο, αλλά σύμφωνα με την έρευνα του Häring, υπάρχει η δυνατότητα να χρησιμοποιηθεί το προγραμματισμένο ψηφιακό χρήμα για τον έλεγχο της συμπεριφοράς ολόκληρου του πληθυσμού.

Η ΕΕ καταργεί, όπως αναφέρεται, σταδιακά την δυνατότητα ακόμα και ανώνυμων μικροπληρωμών στο Διαδίκτυο.

Ο καθηγητής Richard A. Werner  είναι οικονομολόγος και καθηγητής τραπεζικών και χρηματοοικονομικών. Είναι γνωστός ως ο εισηγητής μιας νέας νομισματικής πολιτικής μετά την κρίση που ονόμασε Ποσοτική Χαλάρωση (“QE”) – την οποία πρότεινε στην Ιαπωνία το 1995 ως επικεφαλής οικονομολόγος μιας βρετανικής επενδυτικής τράπεζας.

Λογοτεχνικό περιβόλι!

Πηγή: pronews.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια