Ποιοι Μητροπολίτες είναι υπέρμαχοι του εμβολίου, ποιοι ουδέτεροι και ποιοι οι αρνητές;;;

Ποιοι Μητροπολίτες είναι υπέρμαχοι του εμβολίου, ποιοι ουδέτεροι και ποιοι οι αρνητές;;;

 

«Τι δουλειά έχουν οι συνωμοσιολόγοι στην Εκκλησία;».

Είναι ένα ερώτημα στο οποίο όλο και περισσότεροι ιεράρχες προσπαθούν να απαντήσουν εκφράζοντας πλέον ανοιχτά την οργή τους για τους κληρικούς και τους μοναχούς που ακόμη και σήμερα, που τα κρούσματα αυξάνονται δραματικά στη χώρα μας, σηκώνουν το «λάβαρο» του αντιεμβολιασμού, φανατίζοντας τους πιστούς με παρανοϊκές θεωρίες για τσιπάκια, αλλοίωση DNA, κεραίες 5G, «Νέα Τάξη» -ακόμη και για «ερχομό του Εωσφόρου»- αλλά και με ψευδείς ειδήσεις που διοχετεύονται στα social media.

Σε μια προσπάθεια να ανακόψει το αντιεμβολιαστικό κίνημα στους κόλπους της Εκκλησίας, πρόσφατα η Ιερά Σύνοδος κάλεσε δημόσια τους ιερείς και τους πιστούς να εμβολιαστούν, συστήνοντάς τους, μάλιστα, τη διεξαγωγή self test ή rapid test προτού εισέλθουν στους ναούς.

Αλλωστε, ο Αρχιεπίσκοπος, Ιερώνυμος, έχει διαμηνύσει προς τους αντιφρονούντες ιερείς, μοναχούς και ιεράρχες ότι εάν δεν θέλουν να συμμορφωθούν με τις συνοδικές αποφάσεις, τότε να αποσυρθούν στα σπίτια τους, κάνοντας, για πρώτη φορά, λόγο για «αποτείχιση».

Περίπου δύο χρόνια πανδημίας και σήμερα οι περισσότεροι στην Εκκλησία τηρούν τις οδηγίες για την προστασία της δημόσιας υγείας από τον κορονοϊό. Παρόλα αυτά, αυτό που προβληματίζει είναι η στάση ορισμένων ιεραρχών, οι οποίοι είτε αποφεύγουν να τοποθετηθούν -«έστω να παραινέσουν τον Κλήρο και το λαό να εμβολιαστούν»- είτε, όπως λέγεται, «κάνουν τα στραβά μάτια» για τους αρνητές ιερείς, με αποτέλεσμα να τους δίνουν «χώρο» να συνεχίσουν να επηρεάζουν το ποίμνιο κατά του εμβολιασμού αλλά και κατά της χρήσης μάσκας εντός των ναών. Ιδιαίτερα μεγάλο είναι το πρόβλημα με τα μοναστήρια, καθώς, όπως αποδεικνύεται, αποτελούν «προπύργια» τόσο του ιού όσο και των αρνητών.

 

«Μέτωπο» κατά των αρνητών

Μπροστά σε αυτήν τη κατάσταση, και με το φόβο οι ναοί και τα μοναστήρια να μετατραπούν ολοκληρωτικά σε εστίες υπερμετάδοσης, ιεράρχες αποφάσισαν να δράσουν δυναμικά στέλνοντας «τελεσίγραφα» στους αντιεμβολιαστές κληρικούς.

Εντονα ενοχλημένος ο Μυτιλήνης Ιάκωβος από το γεγονός ότι κληρικός με κορονοϊό τέλεσε κανονικά τη Θεία Λειτουργία του Αγίου Δημητρίου και κοινώνησε «σαν να μην τρέχει τίποτε» τους πιστούς, προειδοποίησε 35 ιερείς που δεν έχουν εμβολιαστεί να σπεύσουν να το κάνουν, ειδάλλως θα τεθούν σε προσωρινή αργία άνευ αποδοχών.

Το ίδιο και ο Ελευθερουπόλεως Χρυσόστομος, ο οποίος σε αυστηρό τόνο ενημέρωσε τους αρνητές κληρικούς ότι σε περίπτωση που δεν σπεύσουν να εμβολιαστούν και συνεχίσουν να αποτρέπουν τους πιστούς να το πράξουν, τότε θα υποστούν τις συνέπειες.

«Θα τιμωρήσουμε οποιονδήποτε κληρικό ο οποίος με κάποιο τρόπο θα αποτρέπει ενορίτες του από τον εμβολιασμό», τονίζει σε εγκύκλιό του ο Ελευθερουπόλεως, προσθέτοντας πως έναν τέτοιο ιερέα «τον θεωρούμε ήδη ανάξιο της ιερής αποστολής του και συγχρόνως στοιχείο αντικοινωνικό και απάνθρωπο».

Θερμός υποστηρικτής των μέτρων προστασίας κατά της πανδημίας αλλά και των εμβολίων είναι και ο μητροπολίτης Ναυπάκτου Ιερόθεος. Ο φωτισμένος αυτός ιεράρχης -ο πρώτος στην Ελλαδική Εκκλησία που εμβολιάστηκε- όπως είχε επισημάνει σε συνέντευξή του στον Ελεύθερο Τύπο δεν δίνει «συνωμοσιολογικές και ιδεολογικές ερμηνείες στα εμβόλια».

Για τη σημασία των εμβολιασμών έχει μιλήσει ο Αλεξανδρουπόλεως Ανθιμος, χαρακτηρίζοντας τα εμβόλια «μονόδρομο». Ενώ εμβολιαστική δράση αναλαμβάνει ο Διδυμοτείχου Δαμασκηνός, και μάλιστα χθες ανακοίνωσε ότι την Κυριακή στον καθεδρικό ναό Παναγίας Ελευθερώτριας θα γίνονται εμβόλια κατά του κορονοϊού.

Θέση υπέρ της επιστήμης έχει λάβει ο Μεσσηνίας Χρυσόστομος. «Να αντιδράσουμε υιοθετώντας το εμβόλιο, αντιδρώντας σύσσωμοι απέναντι σ’ αυτήν την πανδημία», έχει πει χαρακτηριστικά.

Οπως και ο Δημητριάδος Ιγνάτιος: «Αν δεν πάρουμε αυτό που η επιστήμη μας προσφέρει ως όπλο αντιμετώπισης της πανδημίας, τότε δυστυχώς θα έχουμε παγιδευτεί σε μια δαιμονοποίηση…».

Αλλά και ο Ξάνθης, Παντελεήμων, που νόσησε ελαφρά από τον ιό και παραδέχθηκε ότι γλίτωσε τα χειρότερα χάρη στο εμβόλιο. «Δεν είμαι εγώ ο ρασοφόρος αρμόδιος να αποφανθώ για το εμβόλιο, αλλά η ιατρική επιστήμη, και δυστυχώς κάποιοι από εμάς τους ρασοφόρους έχουμε γίνει λοιμωξιολόγοι και έχουμε πάρει ανθρώπους στο λαιμό μας».

Σε κάθε περίπτωση, για τις απόψεις τους υπέρ της εμβολιαστικής εκστρατείας έχουν βρεθεί στο στόχαστρο μητροπολίτες, όπως ο Λαρίσης Ιερώνυμος, ο Κοζάνης Παύλος, ο Πατρών Χρυσόστομος. Ο Λαρίσης, ως «απάντηση» σε μια από τις συγκεντρώσεις αντιεμβολιαστών έξω από τη μητρόπολή του, τους μοίρασε σοκολατάκια «για να μη φύγουν πικραμένοι».

Ο δε Πατρών ( έχει νοσήσει με κορονοϊό ενώ είναι πλήρως εμβολιασμένος) έχει δεχτεί στο παρελθόν φραστική επίθεση από αρνητές, οι οποίοι του ζητούσαν να «αφορίσει» τα εμβόλια.

Την Αστυνομία χρειάστηκε να στείλει στο Ιερό Ησυχαστήριο της Φαιάς Πέτρας, όπως αποκάλυψε ο μητροπολίτης Σιδηροκάστρου, Μακάριος, για να συνετίσει τις μοναχές.

«Αισθάνομαι βάρος εις στη συνείδησή μου και δεν θέλω έμμεσα να είμαι υπεύθυνος ασθένειας ή πολύ περισσότερο θανάτου», έχει δηλώσει, από την πλευρά του, ο Δράμας, Παύλος, για την ενέργειά του να καταθέσει στην Εισαγγελία για τους αντιεμβολιαστές ιερείς στη μητρόπολή του.

Σκληρή κριτική στους «αντάρτες» κληρικούς ασκεί και ο Δωδώνης, Χρυσόστομος. «Είναι χαλασμένοι στο μυαλό οι άνθρωποι αυτοί, έχει χαλάσει η βαλβίδα», δήλωσε πρόσφατα ο κ. Χρυσόστομος, συνεχίζοντας «πρέπει να υπάρξει απαγορευτικό εισόδου στους ναούς, στους πιστούς που δεν έχουν κάνει το εμβόλιο, αλλά θα πρέπει να ξεκινήσουμε από τους παπάδες».

«Ντροπή, αίσχος! Δεν είναι πνευματικό κήρυγμα αυτό, να μας μιλήσεις για την αγία», φώναζαν τον περασμένο Ιούλιο πιστοί στον μητροπολίτη Νεαπόλεως, Βαρνάβα, όταν εκείνος μίλησε από άμβωνος για τη μεγάλη αξία του εμβολιασμού.

Την εμβολιαστική εκστρατεία και την πιστή τήρηση των μέτρων ακολουθούν και οι μητροπολίτες Σύρου Δωρόθεος, Νέας Ιωνίας Γαβριήλ, Ιλίου Αθηναγόρας, Μεσογαίας Νικόλαος, Πειραιώς Σεραφείμ, Σερρών Θεολόγος, Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς Ιουστίνος, Βεροίας Παντελεήμων, Φιλίππων Στέφανος, Σάμου Ευσέβιος, Μαρωνείας Παντελεήμων, Αργολίδος Νεκτάριος, Ηλείας Γερμανός, Κορίνθου Διονύσιος, Κερκύρας Νεκτάριος, Φθιώτιδος Συμεών, Γλυφάδας Αντώνιος, Κασσανδρείας Νικόδημος, Παροναξίας Καλλίνικος.

 

Αποστάσεις

Υπάρχουν, όμως, και οι μητροπολίτες που για την ώρα προτιμούν να μην «ακούγονται» και να μη γνωστοποιούν τις απόψεις τους. Ανάμεσά τους οι Ζιχνών, Ιερόθεος, Λαγκαδά, Πλάτων, Καστοριάς Καλλίνικος, Σισανίου, Αθανάσιος.

«Σιωπηλοί» είναι οι Παραμυθίας Τίτος, Μηθύμνης Χρυσόστομος, Θήρας Αμφιλόχιος, Νίκαιας Αλέξιος, Καισαριανής Δανιήλ. Αποστάσεις από την εκστρατεία εμβολιασμού της κυβέρνησης κρατά, ως φαίνεται, ο Καρπενησίου Γεώργιος, όπως ο ίδιος δήλωσε κατά την πρόσφατη συνάντηση που είχε με τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών, Στέλιο Πέτσα, που ζήτησε τη συμβολή της τοπικής Εκκλησίας για να πεισθούν όσοι δεν έχουν κάνει ακόμη το εμβόλιο κατά της Covid-19.

Στο μεταξύ, εξηγήσεις με επιστολή του είχε δώσει ο Γρεβενών, Δαβίδ, ο οποίος τον περασμένο Οκτώβριο στον αγιασμό για τις νέες φοιτητικές εστίες φάνηκε να κατεβάζει τις μάσκες των πιστών για να φιλήσουν το σταυρό. Ο δε μητροπολίτης Τρίκκης, Χρυσόστομος, αρνήθηκε, εμμέσως πλην σαφώς, να συμμετάσχει στην καμπάνια υπέρ του εμβολιασμού, απορρίπτοντας την πρόσκληση του δημάρχου Τρικκαίων να επισκεφθούν μαζί τα εμβολιαστικά κέντρα με το επιχείρημα ότι η ιατρική κοινότητα πρέπει πλέον να πείσει με τα δικά της μέσα.

 

Οι αντιφρονούντες

 

Οι μητροπολίτες Κυθήρων, Σεραφείμ, και Αιτωλίας, Κοσμάς, όπως και δεκάδες κληρικοί ανά την ελληνική επικράτεια δεν πειθάρχησαν στις αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου για το ωράριο των ναών το περασμένο Πάσχα. Μάλιστα, οι δυο τους είχαν κληθεί από την Ιερά Σύνοδο σε απολογία. 

Ο Κυθήρων σε ένα από τα κηρύγματά του προέβη στον πρωτοφανή ισχυρισμό ότι τα εμβόλια κατά του Covid-19 παράγονται από έμβρυα εκτρώσεων και οι χριστιανοί πρέπει να τα αποφύγουν. «Τα νέα εμβόλια που κυκλοφορούν γίνονται και παρασκευάζονται με το προϊόν των εκτρώσεων…», είχε δηλώσει.

Σε μια σειρά από θεωρίες συνωμοσίας επιδίδεται και ο πρώην μητροπολίτης Καλαβρύτων, Αμβρόσιος, ο οποίος χαρακτηρίζει τον κορονοϊό «κατασκεύασμα των σκοτεινών και σατανικών δυνάμεων της παγκοσμιοποίησης». Ο Αμβρόσιος προκάλεσε τη λογική των πιστών όταν σε κάποια στιγμή σε ναό έβγαλε ψεκαστήρι για να τους… ψεκάσει με το επιχείρημα ότι έχει το φάρμακο για τον κορονοϊό.

 

Εκρηξη κρουσμάτων στο Αγιον Ορος

Μόνο το 40% από τους καλόγερους της μοναστικής πολιτείας έχει εμβολιαστεί. Αυτή είναι η κατάσταση που επικρατεί στην Αθωνική Πολιτεία, όπου ο κορονοϊός τρέφεται, ως φαίνεται, και από τη στάση αντιεμβολιαστών ρασοφόρων που αρνούνται να κάνουν το εμβόλιο κατά του κορονοϊού, επηρεάζοντας με την ακραία ρητορική τους πιστούς που έχουν υπό την πνευματική τους σκέπη για να μην το κάνουν. «Μυρίζει θάνατος», δήλωσε πριν από λίγες ημέρες ο καθηγούμενος της Μονής Εσφιγμένου, Βαρθολομαίος, ζητώντας να παρέμβει η Δικαιοσύνη, κάτι που έγινε.  «Γιατί εμείς οι μοναχοί είμαστε υπεράνω των νόμων; Μπορούμε ανεξέλεγκτοι να κινούμαστε και να κάνουμε ό,τι θέλουμε; Οταν μυρίζει θάνατος γύρω μας, όχι μόνο στο Αγιον Ορος αλλά και σε όλο τον κόσμο, δεν μπορεί κανείς να κωφεύει». 

Λογοτεχνικό περιβόλι!

Πηγή:  (eleftherostypos.gr)

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια