Κινητοποιηση Φοιτητικού Συλλόγου Εστιών Πολυτεχνείου Κρήτης στα ΧΑΝΙΑ,!

Κινητοποιηση Φοιτητικού Συλλόγου Εστιών Πολυτεχνείου Κρήτης στα ΧΑΝΙΑ,!


Απόφαση Φοιτητικού Συλλόγου Οικότροφων Εστιών Πολυτεχνείου Κρήτης Πτυχία με αξία και δωρεάν σπουδές – αυτό είναι το σύγχρονο για τους φοιτητές! Όχι στα ιδιωτικά πανεπιστήμια! Αλληλεγγύη στον λαό της Παλαιστίνης! STOP στη σφαγή και την εμπλοκή της χώρας μας!

Δεν μένουμε θεατές στα εκρηκτικά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στις σπουδές μας! Δεν αποδεχόμαστε οι σχολές μας να λειτουργούν οριακά με ελάχιστους καθηγητές, με ανεπαρκείς υποδομές, με το κόστος σπουδών και ζωής συνεχώς να ανεβαίνει, με τα πτυχία να υποβαθμίζονται διαρκώς. Από το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για το 2024 και την εκκωφαντική απουσία αναφοράς για την εκπαίδευση, παίρνουμε “το μήνυμα” ότι η κατάσταση θα χειροτερέψει. Δεν είναι λογικό οι σχολές μας να λειτουργούν με ασυντήρητα κτήρια και ανεπαρκείς υποδομές, να μην υπάρχει εξοπλισμός και προσωπικό για να κάνουμε ομαλά τα εργαστήριά μας.

Οι “προτεραιότητες” της κυβέρνησης και του κράτους τους δεν χωρούν τις ανάγκες μας, υποβαθμίζουν συνεχώς τις σπουδές μας!

Την ίδια στιγμή που το κόστος σπουδών έχει εκτοξευθεί και η ακρίβεια συμπιέζει το πορτοφόλι των οικογενειών μας, η κυβέρνηση μας φορτώνει ακόμα μεγαλύτερο βάρος ενισχύοντας την επιχειρηματική δράση και την παρέμβαση εργολάβων στη φοιτητική μέριμνα. Αυτή είναι και η αιτία που μετά από πάρα πολλά χρόνια δεν υπογράφηκε σύμβαση για την μηνιαία φοιτητική κάρτα για το ΚΤΕΛ, και οι φοιτητές ακόμα να πληρώνουμε 40€ για τις μετακινήσεις μας.

Την ίδια στιγμή που οι εστιακοί φοιτητές κάθε αρχή του χρόνου δεν ξέρουμε αν θα έχουμε ένα κεραμίδι πάνω από το κεφάλι μας λόγο της τεράστιας έλλειψης φοιτητικής στέγης ή εστίας, το κράτος και η διοίκηση, ακολουθώντας της υποδείξεις της ΕΕ, εγκαινιάζουν την Παλιά Γαλλική Σχολή ως «κέντρο καινοτομίας», χαρίζει ολόκληρους ορόφους στο «Πετρελαϊκό Ινστιτούτο» στη σχολή του ΜΗΧΟΠ, κάνει δωρεές ολόκληρων στρεμμάτων που ανήκουν στο Ίδρυμα ώστε το ΙΤΕ να φτιάξει τεχνολογικό ινστιτούτο δίπλα από το Πολυτεχνείο.

Από την άλλη, 5 δωμάτια στις παλιές εστίες παραμένουν «σφραγισμένα» λόγω ακαταλληλότητας διαμονής και χωρίς να υπάρχει σχέδιο για την επισκευή τους, οι παλιές εστίες με την πρώτη ψιχάλα πλημμυρίζουν, ενώ συνολικά οι εστίες έχουν να συντηρηθούν εδώ και 30 χρόνια, από τότε δηλαδή που κατασκευάστηκαν.

Ταυτόχρονα, αναστέλλεται η λειτουργία του νεοσύστατου γυμναστηρίου αφού η διοίκηση αποφάσισε να μην ανανεώσει τις συμβάσεις τόσο των γυμναστών αλλά και της ψυχολόγου του ιδρύματος! Η απόφαση να τερματιστούν οι συμβάσεις των εργαζομένων και άρα τις υπηρεσίες που προσφέρουν στην πολυτεχνειακή κοινότητα, είναι απαράδεκτη και επικίνδυνη, καθώς στερεί από τους φοιτητές υποδομές απαραίτητες για την σωματική και ψυχική τους υγεία!

Η διοίκηση του Πολυτεχνείου και η κυβέρνηση, έχουν σχέδιο το οποίο μαρτυρούν και τα λόγια και οι πράξεις της διοίκησης. Την επιχειρηματική δηλαδή αξιοποίηση των υποδομών του ιδρύματος, της εκπαιδευτικής διαδικασίας και την δημιουργία ενός Πανεπιστημίου Α.Ε. για λίγους και εκλεκτούς, που θα “πουλάει” την γνώση σαν εμπόρευμα. Τελικά ο λόγος που δεν υπάρχουν εστίες, που δεν αξιοποιούνται για την κάλυψη των αναγκών μας ξενοδοχεία, περιουσία του Πανεπιστημίου κλπ, που εν τέλει δεν δίνεται λύση στο πρόβλημα, δεν είναι γιατί δεν υπάρχουν χρήματα, αλλά γιατί δεν προορίζονται για τις ανάγκες των φοιτητών, αλλά για τις μπίζνες τους.

Ο συλλογικός και οργανωμένος αγώνας, όμως, μας δείχνει τον δρόμο!

• Έτσι καταφέραμε να αποσπάσουμε τη δέσμευση από Αντιπεριφέρεια – Πρυτανεία – Δήμο πως η κάρτα θα επαναφερθεί!

• Έτσι καταφέραμε να επαναφερθούν οι «επιλαχόντες» στις αιτήσεις στέγασης, ώστε να μην περισσέψουν για τρίτη συνεχόμενη χρονιά κενά δωμάτια, αλλά και να μπουν όλοι οι δικαιούχοι στην εστία, ακόμα και όλοι οι επιλαχόντες!

• Με συλλογικό αγώνα κατακτήθηκε η άνοδος των εισοδηματικών κριτηρίων στα 27.500 ευρώ, το κτίσιμο της Β’ και Γ’ φάσης των εστιών, το να μείνουν εσωτερικοί κανονισμοί στα χαρτιά, να μην πεταχτούν συμφοιτητές μας εκτός εστιών!

 

Τώρα λεφτά για την Παιδεία! Όχι για τους πολέμους και τα ΝΑΤΟικά σφαγεία!

Την ίδια ώρα, δαπανώνται δεκάδες δισ. για την εμπλοκή της χώρας μας στο έγκλημα στη Γάζα και τη Δυτική Όχθη, αντί να δοθούν για τις ανάγκες μας για Υγεία, Παιδεία, υποδομές! Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στον λαό της Παλαιστίνης! Δυναμώνουμε την πάλη για απεμπλοκή της χώρας μας από το έγκλημα του κράτους-δολοφόνου του Ισραήλ! Δεν ανεχόμαστε τις φρικιαστικές εικόνες σαν αυτές των νεκρών παιδιών που βλέπουμε εδώ και 70 χρόνια. Απαιτούμε λευτεριά στην Παλαιστίνη, να σταματήσει τώρα η πάνω από 70 χρόνια κατοχή του κράτους του Ισραήλ που ματώνει και τον ίδιο τον λαό του! Καμιά εμπλοκή της χώρας μας στο σφαγείο! Καταδικάζουμε την κυβέρνηση που την ίδια ώρα που το κράτος του Ισραήλ βομβαρδίζει νοσοκομεία στην Γάζα, μιλάει για μειωμένο ανθρωπιστικό κόστος

Συμμετέχουμε στο μεγάλο συλλαλητήριο, διεκδικώντας:

1. Αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν σύγχρονες σπουδές! Ξέρουμε καλά ότι η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, για την οποία δρομολογείται νομοσχέδιο πριν τα Χριστούγεννα, θα οδηγήσει σε ακόμα περισσότερες “ταχύτητες” αποφοίτων, κατηγοριοποίηση των πτυχίων εις βάρος των σπουδών μας, με «αμφιλεγόμενα» πτυχία που θα έχουν ίδια αξία με του Δημοσίου Πανεπιστημίου! Παράλληλα η ανάγκη διαμόρφωσης “πελατείας” για να λειτουργούν και να κερδίζουν τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, θα ενισχύσει την παραπέρα υποβάθμιση των δημόσιων πανεπιστημίων, με πετσόκομμα της ήδη σμπαραλιασμένης κρατικής χρηματοδότησης, διεύρυνση των ελλείψεων σε καθηγητές, υποδομές, εργαστήρια. Οι φοιτητές δεν είναι πελατεία! Καμία σκέψη για ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων! Τώρα αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης.

2. Άμεσα μέτρα ανακούφισης από το κόστος σπουδών! Δωρεάν σίτιση, στέγαση, μετακινήσεις για όλους! Ανέγερση νέων δημόσιων δωρεάν εστιών! Επίδομα ενοικίου 400 ευρώ σε όσους κάνουν αίτηση αλλά δεν παίρνουν εστία.

3. STOP στη σφαγή του λαού της Παλαιστίνης! Απεμπλοκή της χώρας μας, καμία συμμετοχή στο έγκλημα! Καμία εμπλοκή στης Γάζας τη σφαγή – συνένοχοι στο έγκλημα δεν γίνονται οι λαοί! Αλληλεγγύη στον λαό της Παλαιστίνης! Απαιτούμε να τερματιστεί η κατοχή από το κράτος-δολοφόνο του Ισραήλ! Καμία σκέψη για αξιοποίηση της στρατιωτικής βάσης της Σούδας και της Ελευσίνας. Εδώ και τώρα να επιστρέψει η φρεγάτα “Ψαρά”. Να σταματήσει κάθε οικονομική – πολιτική – στρατιωτική συνεργασία με το κράτος-δολοφόνο του Ισραήλ!

Καλούμε σε / απαιτούμε :

Δευτέρα 6 Νοέμβρη στις 10:00 π.μ. στην Πλ. Δημ. Αγοράς δίνουμε την πρώτη μεγάλη απάντηση στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς για όλα αυτά, με το μαθητικό – φοιτητικό συλλαλητήριο! Παράλληλα, κινητοποιούμαστε στην επόμενη Σύγκλητο για να τοποθετηθεί επίσημα ενάντια στην αναθεώρηση του Άρθρου 16!

Ανανέωση των συμβάσεων τόσο των ψυχολόγων όσο και των γυμναστών του Ιδρύματος!

Λογοτεχνικό περιβόλι!

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια