ΕΣΕΙΣ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ότι οι ΑΡΧΑΙΟΙ ΈΛΛΗΝΕΣ έχτιζαν πυραμίδες ταυτόχρονα με τους ΑΙΓΥΠΤΙΟΥΣ;

ΕΣΕΙΣ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ότι οι ΑΡΧΑΙΟΙ ΈΛΛΗΝΕΣ έχτιζαν πυραμίδες ταυτόχρονα με τους ΑΙΓΥΠΤΙΟΥΣ;

 


Όταν ακούμε τη λέξη πυραμίδες, το μυαλό μας πηγαίνει αμέσως στην Αίγυπτο. Ωστόσο, υπάρχουν πυραμίδες διάσπαρτες σε όλο τον κόσμο: Αμερική, Ευρώπη, Ασία και Ινδία. Αυτό που πολλοί δεν συνειδητοποιούν είναι ότι οι Αρχαίοι Έλληνες κατασκεύαζαν πυραμίδες την ίδια εποχή ή και νωρίτερα από τους Αιγύπτιους.

Γνωστές ως Πυραμίδες της Αργολίδας, οι αρχαίες κατασκευές βρίσκονται στις πεδιάδες της Αργολίδας στην Ελλάδα και χρονολογούνται πριν από 5.000 χρόνια. Η πιο διάσημη από τις πυραμίδες είναι γνωστή ως η Πυραμίδα του Ελληνικού αναφέρει το ancient-origins.

Η Πυραμίδα του Ελληνικού αναφέρθηκε από τον αρχαίο Έλληνα περιηγητή και γεωγράφο Παυσανία. Αναφέρει δύο κτίρια που μοιάζουν με πυραμίδες, ένα τάφο για στρατιώτες που πέθαναν σε μάχη για τον θρόνο του Άργους και ένα άλλο που του είπαν ότι ήταν ο τάφος των Αργείων που σκοτώθηκαν στη μάχη γύρω στο 669 π.Χ. Εγραψε λοιπόν ο Παυσανίας:

Στο δρόμο από το Άργος προς την Επίδαυρο υπάρχει στα δεξιά ένα κτίσμα φτιαγμένο πολύ σαν πυραμίδα και πάνω του ανάγλυφες σφυρηλατημένες ασπίδες σε σχήμα Αργείου. Εδώ έγινε αγώνας για τον θρόνο μεταξύ του Προίτου και του Ακρίσιου. ο διαγωνισμός, λένε, έληξε ισόπαλος και στη συνέχεια προέκυψε συμφιλίωση, καθώς κανένας από τους δύο δεν μπορούσε να κερδίσει μια αποφασιστική νίκη. Η ιστορία είναι ότι αυτοί και οι οικοδεσπότες τους ήταν οπλισμένοι με ασπίδες, οι οποίες χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά σε αυτή τη μάχη. Για όσους έπεσαν εκατέρωθεν χτίστηκε εδώ ένας κοινός τάφος, καθώς ήταν συμπολίτες και συγγενείς. Παυσανίας: 2,25

 

Το 1938, μια αμερικανική αρχαιολογική αποστολή διαπίστωσε την κατασκευή της πυραμίδας γύρω στο 300-400 π.Χ. Ωστόσο, το 1991 μια επιστημονική ομάδα με επικεφαλής τον καθηγητή Λυριτζή, χρησιμοποίησε μια νέα μέθοδο για τον υπολογισμό της ηλικίας της πυραμίδας και την τοποθέτησε γύρω στο 3000 π.Χ. Αργότερα έρευναπου διεξήχθη από την Ακαδημία Αθηνών και το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου άλλαξε την ημερομηνία σε 2720 π.Χ.

Εάν αυτοί οι αριθμοί είναι σωστοί, τότε αυτή η πυραμίδα είναι παλαιότερη από την πυραμίδα του Zoser στην Αίγυπτο, η οποία θεωρείται επί του παρόντος η αρχαιότερη αιγυπτιακή πυραμίδα -παρόλο που η ηλικία των αιγυπτιακών πυραμίδων είναι ένα αμφιλεγόμενο θέμα.

Αν και δεν είναι κοντά στην κλίμακα των αιγυπτιακών πυραμίδων – η πυραμίδα του Ελληνικού είναι 7 x 9 μέτρα – η δομή είναι εξαιρετικά σημαντική για την κατανόηση της αρχής του πολιτισμού στην Ελλάδα. Παρά ταύτα, η ανασκαφή αυτού του μνημείου έχει παραδόξως εγκαταλειφθεί.

Το 2017, το Υπουργείο Πολιτισμού της Ελλάδας αμφισβήτησε εάν η δομή του Ελληνικού είναι πυραμίδα. Σε επίσημη δήλωση που εξέτασε τη διαμάχη, είπαν ότι πρόκειται για φρούριο ή μνημείο, όχι προϊστορικό. Οι προηγούμενες ανασκαφές παραβλέφθηκαν. 

Η Πυραμίδα του Λυγουριού

Βορειοδυτικά της πόλης του Λυγουριού, στους πρόποδες του όρους Αραχναίο, βρίσκεται μια άλλη σημαντική ελληνική πυραμίδα. Χτισμένο τον 4ο αιώνα π.Χ. από ασβεστόλιθους, ήταν μεγαλύτερο από την Πυραμίδα του Ελληνικού, με διαστάσεις 14 x 12 μέτρα.

Το εσωτερικό της πυραμίδας χωριζόταν σε τέσσερις περιοχές που χωρίζονταν από τοίχους χτισμένους από μικρότερες ακανόνιστες πέτρες. Στον εξωτερικό τοίχο υπήρχε κάποτε ένας γύρω πέτρινος πάγκος από όλες τις πλευρές. Σήμερα, έχει απομείνει μόνο η βάση της πυραμίδας.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η πυραμίδα, η οποία αναφέρθηκε ότι χρησιμοποιήθηκε ως μνημείο για τους πεσόντες αγωνιστές της μάχης μεταξύ Προίτου και Ακρίσιου, χτίστηκε αρχικά ως στρατιωτικό φρούριο καθώς χτίστηκε κοντά στον αρχαίο δρόμο Άργους-Επιδαύρου, όπου πολλά οχυρά κατασκευάστηκαν κατά μήκος της διαδρομής.

Το 1937 πραγματοποιήθηκαν αρχαιολογικές ανασκαφές, οι οποίες απέδωσαν θραύσματα κεραμικής που χρονολογούνται στον 5ο-4ο αιώνα π.Χ. Μέσα στα ερείπια βρέθηκε και ένα νόμισμα από την Επίδαυρο που χρονολογείται στο 323-300 π.Χ. Μια πυρκαγιά κατέστρεψε την πυραμίδα τον 1ο αιώνα π.Χ. και η τελική καταστροφή της πιστεύεται ότι συνέβη τον 4ο ή 5ο αιώνα μ.Χ.

 

Λογοτεχνικό περιβόλι!

Πηγή: Hellas-Now

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια