Παραιτήθηκε αξιωματούχος του ΟΗΕ που επέκρινε τα γεγονότα στη Γάζα:”Ύπατη Αρμοστεία, αποτυγχάνουμε για άλλη μια φορά”!!!!

Παραιτήθηκε αξιωματούχος του ΟΗΕ που επέκρινε τα γεγονότα στη Γάζα:”Ύπατη Αρμοστεία, αποτυγχάνουμε για άλλη μια φορά”!!!!

 

Ένας αξιωματούχος του ΟΗΕ που επέκρινε τα γεγονότα στη Γάζα βρίσκεται αντιμέτωπος με επανεξέταση μετά από καταγγελία του ισραηλινού λόμπι

Ένας ανώτερος αξιωματούχος του ΟΗΕ, ο οποίος έγραψε μια επιστολή στην οποία εξέφραζε ανησυχίες για την αδυναμία του ΟΗΕ να προστατεύσει τους αμάχους στη Γάζα, είχε γίνει αντικείμενο επανεξέτασης μετά από καταγγελία μιας ομάδας λόμπι υπέρ του Ισραήλ.

Ο Craig Mokhiber, διευθυντής του γραφείου της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στη Νέα Υόρκη, έγραψε επιστολή προς τον Ύπατο Αρμοστή του ΟΗΕ Volker Türk στη Γενεύη στις 28 Οκτωβρίου, κατηγορώντας το Ισραήλ ότι προβαίνει σε πράξεις γενοκτονίας και τον ΟΗΕ ότι αδυνατεί να τις αποτρέψει. Στην ανακοίνωσή του δήλωσε: “Αυτή θα είναι η τελευταία μου επικοινωνία μαζί σας” και έκτοτε παραιτήθηκε από τη θέση του.

Η εξέταση της δραστηριότητας του Mokhiber στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και των ραδιοτηλεοπτικών συνεντεύξεων είχε ξεκινήσει τον Μάρτιο, μετά από καταγγελία μιας φιλοϊσραηλινής οργάνωσης, της UK Lawyers for Israel. Υποστήριζαν ότι οι απόψεις που εξέφραζε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και σε τηλεοπτικές συνεντεύξεις καταδείκνυαν σημαντική αντι-ισραηλινή προκατάληψη, η οποία συνιστούσε μη τήρηση των διεθνών κανόνων περί αμεροληψίας και ανεξαρτησίας της δημόσιας διοίκησης, καθώς και των κατευθυντήριων γραμμών του ΟΗΕ για το προσωπικό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Μία από τις δηλώσεις που προκάλεσαν ανησυχίες ήταν ο ισχυρισμός του Mokhiber στο X (πρώην Twitter) μετά τον θάνατο της Παλαιοαμερικανίδας δημοσιογράφου Shireen Abu Akleh, η οποία πιθανότατα πυροβολήθηκε από ισραηλινό ελεύθερο σκοπευτή. Στην ανάρτηση, κατηγόρησε το Ισραήλ ότι “ωραιοποιεί την εν ψυχρώ δολοφονία του ίδιου του πολίτη του” και ισχυρίστηκε ότι επί 75 χρόνια υποστήριζε την ατιμωρησία, καλύπτοντας εγκλήματα πολέμου, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, εθνοκάθαρση, απαρτχάιντ και κρατική τρομοκρατία.

Εκπρόσωπος του ΟΗΕ επιβεβαίωσε ότι ο αξιωματούχος συνταξιοδοτείται και είχε ενημερώσει τον ΟΗΕ για την επικείμενη συνταξιοδότησή του τον Μάρτιο του 2023. Ο Mokhiber εργαζόταν στον ΟΗΕ από το 1992 και ειδικευόταν στο διεθνές δίκαιο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ενώ είχε ζήσει στη Γάζα κατά τη δεκαετία του 1990.

Στην αποχαιρετιστήρια επιστολή του, η οποία δεν αναφερόταν στα γεγονότα της 7ης Οκτωβρίου που αφορούσαν τον θάνατο 1.400 ανθρώπων στη Γάζα και την κατάσταση ομηρίας, ο Μοκχίμπερ υποστήριζε ότι εξελισσόταν μια γενοκτονία, αφήνοντας τον ΟΗΕ φαινομενικά “αδύναμο” να παρέμβει.

Δήλωσε: “Ύπατη Αρμοστεία, αποτυγχάνουμε για άλλη μια φορά”, υπογραμμίζοντας τις συνεχιζόμενες μαζικές απώλειες μεταξύ του παλαιστινιακού πληθυσμού, που έχουν τις ρίζες τους σε μια εθνο-εθνικιστική αποικιοκρατική ιδεολογία εποίκων, η οποία επιμένει ως συνέχεια των συστηματικών διώξεων και εκδιώξεων που διαρκούν δεκαετίες και βασίζονται στην αραβική τους ταυτότητα, η οποία, όπως υποστήριξε, δεν αφήνει περιθώρια αμφιβολίας.

Λογοτεχνικό περιβόλι!

Πηγή: katohika.gr

 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια